FOTBAL  »  Superliga  »  MERCATO

ANALIZĂ GSP // Cum arată mercato-ul din Liga 1: FCSB l-a adus pe cel mai bun, dar Hora nu e în top 25! Dinamo a ajuns rău + cine poate fi surpriza campionatului

Adrian Stoian +3   FOTO
Adrian Stoian

Articol de - Publicat miercuri, 23 ianuarie 2019 15:00

GSP face o radiografie completă tuturor transferurilor din această iarnă, iar FCSB propune două extreme: Stoian e numărul 1, în timp ce Hora nu reuşeşte să intre în Top 25 achiziţii

Care sunt cele mai bune transferuri ale iernii? Răspunsul exact îl vom afla peste 4 luni, când se va termina campionatul. Gazeta propune însă acum o ierarhie a acestor jucători aduşi de cele 14 echipe din Liga 1 pe baza unui punctaj realizat pentru îndeplinirea a 3 criterii. Cel al vârstei, al cotei de piaţă din acest moment şi al formei sportive. 

Pentru fiecare capitol în parte, jucătorii au fost evaluaţi şi notaţi cu stele, iar media finală produce un top în vârful căruia se află Adrian Stoian. E singurul fotbalist care a reuşit să atingă un total de 11 stele, ceea ce înseamnă o medie de 3,66. A punctat bine şi foarte bine la toate capitolele: nu e bătrân, are 27 de ani, deţine o cotă excelentă, 1,2 milioane de euro, iar în ultimul an şi jumătate a bifat multe meciuri de campionat, nu mai puţin de 49!

adrian stoian

Al doilea în top e Sebastian Mailat, pe care Gaz Metan l-a împrumutat de la CFR. E un fotbalist care respectă regula U21 şi care a reuşit să-l devanseze în acest clasament pe Florentin Matei, tras în jos de faptul că a jucat numai 25 de meciuri din iulie 2017 şi până astăzi.

ioan Hora nu e în top 25

În schimb, ultimul fotbalist la care a apelat vicecampioana, Ioan Hora, e la coadă. De fapt, nici măcar nu reuşeşte să intre între primii 25. El are acelaşi nivel cu jucători al căror nume nu spun absolut nimic. Exemple: Najib Ammari (Călăraşi), Mamoutou N'Diaye (Dinamo) şi Mapuku M'Pia (Călăraşi).

ioan hora

Hora n-are punctaj bun la niciunul dintre capitole: e trecut de 30 de ani, cota lui s-a prăbuşit de la 1,8 milioane de euro, cât avea în vara lui 2016, la numai 300.000 de euro, iar de jucat a făcut-o destul de puţin în ultimul an şi jumătate. De fapt, el n-a mai bifat un joc oficial de aproape 9 luni!!! Din 4 mai 2018, când era în liga secundă din Turcia, la Elazigspor. 

Cum s-au acordat calificativele

calificative
*meciuri de campionat în perioada iulie 2017 - ianuarie 2019

Clasamentul detaliat al primelor 10 achiziţii din iarnă

cls detaliat

TOP 25 mercato de iarnă

top 25

ACHIZIŢIILE LUI DINAMO Mulţi mediocri, puţini valoroşi

De când Rednic a preluat postul de "principal", Dinamo a adus o echipă întreagă. Dintre toţi, portarul McDermott, mijlocaşul ofensiv Jaadi, dar şi fundaşul dreapta francez Dussaut par să fie la un nivel decent pentru Liga 1. În rest sunt jucători care în ultimii ani au jucat puţini şi cota lor e acum mică şi foarte mică. 

dinamo 

mamoutou ndiaye
Mamoutou N'Diaye

VENIRI

Atenţie, Hermannstadt şi-a adus un supermijlocaş!

Formaţia sibiană a reuşit să convingă să vină la echipă un fotbalist cu un CV foarte bun. Numele lui: Daniel Offenbacher. Un mijlocaş ofensiv care va împlini 27 de ani la jumătatea lui februarie. A fost un jucător care a bifat prezenţe în toate naţionalele de juniori şi tineret ale Austriei.

daniel offenbacher

A fost chiar şi la Campionatul Mondial U20, din vara lui 2011, unde a jucat în singurul meci în care Austria n-a pierdut, 0-0 cu Panama. Are 11 meciuri şi un gol la U21, dar şi 4 meciuri în cupele europene pentru Salzburg şi Sturm Graz.

În perioada iulie 2012 - decembrie 2018, în 6 ani şi jumătate, are nu mai puţin de 202 meciuri de campionat pentru 4 echipe: Wiener Neuistadt, Sturm Graz, Wolfsberger şi Suduva (Lituania). În această perioadă a marcat 18 goluri, atâtea câte are şi Florentin Matei între 2012 şi 2019 şi de peste 4 ori peste Stoian, care a înscris doar de 4 ori. 

Primul "11" al achiziţiilor din iarnă după media calificativelor GSP

prim 11 achiztii

Iarna trecută a fost mai spectaculoasă

Comparativ, în ianuarie 2018 echipele au produs mai multe transferuri importante. Măcar la nivelul numelor aduse. Dintr-un "11" ideal nu pot lipsi vedete precum Ianis Hagi, Ţucudean, Ioniţă, Tandia. La polul opus s-au aflat câţiva jucători cu nume mare care ulterior au dezamăgit crunt: Torje (Dinamo), Cristi Tănase (FCSB), Gardoş (Craiova). 

Primul "11" al achiziţiilor din iarna trecută

achiztii trecute 

CFR rupea piaţa acum 1 an

În această iarnă, campioana en-titre şi liderul la zi în Liga 1 n-a făcut nicio achiziţie importantă. Doar 3 jucători, care probabil că vor prinde de foarte puţine ori chiar şi lotul de 18. Numele lor: I. Rus, H. Moldovan şi Dodoi. Situaţia de acum contrastează puternic cu ceea ce s-a întâmplat în pauza de iarnă din sezonul trecut.

A luat atunci 4 jucători de top: Ioniţă (Astra), Ţucudean (Viitorul), Costache (Dinamo) şi Bordeianu (Botoşani). În schimbul acestora a plătit nu mai puţin de 2,4 milioane de euro! 

PLECĂRI

Primul "11" plecări din Liga 1 în această iarnă

plecari 

Nicio achiziţie cu sumă de transfer

Cel puţin până în momentul de faţă, nu s-a realizat niciun transfer pe care să se achite bani clubului de care aparţinea. Singurele tentative le-a avut FCSB: a oferit 100.000 de euro pe Iulian Cristea şi 30.000 de euro pentru împrumutul lui Fortes până în vară, dar transferul a picat în cazul ambilor. Gigi Becali, în schimb, a achitat 37.000 de euro pentru Stoian, sumă care însă a ajuns în posesia jucătorului şi reprezintă ultimele două salarii restante de la Crotone, bani la care italienii i-au cerut să renunţe pentru a rezilia contractul ce urma să fie scadent în vară. 

61 de jucători noi au fost luaţi până acum de echipele din Liga 1, recordul e deţinut de Dunărea Călăraşi (15), urmată de Dinamo (11)j

0jucători au plecat şi tot atâţia au venit de/la Chiajna, e singura echipă din Liga 1 care n-a mişcat deloc în mercato

 Dinamo a ajuns rău

Din cauza faptului că majoritatea jucătorilor au o valoare modestă, trupa lui Mircea Rednic s-a prăbuşit în topul echipelor din Liga 1 din perspectiva cotei pe care o au fotbaliştii.

Dinamo e evaluată la numai 8,3 milioane euro şi depăşeşte doar 3 formaţii: Călăraşi (7,5), Chiajna (7,25) şi Voluntari (6,35). Prima e FCSB, la foarte mare distanţă de urmăritoare: FCSB (28,5), CFR (22), Craiova (19,35), Viitorul (17), Astra (13). 

FCSB, 50% din top 10!

În schimb, FCSB continuă să fie reprezentată foarte bine în privinţa cotei pe care o au jucătorii. Din ierarhia primilor 10 în acest moment, pe site-ul transfermarkt.de, clubul lui Becali deţine jumătate dintre fotbalişti. Restul sunt de la CFR (2), Craiova (2) şi Viitorul (1).

Topul cotelor

topul cotelor 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
2073963966020094
Cornel Ilie  •  24 Ianuarie 2019, 07:25

D.Man mai bun cotat ca I.Hagi,cred k glumiti....:-)).

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  24 Ianuarie 2019, 02:30

”Care sunt cele mai bune transferuri ale iernii? Răspunsul exact îl vom afla peste 4 luni, când se va termina campionatul.” Cu alte cuvinte, ai mazgalit degeaba toata poliloghia antecedenta. Nici nu se mira cineva, insolventa e aproape... 3 comenturi ?? :) Studiaza arhivele de acum 10 ani si poate intelegi ca libertatea exprimarii era cauza pentru care unele articole (de top), acumulau peste 3000 de comentarii, domnule. In fine, e problema voastra, eu nu mai dau doi bani pe voi, de ani buni.

aress123
aress123  •  24 Ianuarie 2019, 00:03
Postat de alan24 pe 24 Ianuarie 2019, 00:00

Domnul ziarist udrea, o idee ptr un articol, poate ii ambitioneaza si pe fotbalistii romani. Piatek, in ziua cand a implinit 23 de ani ( deci nu 17,18..se poate si la 23) in iulie 2018..valoarea lui pe transfermakt era de 900.000 euro si pleaca de la cracovia krakow pe 4,5 milioane la genoa in serie a. Sta acolo 6 luni, devine golgheterul campionatului cu 13 goluri, si dupa doar 19 meciuri jucate in italia, il cumpar milan cu 35 de milioane. Fascinant !!! Si toate acestea in doar 6 luni.

Interesant, doar ca nu are legatura cu articolul de fata.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează