FOTBAL CU CAPUL  »  FOTBAL CU CAPUL  »  

Tricolori, sunteti ......... (de completat dupa meciul de sambata)

Articol de GSP - Publicat vineri, 27 martie 2009 00:00

Suntem blanzi. Suntem prea blanzi cu niste insi care ne evita si ne iau la misto. Suntem prea aluzivi, varsam prea multa din prea putina subtilitate care ne-a mai ramas de cativa ani incoace. Ne rupem pixurile, ne tocim buricul degetelor tastand la greu si apasand apoi cu dezarmanta lejeritate del si backspace, cautand frazari dintre cele mai elegante si in acelasi timp, mustratoare. Suntem plini de venin dar il dozam puternic in intrebari iscoditoare si stam in expectativa unor raspunsuri care cer o minima autocenzura din partea lor, a celor care cica "fac parte din fenomen". Fenomenul fotbal caci la asta se refera expresia in cazul de fata, i-a parasit demult. Intre timp si-au construit, cu larga noastra contributie, un fenomen al lor, pe care il numesc, culmea tupeului(!!!), tot fotbal. Un fenomen in care unii investesc, altii oranduiesc si unii il intretin prin jocul din teren. Adevarata forta a fenomenului sta in cei multi, prostiti, care stau si privesc...

Britanicul The Sun este atat de ironic si plin de sarcasm incat mai bine ar scrie ca ai fost vazut sarutandu-te cu Tolea in fata maicutelor in timp ce Tudor spunea o doina din fluier decat sa te ia in vizor dupa meci in care prestatia ti-a fost sub asteptari. In extrema cealalta este neamtul "Bild" care nu se pierde cu fineturi. In 2000, cand nemtii s-au intors acasa terminand grupa pe ultimul loc, grupa pe care noi o depasisem dupa teribilul meci impotriva Angliei, Bild-ul i-a intampinat pe aeroport cu titlul scris cu fontul de minim 40 - TAMPITILOR! Ce a urmat in cuprinsul articlelor ce au precedat e lesne de inteles. Legenda Lothar Matthaus, feldmaresalul din teren, aflat pe punctul de a se retrage dupa o cariera prodigioasa, a inghitit alaturi de ceilalti ospatul carnal oferit printre randuri de catre ziaristi. Nu a convocat o conferinta in care sa protesteze si sa aduca performantele din trecut drept scut in fata criticilor. Nu a publicat o scrisoare deschisa in care le-a raspuns acuzatorilor cu "NU!", asa cum o alta legenda a facut neascunzandu-se dupa unghie (expresia ii apratine de asemenea).

Cu mult tact si diplomatie numim "perioada de acomodare" primii doi ani de care au nevoie romanii pentru a-si arata valoarea in campionatele de top. Nu spunem ca trebuie sa porneasca de la 1 pregatirea fizica si psihologica pentru a rezista un meci intreg impotriva unor echipe care joaca pe bune si nu reactioneaza la un "las-o, frate, si tu mai moale ca nu te premiaza nimeni".

La momentul la care ar fi trebuit sa alegem a lupta alaturi de nemti am decis ca rusii ne vor ajuta. Macar in astfel de atitudine sa ne alaturam lor. Ii permitem si publicam chiar toate cele 10 cuvinte stiute de Turcu (ca bine spunea nea Iancu) si ne cenzuram cand ar trebui sa ii trezim pe tricolori. Scormonim titluri destepte si ne scremem sa ii atingem cu arma delicata a ironiei, dar degeaba. Astfel de arme nu ajung la ei. Nu ii lovesc de niciun fel pentru ca ei nu le considera arme. De fapt nu le considera deloc. Nici macar nu realizeaza ca ne adresam lor. Haideti sa le spunem pe bune - ba, baieti, bai, ati jucat ca un fund! Nici macar, ca un cur! Asa cum dupa ce i-am dat 5 boabe celebrului Kahn, zile intregi i-am elogiat pe baieti, la fel sa facem si dupa infrangeri precum cele cu Olanda, Croatia sau dupa egalul de referinta cu Armenia si sa titram mare - ne-au rupt mufa, ne-au invatat fotbal; mai simplu - indolentilor, limitatilor, sau ceva mai elaborat - pusti corditi si cu figuri in cap, baietii discotecilor, andresanilor, fotbal ati stiut vreo clipa? Ati fost pe teren si dupa ce ati urlat imnul dupa tonul dat de Chivu dar fara sa fiti atenti la ce canta Mutu? Ce ar putea face Victor "Ocean's 11" Piturca sau Mircea "ma retrag dar mai stau un mandat, doua" Sandu? O silenzio stampa impusa si respectata cu mare drag de jucareti scutiti astfel de efortul de a baga un lemn (a se citi "cliseu") la inaintare in fata ziaristilor? Sau ar muta iarasi meciurile pe alte plaiuri, poate externe? Pana una-alta vedeti ce faceti sambata ca macar pe forumuri va mutam noi... la marmacie.

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (6)
bebec
bebec  •  27 Martie 2009, 16:08

ca si pana acum

 •  27 Martie 2009, 10:36

EROI

 •  27 Martie 2009, 10:31

eu asta zic dintotdeauna...prea ii bagam in seama pe incompetentii astia!!macar de ar obtine vreo performanta...si daca nu-i bagam in seama nu-i de ajuns.trebuie sa-i ignoram si sa ne indreptam privirea spre valorile adevarate din sportul romanesc,cum ar fi fetele de la handbal sau gimnastica...Hai Romania!!(??)

Vezi toate comentariile (6)
Comentează