FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO - CS U CRAIOVA 2-2

3 lucruri rămase după Dinamo - CSU Craiova 2-2 » Costin Ștucan despre haosul tactic al lui Miriuță, apărarea sinucigașă a lui Mangia și drama sportivă a lui Hanca

Articol de - Publicat luni, 05 februarie 2018 14:35

“Suntem la mâna noastră acum”, a spus Vasile Miriuță înainte de meciul egal, 2-2, cu CSU Craiova. Calculul are logică în condițiile în care, în etapa a 26-a, Dinamo joacă la Astra și, dacă ambele echipe câștigă tot până atunci, o victorie ar împinge echipa lui Miriuță pe un loc de play-off.

Totuși, până la ultima etapă mai e ceva fotbal de jucat. Dinamo are meci la Chiajna și apoi un derby cu FCSB în care, teoretic, marea rivală are tot interesul să o elimine din cărți. Anul trecut, FCSB a cruțat-o pe Dinamo și asta a bântuit-o la finalul sezonului atunci când punctele pierdute în play-off cu echipa lui Contra au făcut-o pe Viitorul campioană.

În concluzie, calculele pot fi simple doar pentru Miriuță. Pe fani îi doare capul, iar evoluția de până în minutul 70 din meciul cu Craiova nu face decât să le accentueze migrenele. Dinamo a jucat un fotbal încâlcit, fără nicio idee tactică evidentă și fără pic de vlagă. Surclasată tactic, tehnic și fizic timp de o repriză, echipa lui Miriuță a rămas în joc datorită dublei gafe a lui Calancea din minutul 45. Apoi, Bărbuț i-a mai dat o șansă lui Dinamo, trăgând incredibil pe lângă poartă la scorul de 2-1.

Copleșit, Miriuță a aruncat toți atacanții de pe bancă în teren într-un heirup care, surprinzător, a dezechilibrat echipa lui Mangia. De data aceasta a mers, datorită energiei lui Nistor, inspirației lui Moldoveanu și simțului de gol arătat de Popa, dar Dinamo nu trebuie să se amăgească.

Împotriva unui adversar mai cinic decât a fost Craiova aseară, nu are nicio șansă.

Când italienii nu știu să se apere

Devis Mangia este, probabil, cel mai apreciat antrenor care a stat pe o bancă de Liga 1 în ultimii ani. Cu o idee clară de joc și un sistem flexibil, bazat pe jucători cu o mobilitate care le permite să dezechilibreze adversarul în orice zonă din ultimii 40 de metri, Craiova afișează o exuberanță pe care fanii ei o uitaseră demult.

Echipa crește, are un joc rapid și plăcut ochiului și asta face lupta pentru titlu mult mai condimentată. Dar, pentru că legea echilibrului spune că într-o construcție trebuie să existe și un punct nevralgic, apărarea Craiovei nu e un compliment pentru antrenorul italian de pe banca ei.

rkx5985
Devis Mangia, supărat pe jucătorii săi pentru lejeritatea cu care au primit golurile. Sursă: GSP

În 23 de etape, Craiova a primit 25 de goluri, dublu față de CFR. Dacă s-ar lua în calcul doar apărarea, Universitatea e pe locul 7 și nu ar prinde play-offul.

Croații simpatici Spahija și Datkovic au plecat, însă jocul defensiv al echipei suferă în continuare, iar duminică seară fragilitatea apărării s-a suprapus peste o cădere fizică și psihică inexplicabile. Din minutul 75, Craiova s-a sufocat. Cu creierele lipsite de oxigen, jucătorii ei au pasat constant la adversari, permițându-le dinamoviștilor să acumuleze posesie și să creeze presiune în jumătatea de teren dinspre bulevard.

Dinamo a egalat și putea chiar să câștige după pasa pe tavă oferită de Burlacu lui Nistor în al treilea minut de prelungire.

Chiar și așa, Craiova speră în continuare la titlu, în secret. Cu apărarea de acum, n-ar trebui să-și facă planuri decât eventual pentru locurile 2-6 în play-offul care stă să înceapă.

Iar aici nu intră în calcul eventuala plecare a lui Băluță la FCSB, o variantă alimentată chiar de jucător în flash-interviul de după egalul din Ștefan cel Mare.

Adulat în 2017, huiduit în 2018

Pe 1 mai 2017, un jucător transforma un penalty în minutul 90+6 al derbyului cu FCSB și câștiga un meci cât un sezon. Schimbul de energie dintre el și fani, care a urmat golului, demonstra că Dinamo și-a găsit liderul pe care-l căuta de aproape un deceniu.

 alx7068
Mai 2017. Sergiu Hanca era căpitanul-minune al lui Dinamo. În mai puțin de un an, a ajuns să fie huiduit de fanii. Sursă GSP

Cu 12 goluri și 13 pase de gol, inimosul Sergiu Hanca a fost motorul și plămânul echipei în sezonul trecut. La nici un an distanță, el e în continuare căpitanul echipei, dar duminică seară a ieșit de pe teren huiduit dureros de cei 8.000 de fani veniți în Ștefan cel Mare.

Cum de s-a ajuns aici?

În lunile scurse de la remarcabilul play-off din primăvara lui 2017, viața lui Hanca s-a modificat semnificativ. Convocat la echipa națională, fotbalistul a fost apoi aproape de un transfer în străinătate, dar negocierile cu un club belgian n-au avut finalitate din cauza pretențiilor lui Dinamo.

Din acel moment, evoluțiile lui Hanca și-au pierdut din consistență.

În mai mult de jumătate din acest sezon, mijlocașul a marcat trei goluri și a dat 7 pase decisive, cu mult sub cifrele de anul trecut. În plus, golurile au fost toate reușite în luna august 2017, atunci când Hanca încă mai spera că va prinde un salariu de 6 ori mai mare decât la Dinamo.

Forma lui slabă n-a fost tolerată prea mult de fani. Duminică seară, Hanca a făcut un meci prost după orice standard, cu lufturi, pase greșite și o lipsă de energie de neînțeles. Presat de scor, Miriuță l-a sacrificat în minutul 64, arucându-l în același timp într-o cușcă imaginară cu lei.

Simțind sânge, spectatorii l-au sfâșiat verbal pe durata secundelor în care Hanca a părăsit terenul.

Fanii știu că Dinamo a adus un alt jucător pe postul lui Hanca și speră că Torje va ajuta echipa să revină la forma de anul trecut. La rândul lui, Hanca știe că Torje a fost adus pentru el, iar asta îl pune sub o presiune fantastică.

Pentru căpitanul lui Dinamo, venirea lui Torje poate însemna sfârșitul sau poate fi un alt început.

Depinde doar de câtă ambiție are să demonstreze că el este adevărata inimă a clubului, urmașul lui Hîldan.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (51)
597676273918077
Giuvelea Carmen  •  19 Februarie 2018, 20:51

Alo fiti atenti ca dinamo va juca ,cu voluntari si cheajna,sa vedem ce fac albitri,stucane stiu ca te greu sa spui adevaru ,dar a vazut toata tara cum a FURAT omul cu flueru tu nu ai nimic de zis.........RUSINE.........RUSINE.....

observator_federal
observator_federal  •  06 Februarie 2018, 10:59
Postat de mosvasile pe 05 Februarie 2018, 17:31

Mai "mikey13"fcsb nu avea cum "sa o crute"pe Dinamo,daca tragea la titlu!Egalul facut de fcsb are relevanta numai pentru acea etapa!Dar pana la play off au mai fost etape de jucat, iar Dinamo a castigat toate meciurile!Asa ca daca fcsb-ul nu scotea acel egal-cu o bara pentru medieseni in ultimul minut-cea care nu intra in play off era Craiova-capritza fcsb-ului din play off- si fcsb -ul nu mai prindea nici locul 3 fara "aportul"Craiovei!

Băi hotărâți-vă, una din două, Craiova a ajutat FCSBul în Play-Off sau FCSB a pierdut titlul fiindcă oltenii au ajutat-o pe Viitorul? Cu Dinamo lucrurile sunt clare, egalul cu Craiova le-a risipit orice șansă la titlu.

dansy
dansy  •  06 Februarie 2018, 10:59

Domnule Stucan,scrie domnule ce s-a intamplat in teren,ce a facut arbitrul nu mai bate campii.Ce?.Nu ai curaj sa scrii ca hategan a decis scorul final prin hotie???

Vezi toate comentariile (51)
Comentează