FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

CFR pe care nu îl ştim » "Vestiarul campionilor", cartea care tratează viaţa unei echipe de fotbal

Prezentare grafică de excepţie pentru duelul cu Chelsea din Liga Campionilor. +2   FOTO
Prezentare grafică de excepţie pentru duelul cu Chelsea din Liga Campionilor.

Articol de GSP - Publicat sambata, 27 octombrie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 26 octombrie 2012 19:44

Cu un format grafic fascinant, amestecînd poezie, statistică şi fotografii cuceritoare, Zoltan Cantor, Andreea Cantor, Ciprian Rus şi Ciprian Butnaru au acoperit ultimii 5 ani din istoria echipei CFR Cluj.

Cît de greu e să scrii o carte despre o echipă? E suficient să te gîndeşti la lucrurile în care nu vrei să pici: colecţii fade de fotografii de arhivă, scriitură elogioasă în veşmînt plictisitor, statistici obositoare. " Vestiarul campionilor" e o carte alcătuită, mai mult decît a fi scrisă, din trăiri de suporter şi gazetar, la care patru profesionişti au adăugat obiectivitatea performanţei lor.

"Despre diclofenac şi transpiraţie"
Cu acest titlu debutează volumul, mărturisind din start intenţia de a fi o carte despre fotbalişti, înainte de orice. Din fericire, e mai mult decît atît: deşi înseamnă un proiect editorial independent de clubul CFR Cluj, ar putea reprezenta cea mai atrăgătoare carte de vizită asumată: una amplă şi corectă, de găsit în portofoliul oricărui club european cu nume şi tradiţie.

O "carte time-line", care păcăleşte anunţînd pompos că acoperă cinci ani de istorie: în fapt, leagă poveşti amuzante, dureroase şi inedite din viaţa vestiarului, recreează grafic zig-zagurile din echipă, portretizează eroi şi învinşi, truditori anonimi şi conducători. Pune viaţa acestor cinci ani să se povestească, singură şi orgolioasă.

Cadu: "Dacă vorbesc cu Ando sau Arpi nu mai jucaţi!"
Stilul autorilor e unul al fanilor redutabili, deopotrivă exacţi în ironii şi entuziasmaţi în sărbătoare. E cartea unor fani care ceartă mai aspru şi iubesc mai copleşitor decît cititorii. Fără să-şi piardă coerenţa, ba chiar sintetizînd în partea dedicată lui Arpad Paszkany ceea ce mulţi am simţit de departe: "Fotbalul ca un proiect imobiliar".

Ce veţi găsi în mai bine de 200 de pagini? Povestea amicalului din '73 care a inaugurat stadionul din Gruia, un CFR-Cuba 2-1! Apoi portretul naturalist al lui Fabbiani, care a renunţat la tot din "dragostea pentru viaţa inimitabilă", confesiunea lui Cadu, "am venit aici să cîştig bani, nu mă interesa CFR", şi felul în care spune că s-a îndrăgostit apoi de echipă. Apoi vom înţelege şi cît sau ce înseamnă Cadu, căpitanul care le spune colegilor după 2-4 cu Chiajna: "Dacă vorbesc cu Ando sau Arpi voi nu mai jucaţi!"

Cum confunda Traore zăpada cu smîntîna
Sînt episoade care nu trebuie ratate, în metrou, pe "canapeaua din living" sau în vacanţă: venirea lui Lacina Traore la Cluj, în şlapi, pe un ger înfiorător, şi cum confunda zăpada cu smîntîna! Sau reacţia celor de la St.Ettiene cînd au ajuns în Gruia pentru meciul din Cupa Intertoto, la începuturile ascensiunii clubului clujean: "Ok, am văzut ce-i pe aici, dar terenul pe care jucăm unde e?"

Veţi trece prin analiza lui Andrei Vochin, pamfletul lui Mihai Hossu, prezentat drept cel mai aprig contestatar al CFR-ului, şi raidurile fotografice încîntătoare din momentele de glorie şi dezastru ale echipei şi fanilor ei.

Sînt lucrurile pe care le-am uitat despre CFR, alături de cele pe care, mulţi, ne-am grăbit să nu le ştim. O carte în format Champions League.

Titlu: "Vestiarul campionilor"
Autori: Cantor Zoltan, Ciprian Rus
Fotografii: Andreea Cantor
Concept grafic şi design: Ciprian Butnaru
Editura: Eikon, 2012, 233 pagini
Preţ: 50 RON (la pachet cu cartea "100% CFR. Centenarul unui vis")

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (6)
guerrilla
guerrilla  •  29 Octombrie 2012, 18:32
Postat de reddogsv pe 27 Octombrie 2012, 21:06

Sper sa nu fie foaia prea velina ca sa fie eficienta la buda! De abia astept! ,,Istorie'' inventata la ambiitile unui minoritar interlop cu sustinere politica! Daca romanii dorm.............,,Succesuri''!

te rog da-ti cu parerea acolo la voi, la caini,catei,fiare sau ce-or mai fi.

reddogsv
reddogsv  •  27 Octombrie 2012, 21:06

Sper sa nu fie foaia prea velina ca sa fie eficienta la buda! De abia astept! ,,Istorie'' inventata la ambiitile unui minoritar interlop cu sustinere politica! Daca romanii dorm.............,,Succesuri''!

superstar20
superstar20  •  27 Octombrie 2012, 11:54

(P) :)

Vezi toate comentariile (6)
Comentează