FOTBAL  »  CUPA ROMANIEI  »  ROMÂNIA LA EURO 2016

Concluzie surprinzătoare: Generația de Aur chiar s-a inventat în SUA!

Articol de GSP - Publicat joi, 15 octombrie 2015 12:52

O comparație între sursele ”naționalei” de la Mondialul american și cele ale lotului din prezent produce o concluzie surprinzătoare: cu foarte puține excepții, nici ”tricolorii” din '94 nu veneau de la cluburi grozave.

"Fără tata ar mai fi existat Generația de Aur? Ia uitați-vă unde jucau membrii acelei echipe în momentul Mondialului din SUA!". Argumentul lui Edi Iordănescu nu a sunat credibil. Hagi a trecut și pe la Real Madrid, și pe la Barcelona, Gică Popescu a fost chiar căpitan al catalanilor!

Puține cluburi mari în 1994

Dorinel la Wolfsburg, Ilie Dumitrescu la Tottenham și apoi la Sevilla, Prodan la Aletico Madrid. Și Dan Petrescu la Chelsea! Cea mai bună generație din istoria fotbalului românesc a bifat destule cluburi importante. Dar după Mondialul american! Fiul lui Anghel Iordănescu are dreptate, jucătorii din 1994 nu proveneau de la formații fantastice.

Existau mici excepții: Răducioiu era la AC Milan, Belodedici la Valencia, Gică Popescu la PSV, iar Lupescu îmbrăca tricoul lui Bayer Leverkusen. Dintre ele, una singură era formidabilă, Milan, la care însă Răducioiu prindea rar loc de titular, în concurența cu Van Basten, Papin, Massaro.

Valencia terminase pe 7 în Spania, PSV era locul 3 în Olanda. Tot pe 3 încheiase Leverkusen în Bundesliga, după Bayern și Kaiserslautern. Napoli, care l-a cumpărat pe Chiricheș în vara asta de la Tottenham, e mai bine cotată în momentul de față decît erau toate cluburile "Generației 1994", exceptînd Milan.

Portar de la Rapid, apărare Steaua-Dinamo

Hagi, liderul "naționalei" sfertfinaliste, a ajuns în Statele Unite de la Brescia, după un sezon în care evoluase în Serie B. "Rîndunelele" conduse de Lucescu încheiaseră pe 3 în liga a doua italiană și obținuseră promovarea. În rest, mulți dintr-o Divizie A măcinată de epoca reciprocităților și de tranziția incipientă de la comunism către fotbalul profesionist. Prodan și Ilie Dumitrescu proveneau de la campioana Steaua, Dinamo îi dădea pe Prunea și pe Mihali.

Stelea, goalkeeperul cu care România a început turneul final, jucase la Rapid înaintea paradelor senzaționale din partida cu Columbia! Stelea a plecat de la Dinamo în Spania după Revoluție, apoi a renunțat la contractul cu Mallorca pentru a evolua un retur în Giulești. "Voiam să prind Mondialul, or la Mallorca nu jucam, de aceea am preferat să vin la Rapid", a explicat portarul. Titularul postului de azi, Tătărușanu, e om de bază la Fiorentina, liderul din Serie A!

Destinații surprinzătoare după Mondial

Turneul final excelent i-a ajutat pe "tricolorii" din 1994. Hagi, plecat de la Real Madrid în 1992, a mai primit în 1994 o șansă în Primera, la celălalt "uriaș", Barcelona. În perioada care a urmat, s-au mai operat și alte transferuri importante: Popescu la Barcelona, Ilie Dumitrescu la Tottenham, Selymeș la Anderlecht. Răducioiu a plecat de la Milan ca să aibă posibilitatea de a juca mai des și a trecut în Spania, la Espanyol, o nou-promovată.

"Sper să prind lotul și să joc la Euro. Pentru CV-ul meu ar fi grozav, ar fi ocazia să prind un club mai mare din Spania sau un transfer în alt campionat bun" Florin Andone, atacant Cordoba

"La Euro se vor uita toți directorii sportivi, toți antrenorii din ligile puternice. Jucătorii să fie conștienți de asta, fiindcă pot da lovitura dacă impresionează în Franța!"
Ioan Ovidiu Sabău, fost internațional

1

2

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (43)
strauss.
strauss.  •  15 Octombrie 2015, 17:39

Stelea .Raducioiu.Lupescu faceau parte din generatia lui Dinamo care in 89-90 jucau semifinala de cupa cupelor cu Anderlecht!!! iar Hagi sau Petrescu jucau in 89 finala de C.CE !!!!! papadiile astea de astazi nici tururi preliminare cu echipe din Khazakstan nu sunt in stare sa castige! -TRISTA COMPARATIE!!!

ewwe
ewwe  •  15 Octombrie 2015, 17:25
Postat de unico_biancorossi pe 15 Octombrie 2015, 15:51

ce ineptie...)))))))))))) pe bune, astia chiar nu au mai mult de 30 de ani, sau sunt total afoni in materie de Istorie a Futbolului ! cum poti sa sustii asemenea ineptie ? bazele puternicelor selectionate ale nationalei dintre anii 1982-2002 au fost puse cu mult inainte de 1994. atunci a fost apogeul ! cea mai mare performanta ever din futbolul romanesc ! dar asta a insemnat incununarea a 12 ani de evolutie continua, de progres si soliditate a futbolului romanesc la nivel de cluburi. de pilda, hagi, pai el juca la nationala de prin 1981 si astia sustin ca... 1994 ?!? ))) absolut toti jucau la Nationala de ani buni, unii de vreo 10 ani, altii de 5-6 ani, iar anterior mai existasera alte 2 generatii puternice, care au stat la temelia performantelor din 1990-1994-1998. iar echipele unde jucasera pana atunci tricolorii din 1994 nici nu suporta comparatie cu ale celor din ziua de azi ! sunteti deraiati ? absolut penibili, domnilor, cereti-va falimentul.

corect......si inca ceva foarte important :in 94' nu functiona legea Bosman....astfel ca cei 3 jucatori straini care puteau fi folositi de o echipa trebuiau sa fie mai buni ca cei ''bastinasi''....(vezi AC Milan cu tripleta de aur:Van Basten,Gullit .Rijkaard.). In concluzie ,putem spune ca Belodedici era cel mai bun fundas de la Valencia,Seliymes si Munteanu erau cei mai buni de la Cercle ....s.a.m.d.

piet
piet  •  15 Octombrie 2015, 17:16

la vremea aceea chiar puteam castiga world cup dar din nefericire nu aveam antrenori de calitate atat nea imi cit si nea puiu nu aveau experienta necesara de a conduce o nationala la un campionat mondial.in italia s-au comis greseli de tactica si am mers la ciupeala iar in usa s-au facut greseli de selectie ( prunea)

Vezi toate comentariile (43)
Comentează