FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Alex Chipciu poartă 40, Cristi Tănase are 41 » Cît contează dimensiunea labei piciorului în fotbal? Hagi explică EXCLUSIV pentru GSP

Articol de GSP - Publicat joi, 31 iulie 2014 00:00 / Actualizat joi, 31 iulie 2014 12:42

Gică Hagi poartă 39, Cristi Tănase are mărimea 41 la picior, iar Alexandru Chipciu 40. Pînă la urmă, cît de mult contează dimensiunea labei piciorului atunci cînd eşti fotbalist?

Într-un interviu acordat în urmă cu cîţiva ani pentru GSP, Gică Hagi a explicat de ce este important ca piciorul unui fotbalist să fie cît mai mic, deşi există şi unele excepţii. "În primul rînd, contează talentul, însă prin exerciţii foarte multe ajungi să-ţi perfecţionezi piciorul, adică să-l faci să te asculte. Pe de altă parte, cu cît piciorul este mai mic, cu atît impactul asupra balonului este mai mare.

Dacă ai laba piciorului mică, suprafaţa cu care loveşti mingea este mai mare şi automat ai un control crescut, o biomecanică bună de lovire a mingii. De aici şi traiectoriile ciudate pe care le poţi imprima balonului, aşa cum îmi ieşeau şi mie de multe ori".

O subliniere mai cu duh a venit de la Ionuţ Luţu, cel poreclit "micul Hagi": "Frate, eu port 39 şi n-am văzut pe vreunu' tehnic ca mine cu ditamai talpa! Cum să mai driblezi dacă ai piciorul mare?! Te-mpiedici în el!".

Dar au existat şi jucători care au purtat numere mari la picior. "Primul a fost neamţul Gunter Netzer, apoi Gullit. Ştiu că media e 42-43. Eu am purtat 39 şi impactul cu mingea era foarte bun pentru că loveam de multe ori cu şiretul, pe cînd cei care purtau numere mari apelau mai rar la acest procedeu", a dezvăluit Regele.

Majoritatea jucătorilor geniali au fost stîngaci. Există şi aici o explicaţie: "Pentru că stîngacii fac totul pe invers şi sînt imprevizibili. E, clar, un atu faţă de cel pe care îl ai în faţă".

Pentru fotbal, nu trebuie să fii perfect!
Fotbalişti nu ajung doar oameni cu un fizic perfect. Cel mai cunoscut exemplu este Garrincha, magul brazilian al anilor '60 poreclit "îngerul cu picioare strîmbe". El s-a născut cu picioarele atît de deformate încît era asemănat de suporteri cu un demon din poveştile populare braziliene.

Mai mult, dreptul era mai scurt cu 6 centimetri decît stîngul! Un alt exemplu este neamţul Gunter Netzer. Considerat unul dintre cei mai mari mijlocaşi din toate timpurile, el purta 45 la un picior şi 47 la celălalt!

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (49)
capca1
capca1  •  03 August 2014, 11:15

Deci, să facem bine ca să nu fie rău, că , deh, omul este o ființă umană, chiar dacă poartă și numere mari la pantofi. Și, dacă nu vă convine, opriți satelitul !

kraus
kraus  •  01 August 2014, 23:24

Socrates avea 1,93 m şi numărul 46. Ibra are tot 46 şi e două clase peste Hagi.

hofer
hofer  •  01 August 2014, 12:49
Postat de craz1est pe 31 Iulie 2014, 22:21

Hagi a inceput sa filozofeze deja !? :)) Deci cu un picior mic lovesti o suprafata mai mare a balonului !? interesant ! :)) Sa inteleg ca un picior mare loveste o suprafata mai mica a mingiei sau chiar da luft pe langa balon asa cum face si saracul Ibrahimovic care poarta doar 46 ! :))

Cred ca au inteles alti gresit din ceia ce a vrut sa spuna Hagi. Sau a explicat Hagi gresit, mai degraba aleg prima varianta.

Vezi toate comentariile (49)
Comentează