GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  SCANDAL

Mutu în ”ofsaid” fiscal! » Noul decar de la ASA e acuzat de fraudă în scandalul mamut care a lovit Italia

Mutu, 37 de ani, a jucat în Serie A la Inter, Verona, Parma, Fiorentina și Cesena, marcînd 103 goluri în 271 de meciuri // Foto: Guliver/GettyImages
Mutu, 37 de ani, a jucat în Serie A la Inter, Verona, Parma, Fiorentina și Cesena, marcînd 103 goluri în 271 de meciuri // Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat miercuri, 27 ianuarie 2016 00:00

Vîrful român, 37 de ani, se află între cei 17 fotbaliști cercetați de Procuratura din Napoli, alături de 47 de agenți, antrenori și oficiali. 35 de cluburi din Serie A și B au creat o rețea pentru a păcăli Fiscul italian.

Mutu nu apucă să scape bine de o belea că și apare implicat în alt scandal. Atacantul întors în Liga 1, la ASA Tg. Mureș, a fost prins în "ofsaid". Unul însă penal! Așa se cheamă operațiunea demarată ieri de Procuratura din Napoli, care a depistat o rețea de evaziune ce a păcălit Fiscul italian, implicînd 35 de cluburi din Serie A și B, 64 de fotbaliști, agenți, antrenori și conducători.

Potrivit Corriere della Sera, Adrian e cercetat alături de președintele Fiorentinei, Andrea Della Valle, și directorul sportiv Pantaleo Corvino, în transferul de 8 milioane de euro de la Juventus în 2006. Acuzat este și Alessandro Moggi, impresarul cu care semnase după ce Chelsea l-a dat afară pentru doping.

"Un mecanism generalizat"

Procurorii îi acuză pe cei implicați în rețea pentru "facturi fictive și fraudă", sechestrînd bunuri de 12 milioane euro, suma sustrasă de la plata taxelor. Cum funcționa mecanismul generalizat de evaziune? Agenții facturau prestațiile jucătorilor în contul cluburilor, simulînd că intermedierea ar fi fost exclusiv în beneficiul acestora, cînd, de fapt, erau protejate interesele fotbaliștilor!

Pe de altă parte, și cluburile profitau și deduceau aceste contracte, care puteau fi mai mari și decît salariile oficiale, din sumele declarate la Fisc. Astfel că statul era păgubit. Iar impresarii, mai ales cei argentinieni, se foloseau și de societăți intermediare înregistrate în "paradisuri fiscale".

Condamnat deja cu suspendare!

Pentru că a bătut în octombrie 2010 un ospătar albanez într-un restaurant din Florența, Mutu a primit un an și 2 luni de închisoare cu suspendare. În 2006 a fost acuzat c-a lovit un chelner constănțean în cantonamentul "naționalei". Cel mai trist episod a fost în 2004: a consumat cocaină la Chelsea, 7 luni suspendare. În 2010, Mutu a mai stat 9 luni pe tușă, fiind depistat dopat cu sibutramină!

Milito, Lavezzi și Crespo pe listă!

Printre fotbaliștii anchetați pentru delicte fiscale (2009-2012), se află nume grele: argentinienii Diego Milito, fost la Genoa, Lavezzi (transferul de la Napoli la PSG), Crespo (ex-Milan și Parma), Denis (Atalanta) și italienii Immobile (Torino) și Nocerino (Milan). În vizor se află și mulți conducători de cluburi: Galliani (Milan), Jean Claude Blanc (ex-Juve), Lotito (Lazio), De Laurentiis (Napoli), Andrea Della Valle (Fiorentina), Preziosi (Genoa) și Zamparini (Palermo).

Amenzi, penalizări și suspendări

Dacă dosarul se va finaliza înaintea prescrierii de 6 ani, cluburile vinovate riscă o depunctare în sezonul viitor, impresarii, suspendări de pînă la 36 de luni, iar jucătorii ar scăpa cu amenzi.

17.173.990 €e suma pe care Mutu trebuia să o achite ca daune solicitate de Chelsea în "scandalul cocaina" din 2004

Mutu: "E EXACT CA ÎN DOSARUL TRANSFERURILOR"

"Eu nu sînt acuzat de evaziune fiscală așa cum redau ziarele și televiziunile din România. Ce se întîmplă in Italia e exact ce s-a întîmplat în România cu "dosarul transferurilor" în care erau acuzați președinții de cluburi si agenții de jucători, așa zișii "procuratori", nu jucătorii care au fost transferați de aceștia! Asta se investighează in Italia, "transferurile" ,mai bine zis dacă cluburile au declarat toți banii, cîți bani au dat la agenți și dacă aceștia au declarat banii încasați! Eu nu am fost citat să mă prezint pentru declarații!", a fost reacția lui Adrian Mutu.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
solox
solox  •  27 Ianuarie 2016, 23:35

Nea Vladi lasa rautatea si nu te mai baga unde nu cunoasti .

1559660327633679
Santa Vasile  •  27 Ianuarie 2016, 14:53

Va bucurati tare mai ratatilor si il tocati in fiecare zi inloc sa-l ajutati pentru o revenire daca e posibil .Nu va fie frica pentru ca o sa-si rezolve si aceasta problema fara sa va solicite nimic ......

10205708568547632
Vladimir Bogdan  •  27 Ianuarie 2016, 13:43

cum putea tocmai ăsta să lipsească dintr-așa o afacere?! iar va spune că n-are de unde să plătească?

Vezi toate comentariile (3)
Comentează