FOTBAL  »  Superliga  »  VIITORUL

ANALIZĂ Afacere de milioane » Cât a produs Academia lui Hagi de când evoluează în Liga 1

Foto: Cristi Preda
Foto: Cristi Preda

Articol de - Publicat luni, 25 septembrie 2017 09:00

În 5 sezoane și 11 etape de când evoluează în Liga 1, trupa lui Hagi a debutat pe prima scenă 32 de fotbaliști produși de Academie. Pe 13 dintre aceștia a obținut 15 milioane de euro.

Patronul echipei, Gheorghe Hagi, a declarat obiectivul Academiei chiar de la promovarea echipei în prima ligă: formarea jucătorilor și vânzarea acestora. Așteptările în ceea ce privește performanțele clubului au fost depășite în ultimele sezoane, iar acestea au culminat cu finalul campionatului trecut, când, după ultima etapă, echipa din Ovidiu a câștigat trofeul de campioană.

"Regele" a rămas fidel în toţi acești ani filosofiei despre care vorbea în urmă cu 5 ani. A promovat non-stop jucători la echipa mare, le-a oferit șansa de a debuta pe prima scenă și, pe unii dintre aceștia, a reușit să îi vândă pe bani buni pentru nivelul Ligii 1, asigurând, astfel, o bună parte a bugetului. Viitorul a reușit să creeze de la zero 32 de jucători care au trecut prin toate etapele Academiei, până la debutul în Liga 1. Alți 11 jucători au fost formați de alte cluburi, însă Viitorul a fost clubul care le-a garantat primul pas în prima divizie din România.

14 jucători de clasă

Dintre jucătorii produși de la zero, nu mai puțin de 13 au ajuns la un nivel foarte bun pentru Liga 1. Un caz special ar fi Alexandru Băluță, adus la 20 de ani de la Chindia, care a fost cedat după doar un sezon la CSU Craiova, pentru 200.000 de euro, garantând într-un timp foarte scurt un profit generos.

1,15 milioane de euro medie pe jucător

Imediat cum unul dintre jucătorii crescuți de Academie a scos capul în elita Ligii 1, Hagi a fost deschis la oferte. Astfel, au urmat plecările: Gabi Iancu, Aurelian Chițu, Alexandru Târnovan, Mihai Bălașa, Ionuț Vână, Cristi Manea, Alexandru Mitriță, Ianis Hagi, Răzvan Marin, Florin Tănase, Florinel Coman, Dragoș Nedelcu și Romario Benzar. În total, Hagi a obținut 15 milioane de euro în urma acestor transferuri, adică o medie excelentă de 1,15 milioane de euro pe transfer.

7 milioane de la FCSB

În ceea ce privește cluburile care s-au înghesuit să achiziționeze de la Viitorul, cel mai important cumpărător a fost FCSB-ul lui Gigi Becali. Acesta a cumpărat nu mai puțin de 6 jucători în tot acest timp: Gabi Iancu, Alexandru Târnovan, Florin Tănase, Romario Benzar, Dragoș Nedelcu și Florinel Coman. Transferurile totale pe axa Viitorul - FCSB i-au adus lui Hagi 7 milioane de euro!

Jucătorii crescuți de Academie și vânduți

Nume poziție Transferat la Sumă
Cristian Manea fundaș Apollon Limassol 2,5 mil. €
Florinel Coman atacant FCSB 2 mil. €
Ianis Hagi mijlocaș Fiorentina 2 mil. €
Răzvan Marin mijlocaș Standard Liege 1,8 mil. €
Dragoș Nedelcu mijlocaș FCSB 1,5 mil. €
Florin Tănase atacant FCSB 1,5 mil. €
Romario Benzar fundaș FCSB 1,2 mil. €
Alexandru Mitriță atacant Pescara 800.000 €
Aurelian Chițu atacant Valenciennes 700.000 €
Gabriel Iancu atacant Steaua 500.000 €
Alexandru Târnovan mijlocaș Steaua 300.000 €
Mihai Bălașa fundaș AS Roma 150.000 €
Ionuț Vână mijlocaș AS Roma 50.000 €

TOTAL 15 milioane €

Jucătorii crescuți și debutați de Academie și cluburile la care evoluează în prezent

Jucători buni debutați de Academie: Aurelian Chițu (Viitorul), Romario Benzar (FCSB), Bogdan Țâru (Viitorul), Boban Nikolov (Vardar), Florin Tănase (FCSB), Mihai Bălașa (FCSB), Alexandru Mitriță (CSU Craiova), Răzvan Marin (Standard Liege), Cristian Manea (CFR Cluj), Dragoș Nedelcu (FCSB), Ianis Hagi (Fiorentina), Florinel Coman (FCSB), Carlo Casap (Viitorul), Alexandru Băluță (crescut la ȘFGP, CSU Craiova)

Jucători fără performanțe notabile debutați de Academie: Alin Cârstocea (UTA), Gabriel Iancu (Termalica), Bogdan Mitache (Viitorul), Ionuț Vână (Viitorul), Alexandru Târnovan (FC Botoșani), Robert Hodorogea (Viitorul), Florin Cioablă (Viitorul), Ciprian Perju (Viitorul), Arpad Tordai (Viitorul), Alexandru Stoica (ASA Tg. Mureș), Alexandru Buzbuchi (Viitorul), Ionuț Puțanu (Metalosport), Cristian Gavra (Viitorul)

Jucători prea tineri pentru a putea fi încadrați: Alexandru Cicâldău (Viitorul), Andrei Ciobanu (Viitorul), Doru Dumitrescu (Viitorul), Tudor Băluță (Viitorul), Alexandru Mățan (Viitorul), Denis Drăguș (Viitorul)

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Cristi Chivu a lăsat-o fără cuvinte pe prezentatoarea matinalului: „Doamne, Doamne! Îmi tremură mâinile. Îți datorez foarte mult”


Comentarii (27)
10152745185266576
Romeo Ionescu  •  26 Septembrie 2017, 10:40

dacă avem pretenția să contăm la nivel european, ar trebui să ne uităm la ce fac românii în campionatele puternice. De exemplu Stanciu, cel mai scump jucător român transferat are, în acest sezon 6 meciuri jucate, unul singur ca titular, 168 minute jucate (deci nici cât două jocuri). Ar trebui să ne mai uităm la ce vârstă au debutat în marile echipe jucători ca Messi, Ronaldo, Mbappe și astfel putem vedea pe unde ne clasăm. Apoi, dacă facem analiza Viitorului, la fel ar trebui analizate Dinamo și Craiova. Ar trebui să facem abstracție de banii veniți de la Becali, datorită relației de alianță între patroni, chiar și banii dați pe Ianis Hagi, luat în Italia și pentru ”nume”. Cifric, de când a plecat, Ianis are 48 minute (2 meciuri) în serie A, Mbappe 29 meciuri in prima ligă franceză 2016-17. Este o diferență, cea dintre ce poate cel mai mare talent mondial și unul din România.

bridges
bridges  •  25 Septembrie 2017, 17:21

Unii se cred mari priceputi dar n-au inteles inca faptul ca Hagi nu-i tine la nesfarsit sa se omogenizeze si sa 'joace bine"...El ii creste de la nivelul strazii la nivelul de mare speranta si-l vinde.Cum sa ai rezultate daca tu vinzi din mers cam tot ce s-a copt si e cautat pe piata transferurilor. Odata ajunsi la echipe mai mari functie si de atitudinea lor incep sa atinga forma maxima,dupa varsta de 22-23 de ani.Sigur ca exista si exceptii dar in mare asta e regula.Hagi nu vrea performante ACUM,are nevoie de bani si de imagine de formator de talente.Cand va sta bine deja la capitolul bani va incepe sa-i tina,sa-i omogenizeze,sa tina la pret.Acum ii vinde la pret de en-gros,asta e situatia...Carcotasii din Constanta carora le cade greu la ficatei orice face Hagi vor avea de suportat vremuri grele pt ca Gica e abia la inceput,de acum incolo va tura motoarele si mai mult.

polistul68
polistul68  •  25 Septembrie 2017, 17:16
Postat de Muzzi Ciprian pe 25 Septembrie 2017, 13:39

vezi tu, Hagi e inca tanar ca antrenor! si poate nici nu are capacitatea celor de altadata! insa, aici, parerea mea, este vorba de generatii! generatiile lor, ale noastre, nu uitau cand deveneau adulti ceea ce invatau de copii! din pacate, acu vad la tot pasul, tineri care , desi promiteau a deveni oameni cand erau mici, au devenit doar niste *** ca adulti! nu ca pe vremea noastra nu erau, dar proportional, acu` nu vezi copacii de padure,daca-mi permiti metafora! asta cred ca este problema principala, se imbata cu apa rece, li se urca la cap si din cauza asta dau chix!

Clar, si eu stiu cateva cazuri de nascut talent si mort speranta..sunt foarte multi care pierd din cauza neseriozitatii...dar tocami aici se face diferenta ditnre un ANTRENOR BUN si un antrenor...nu cotnest ca hagi nu e tanar, nu cotnest ca generatiile s-au schimbat....dar din moment ce Hagi, strict profesional, si aici ma refer la cresterea tienrilor, nu are nici o realizare remarcabila..hai sa nu-l mai laudam atat..hai sa nu-l mai preaslavim atit...ca deja incepe sa se creada mare antrenor...si rezultatele REALE nu-i prea dau dreptate.

Vezi toate comentariile (27)
Comentează