FOTBAL  »  Superliga  »  VERDICT TAS

Becali a pierdut mai mult decât titlul la TAS

foto: Cristi Preda, GSP
foto: Cristi Preda, GSP

Articol de - Publicat vineri, 14 iulie 2017 09:00

Becali n-a câștigat nimic la TAS, doar a pierdut bani și a stricat amiciția cu nașul său, Hagi. Tribunalul din Elveția a confirmat că Viitorul e campioana României.

FCSB a încercat să speculeze formularea ambiguă din regulament și să-i sufle astfel titlul Viitorului, doar că tentativa a produs doar pierderi pentru Becali. Avocatul și taxa de judecată au costat 100.000 de euro, cât salariul pe un an al unui fotbalist foarte bun pentru nivelul campionatului românesc.

Mai rău decât pierderea financiară, inițierea litigiului a deteriorat din nou relația lui cu Hagi, una pe care o refăcuse după alt scandal, petrecut în 2007, când Gigi l-a demis din funcția de antrenor al Stelei. Pe lângă legătura de rudenie, relația cu Gică a însemnat în ultimii ani și numeroase transferuri de jucători, în ambele sensuri.
Din parteneri de afaceri au redevenit dușmani. "I-am dat un mesaj de felicitare scris cu litere mari, dar nu mi-a răspuns. Mai mult de atât ce să fac?! O să-l și sun, dar probabil e supărat. Cred că o să-i treacă, Gică nu e ranchiunos. Și ce am făcut atât de rău?! Am cerut un arbitraj, atâta tot!", s-a încurajat Becali după ce a aflat că a pierdut procesul.

FCSB a știut regula

Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv a comunicat la prânz decizia: Viitorul rămâne campioana României, FCSB își păstrează poziția a doua. TAS a confirmat hotărârea luată de LPF și de Comitetul Executiv al FRF. Instituțiile interne premiaseră formația lui Hagi după finalul sezonului. La egalitate de puncte între dobrogeni și bucureșteni, departajarea s-a făcut pe baza rezultatelor directe din play-off, favorabile Viitorului.

FCSB a susținut că, după regulament, trebuie luate în calcul toate cele patru scoruri din disputele cu Viitorul, inclusiv cele din sezonul regulat, o situație în care roș-albaștrii ar fi fost campioni. Regulamentul de organizare a campionatului și ROAF nu formulaseră foarte clar criteriul.

Viitorul s-a apărat în Elveția și cu o înștiințare a Ligii Profesioniste, care le transmisese cluburilor înainte de finalul stagiunii că în caz de egalitate departajarea se face după rezultatele din play-off/play-out. Ceea ce a însemnat că și FCSB a cunoscut regula.

Campioni pe aeroport

Jucătorii Viitorului nu au aflat verdictul imediat, pentru că se aflau în avion, se întorceau chiar din Elveția, unde nu fuseseră la TAS, ci la un amical cu Marseille. Au pierdut miercuri seară cu 2-4 disputa cu formația lui Rudi Garcia. Au fost înștiințați pe aeroportul Otopeni că tot ei sunt campioni.

Cristian Bivolaru, directorul care a reprezentat clubul lui Hagi la Lausanne, a glumit când s-a dat decizia: "Cred că suntem singura echipă din istorie care a câștigat titlul de două ori pentru același sezon! O dată după ultima etapă, când am și sărbătorit, și a doua oară azi, când ne-a confirmat TAS!".

Hagi avertizase Federația și Liga că vor răspunde dacă TAS va inversa ordinea primelor două locuri, din moment ce ele erau autoarele regulamentului. Un avertisment care anunța noi procese, cu Viitorul îndreptată contra FRF și a LPF.

Instituțiile care conduc fotbalul românesc au apărat, alături de Viitorul, clasamentul pe care îl aprobaseră, împotriva argumentelor pe care le-a formulat FCSB. 

"Nu va fi vândut niciun jucător înainte de turul al treilea preliminar al Champions League. Căutăm să mai aducem fotbaliști, staff-ul tehnic urmărește zilnic jucători și are deja pregătite câteva nume interesante"
Cristian Bivolaru, director general Viitorul

"Viitorul era campioana, eu știam asta, însă nu voiam să recunosc din cauza a ce s-a întâmplat în finalul sezonului, pentru ce a făcut Săpunaru în meciurile cu Viitorul, pentru ce a făcut Rotaru, care a folosit o echipă de rezerve a Craiovei tot cu Viitorul"
Gigi Becali, patronul FCSB

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
10205708568547632
Vladimir Bogdan  •  14 Iulie 2017, 14:09

„o înștiințare a Ligii Profesioniste, care le transmisese cluburilor înainte de finalul stagiunii că în caz de egalitate departajarea se face după rezultatele din play-off/play-out. Ceea ce a însemnat că și FCSB a cunoscut regula”. și GSP cum de n-a știut de această înștiințare?! sau a știut, dar... pentru suspans... etc...

timm
timm  •  14 Iulie 2017, 09:50

Ce frumos zice gigi "Viitorul era campioana, eu știam asta, însă nu voiam să recunosc ", DOAR gigisti nu au inteles ca Viitorul e Campioana. De ce oare? :)))))

Vezi toate comentariile (2)
Comentează