GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  

VIDEO REPORTAJ » Incredibil! Președintele condamnat penal al federației de bob, la aniversarea a 50 de ani de la singura medalie românească la JO de iarnă: “Ce s-a întâmplat pe 11 februarie?”

Articol de - Publicat duminica, 11 februarie 2018 09:20

Dialogul neverosimil a avut loc vineri, 9 februarie, în biroul președintelui Federației Române de Bob și Sanie (FRBS), Sorin Gheorghe Buta.

  • Am vrea să vorbim cu dumnevoastră despre ziua de duminică?
  • Care duminică?
  • Duminica asta care vine. Ce înseamnă pentru dumneavoastră ziua de duminică, 11 februarie?
  • Ce s-a întâmplat pe 11 februarie?

Gazeta a vrut să vadă cum se pregătește federația de aniversarea a 50 de ani de la singura medalie olimpică obținută vreodată de România la Jocurile Olimpice de iarnă.

Pe 11 februarie 1968, la Grenoble, echipajul format din Ion Panțuru și Nicolae Neagoe, doi foști jucători de fotbal la Divizia C, termina pe locul 3 cursa de bob 2. Cei doi români primeau medalia de bronz, o performanță incredibilă.

România avea două titluri mondiale la bobul de 2, însă ele datau de la începutul anilor '30, înainte de război. 

panturu neagoe
Pilotul Ion Panțuru (stânga) și frânarul Nicolae Neagoe (dreapta), pregătindu-se de concurs. Sursă: Facebook

O jumătate de secol mai târziu, Panțuru și Neagoe par a fi fost uitați chiar de cei care ar trebui să se asigure că medalia lor nu va rămâne unică.

Condamnat penal în 2015 și colaborator al Securității, fostul deputat PDL, Sorin Gheorghe Buta, era mai preocupat de banii pe care federația urmează să-i primească de la Ministerul Tineretului și Sportului. Anul acesta, va lua 1,5 milioane de lei, de două ori mai puțin decât anul trecut.

Când a fost anunțat că 11 februarie 2018 reprezintă de fapt jubileul performanței lui Panțuru și Neagoe, șeful FRBS și-a construit o nouă declarație, special pentru camera video deschisă:

  • Domnule președinte, ce înseamnă 11 februarie 2018 pentru dumneavoastră și federația pe care o conduceți?
  • Ne-aducem aminte cu foarte multă mândrie de momentul 11 februarie, cu 50 de ani în urmă, când s-a obținut singura medalie, medalie de bronz, la Jocurile Olimpice de la Grenoble. Echipajul de bob de 2, Panțuru și Neagoe

Întrebat dacă are un mesaj pentru Nicolae Neagoe, unicul medaliat de la Grenoble rămas în viață, președintele Buta a spus:

“Da, ne gândim să facem o întâlnire cu dumnealui, să ne povestească, să ne aducem aminte de această superbă performanță. Îi dorim foarte multă sănătate și poate din experiența dumnealui să încercăm să creionăm ceva pe condițiile actuale”.

În vârstă de 76 de ani, Nicolae Neagoe este acum la pensie și trăiește în comuna Brebu din Prahova. În 2015, din cauza diabetului, doctorii i-au amputat laba piciorului drept.

"Nu vreau să mai aud de federație. M-au dus cu vorba, aveam pe cineva care putea să finanțeze construcția de boburi la noi în țară, undeva la Câmpina. Ăștia sunt groparii sportului de munte din România", a povestit Neagoe pentru Gazetă în ziua aniversării performanței de la Grenoble. 

Încă de dimineață, se uita la Jocurile Olimpice de la Pyeong Yang, la proba de biatlon. Întrebat dacă România va mai lua curând o medalia de Jocuri, Neagoe a evitat, diplomat răspunsul: "Am văzut că sportivul nostru la biatlon, Pepene, era pe locul 24. Asta e cu sporturile noastre de iarnă". 

În 2016, la moartea fostului său pilot și prieten, Ion Panțuru, Neagoe a postat pe Facebook un mesaj emoționant:

“Suntem doi, dar EL a fost și rămâne cel mai mare pilot de bob din Romania, amândoi eram fotbaliști la Carpați Sinaia. El, portar titular la echipa mare, iar eu la juniori în linia de apărare. EL m-a vrăjit să formăm un echipaj de bob, pentru că suntem mult mai buni în acest sport decât în fotbal și lupte greco-romane. EL avea vechime în bob, a participat la Olimpiada de la Innsbruck 1964 împreuna cu Gheorghe Maftei, și tot cu Maftei câștigase Cupa Mondială de Tineret. Acest EL a fost Ion Panțuru împreună cu care am deschis o nouă eră a bobului românesc”

Singura pistă de bob din România zace de ani buni în paragină la Sinaia.

"E tot vina federației, a conducătorilor mai vechi, că pista aia de bob nu există astăzi. Aveau o deviză pe vremea lui Ceaușescu. "Nu vrem pistă la noi în țară, să putem pleca afară", a povestit Neagoe. 

VEZI AICI MOMENTUL ȘOCANT ÎN CARE PREȘEDINTELE FEDERAȚIEI ÎNTREABĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT PE 11 FEBRUARIE  

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (10)
zica10hagi
zica10hagi  •  13 Februarie 2018, 11:53

30 de cluburi de BOB prin tara si doar 2 echipaje intr-un singur BOB . Federatia BOBULUI de grau pe o plaja de nisip :)))) Niste terminati pusi in functii de partide politice , la fel ca si in in celelalte federatii . Scriem doar sa ne aflam in treaba ? sau facem investigatii precum HexiFarma ?

itu.prigon
itu.prigon  •  11 Februarie 2018, 16:54

Stimati cititori nevinovati! Sunteti pe un drum gresit. Acest pseudopresedinte este o marioneta ieftina a unei familii Campulungene ca cea de trista amintire din epoca de aur, e nevinovat, are rol de turist pe la congrese si promoveaza urbea natala prin toate mijloacele. Acestia (familia)conduc cu mana de fier destinele acestei federatii de mai bine de 20 de ani in spiritul si spre folosul personal. Probabil ca dorind sa-l schimbe la urmatoarele alegeri care vor fi peste putin timp, ***. Ganditi-va ca aceasta federatie are peste 30 de cluburi votante, ceea ce inseamna ca suntem pe primul loc in lume ca numar de cluburi dar nu si de practicanti. Performanta fac doar cativa din acest cerc binecuvântat s-au cluburile care investesc, dar tot cu adresa, ceilalti facand doar act de prezenta. Se poate scrie o carte despre ultimii ani ai acestei conduceri falimentare atat din punct de vedere sportiv cat si economic. Lipsa transparentei si a unei strategii a dus la falimentarea acestor discipline sportive. Vedeti cazul Munteanu Paul care din cauza unui troc intre "proprietarul" acestei federatii Ticu Florian si ilustrul "***" Neagu Paul, a ajuns din titular de baza un simplu turist la Pyeong Chang, astfel incat Bobul de 4 va fi o improvizatie nemaiantalnita la acest nivel, care va duce la o clasare sigura aproape de ultimul loc daca nu chiar pe ultimul loc. Astept replici pertinente!!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

haideusicfr
haideusicfr  •  11 Februarie 2018, 16:24

In general ziaristica in Romania este una violenta ,acuzatoare ,e neprofesionista . Se cauta cu indarjire subiecte de criticat din orice. Domnul Stucan e profesor in articolele denigratoare fara dovezi.A scris unul recent impotriva CFR-ului ,acum de cand Jiji aintrat in panica ,iar CFR nu vrea sa cedeze primul loc.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează