FOTBAL  »  Superliga  »  MAFIA PARIURILOR

4 foști sau actuali fotbaliști din Liga 1, pe foaia de joc a unui meci suspect investigat de procurorii portughezi! Un club din România are lipici la jucători implicați în partide dubioase

Kizito (dreapta) are 14 meciuri și două goluri pentru CSM Politehnica Iași FOTO: sportpictures.eu
Kizito (dreapta) are 14 meciuri și două goluri pentru CSM Politehnica Iași FOTO: sportpictures.eu

Articol de - Publicat joi, 28 decembrie 2017 13:12

În vara lui 2017, CSM Politehnica Iași a transferat patru jucători care au jucat în Portugalia în mai multe meciuri suspecte. Unul dintre ei a evoluat alături de alți trei foști fotbaliști din Liga 1 într-o partidă anchetată acum de Procuratura din Porto.

Televiziunea portugheză SIC a anunțat, miercuri seară, că patru jucători ai echipei de primă ligă Rio Ave sunt suspecți într-un caz de meciuri trucate investigat de procuratura din Porto. Cei 4 fotbaliști ar fi primit bani pentru a truca partida cu Feirense, disputată pe 6 februarie 2017 și pierdută de Rio Ave cu 2-1. În caz ar exista și alte meciuri anchetate, însă jurnaliștii nu au oferit detalii suplimentare.

Autoritățile portugheze au demarat investigația după ce mai multe case de pariuri au scos brusc din ofertă partida Feirense - Rio Ave. Alerta fusese dată după ce un cetățean chinez a plasat 100.000 de euro pe victoria gazdelor, la un ghișeu din orășelul Varzim. La finalul partidei pierdute, antrenorul lui Rio Ave, Luis Castro, a declarat: “Ce s-a întâmplat astăzi este un moment negru pentru fotbalul portughez”.

Aseară, imediat după ce postul de televiziune SIC a anunțat includerea a patru fotbaliști pe lista suspecților, clubul Rio Ave a emis un comunicat în care își exprimă “uimirea și indignarea că acest subiect este tratat în media, fără ca noi să fim informați. Clubul nostru a fost notificat acum 6 luni în privința existenței unei investigații, iar angajații clubului au oferit toate detaliile care le-au fost solicitate de autorități”.

Deși numele jucătorilor nu au fost făcute publice, experimentatul jurnalist Pedro Sousa a declarat la postul TVI că fotbaliștii suspectați sunt “Marcelo, Cassio, unul care a părăsit între timp clubul și un altul care a fost pe bancă și e încă la club”.

Pe foaia de joc a partidei investigate de procurorii portughezi s-au aflat și 4 foști sau actuali jucători din Liga 1. Pecanha (ex-Rapid, Petrolul și Viitorul) și Wellington (ex-Chiajna și Pandurii) au fost rezerve neutilizate la Feirense, în timp ce fostul stelist Jean Sony Alcenat a intrat în minutul 61.

Pentru Rio Ave, clubul suspectat că a vândut meciul, a evoluat ugandezul Luwagga Kizito, introdus pe teren în minutul 63, la scorul de 1-0 pentru Feirense. Cu un sezon în urmă, africanul fusese împrumutat de Rio Ave tocmai la Feirense.

Venit în vară de la Rio Ave la CSM Politehnica Iași, Kizito a fost omul meciului în victoria echipei lui Flavius Stoican în fața lui Dinamo (2-1), din tur. Ulterior, începând cu luna octombrie, africanul a ratat mai multe meciuri, conducerea susținând că el a părăsit țara pentru a-și rezolva niște probleme legate de actele de muncă în România.

Kizito și Arcadie Zaporojanu, impresarul care reprezintă investitorii nenumiți de la Poli Iași, nu au putut fi contactați.

Antrenorul Flavius Stoican a declarat că "nouă nu ne-a spus absolut nimic, că ar fi dat declarații. E prima oară când aud despre așa ceva"

Nu există nicio informație conform căreia jucătorul ugandez ar fi pe lista suspecților procurorilor din Porto, însă Gazeta Sporturilor a descoperit că alți trei fotbaliști transferați de CSM Politehnica Iași în vara lui 2017 au participat sau au fost legitimați la cluburi din Portugalia în timp ce acestea erau implicate în meciuri suspecte!

Amicalul fictiv: oaspeții nu știau că au jucat

cpr3811 jo santos paul anton
Jo Santos (stânga), în timpul partidei cu Dinamo din Ștefan cel Mare

Atacantul Jo Santos (26 de ani) a marcat în acest sezon în meciurile cu Dinamo și Viitorul. Venit de la Șeriff Tiraspol, el a jucat în sezonul 2014/2015 la clubul portughez de liga a treia Freamunde. În acel an, echipa a fost implicată într-un celebru meci fictiv, trucat pentru pariuri. Clubul a postat pe propriul site programul a trei meciuri amicale cu echipe din Spania, însă casele de pariuri au reacționat după primul dintre jocuri (câștigat de Ponferradina cu 2-1) ca urmare a modificărilor suspecte de cote. Investigația ulterioară a Federației spaniole a scos la iveală faptul că oficialii de la Ponferradina nu aveau habar de niciun amical, iar echipa nu a participat la acest joc. Freamunde jucase împotriva altei echipe, dar rezultatul a fost creditat pentru partida cu Ponferradina, anunțată de clubul portughez pe site. Ulterior, în același sezon, agenția de monitorizare a pariurilor Federbet a detectat mișcări dubioase de cote și la partidele Freamunde - Portimonense 0-0 și Sporting Covilha - Freamunde 2-0, în care Jo Santos a evoluat. În cel de-al doilea meci, Kizito a fost titular la Covilha!

Investitori chinezi: 15 arestări pentru un meci oribil

Mijlocașul Pedro Mendes (24 de ani) a jucat în 18 partide pentru Politehnica în această toamnă și a înscris trei goluri. Între iulie 2015 și ianuarie 2017, fotbalistul - care are și naționalitate angoleză - a evoluat la clubul portughez Oriental, în timp ce echipa era finanțată de investitori chinezi misterioși. Din acea perioadă datează celebrul meci trucat cu Oliveirense (5-2, vezi imaginile cu golurile comice AICI) în urma căruia poliția portugheză a arestat 15 jucători și oficiali de la cele două echipe. Pedro Mendes nu a jucat în acea partidă, dar s-a aflat pe teren în jocurile pierdute cu Leixoes (0-1) și Penafiel (2-4), pe care agenția Federbet le-a inclus într-un raport cu meciuri trucate prezentat în 2016 în fața unei comisii a Parlamentului European.

Gafeur cu Dinamo

Fundașul dreapta Tiago Almeida (27 de ani) are 11 meciuri pentru echipa lui Flavius Stoican în acest sezon, el remarcându-se pentru greșelile uriașe făcute în înfrângerea cu Dinamo (1-2) din 25 noiembrie. Jucătorul a evoluat în sezonul 2014/2015 pentru Academico Viseu, un club care - potrivit agenției Federbet - a fost implicat în acel an în două meciuri trucate: 1-1 cu Chaves și 2-4 cu Uniao Madeira. Tiago Almeida a jucat 90 de minute în fiecare dintre aceste jocuri.

Informat despre prezența celor 4 fotbaliști ai săi în meciuri suspecte, Flavius Stoican a spus: "Ei au venit prin firma Hebdo (n.red. - firma lui Arcadie Zaporojanu). Noi i-am luat pentru calitățile sportive, nu am luat date despre trecutul lor. Nu am auzit până acum de așa ceva, nici măcar un zvon. Până acum, ei au jucat bine, mai ales Pedro Mendes. Nu i-am simțit că ar face ceva". 

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
lapusneanul
lapusneanul  •  28 Decembrie 2017, 15:01

iar a prins un blatist jurnalistul de investigatii stucan ? ..hahahahaha..sunt pline puscariile de blatistii descoperiti de el ..hahahaha..

costin_stucan
costin_stucan  •  28 Decembrie 2017, 14:10

@arsenie_b În rechizitoriile din dosarele de trucare de meciuri din Germania și Italia pe care le-am consultat în ultimul an sunt și meciuri trucate la scoruri mari, dar și meciuri la o diferență de 2-3 goluri. Nu există noțiunea de "scor de blat"

arsenie_b
arsenie_b  •  28 Decembrie 2017, 14:05
Postat de Olariu Ilie pe 28 Decembrie 2017, 14:01

pai atuni ce sa mai vorbim de jucatorii celor de botosani sau de la viitorul cand jucau sau au jucat contra celor de la fcsb ?!?!..intradevar poli iasi cam intotdeauna a lasat=o mai moale cu dinamo , dar sunt mult mai evidente meciuriile fcsb - botosani , fcsb - viitorul si nu in ultimul rand fcsb-timisoara 7-0 , timisoara fcsb 0-3 ( cand solijici trimite de la mijlocul terenului cu capul inapoi la portar , logic nu ai cum sa dai cu capul atat de departe , iar mingea e recuperata foarte usor de coman parca ...solijici fiind implicat in mafia pariuriilor din serbia ) ...eu zic ca in aceste meciuri ar trebui sa se sesizeze dna-ul !!

Nu sunt evidente deloc. 7-0 sau 3-0 nu sunt scoruri de blat

Vezi toate comentariile (5)
Comentează