FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ

ANALIZĂ Haos maxim în Liga 1 » Avem cele mai instabile și neomogene echipe + Străinii nu mai sunt importanți

Foto: Raed Krishan
Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat miercuri, 20 septembrie 2017 12:12

1,1 sezoane rezistă, în medie, un jucător la echipele românești. Potrivit CIES Football Observatory, doar 74,7% dintre titularii se păstrează de la o etapă la alta, iar media străinilor a coborât la 29%.

Liga 1 are echipe din ce în ce mai bătrâne, lipsite de omogenitate, instabile în privința loturilor și mai puțin atractive pentru jucătorii străini. Este concluzia tristă și îngrijorătoare trasă de studiului elvețian publicat de CIES Football Observatory, după etapele jucate în acest sezon, în primele 31 de campionate ale Europei.

Du-te vino la Astra și Timișoara!

România e lider la capitolul schimbărilor, cu doar 1,1 sezoane petrecute în medie de un fotbalist la echipă, întrecând Cipru, Serbia, Grecia, Bulgaria și Turcia. FCSB coboară în actualul sezon sub medie (1,04), dar cel mai prost stau CSMS Iași (0,79), Astra și Timișoara (0,86), Sepsi (0,69) având alibiul că e promovată.

Egalii Finlandei

Antrenorii nu reușesc să cristalizeze o formulă și rotesc mult titularii de la meci la meci. Suntem pe 3 din coadă (depășiți de Belarus și Croația), cu 74,7% din totalul minutelor bifate de cei mai folosiți 11 jucători, la egalitate cu campionatul Finlandei! FCSB deține recordul, Dică având și scuza unui lot foarte numeros.

Românii iau fața

Străinii nu mai sunt importanți în Liga 1, nici nu mai vin ca înainte și pleacă rapid, antrenorii mizând mai mult pe români. Avea într-un fel dreptate Gnohere când se plângea că Dică îl preferă pe Alibec. Numai 29% din maximumul minutelor au fost bifate de aceștia în primele 10 etape ale sezonului actual, locul 26 din 31 în Europa (doar peste Croația, Austria, Cehia, Ucraina și Serbia), topul fiind dominat de Cipru cu 81,5%.


65,9%
din totalul minutelor au prins la FCSB în actualul campionat primii cei mai folosiți 11 jucători ai lui Dică. Cea mai omogenă e Botoșani (80,2%)

62,3%din totalul minutelor au jucat la Dinamo străinii în primele 10 etape. FCSB are doar 27%, CFR 44,6% și Craiova 55,4%. Ultima e Voluntari (0,9%)

27,26 e vârsta medie a jucătorilor folosiți în acest campionat al Ligii 1, locul 7 în Europa. CFR Cluj, cea mai bătrână (29,39), Viitorul cea mai tânără (25,58)

12,7% din totalul minutelor au bifat jucătorii din pepinieră rămași cel puțin trei sezoane între 15 și 21 de ani. Viitorul e lider (38,3%), FCSB e ultima (0,6%)

181,6 cme înălțimea medie a jucătorilor folosiți în primele 10 etape în Liga 1, locul 23 în Europa. Cu 1,9 cm sub vârfurile Germania, Danemarca și Croația 

Lucescu n-are de unde alege!

Nu degeaba vrea Mircea Lucescu să schimbe regula străinilor în Turcia, pentru a avea o bază mai mare de selecție la "naționala" Semilunii! Străinii au jucat în acest sezon în 73 la sută din totalul minutelor (locul 2 în Europa), Superlig având și medie de vârstă foarte ridicată a jucătorilor, 28,63 ani, lider pe continent.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează