FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Cifrele lotului transferat de Steaua de la Urziceni: 86% eşec, 14% cîştig!

La 16 luni de cînd a transferat cel mai mare grup de jucători din istoria clubului, de la o singură echipă, de investiţia Stelei s-a ales praful
La 16 luni de cînd a transferat cel mai mare grup de jucători din istoria clubului, de la o singură echipă, de investiţia Stelei s-a ales praful

Articol de GSP - Publicat joi, 29 decembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 28 decembrie 2011 19:31

Prin plecarea lui Galamaz, Steaua s-a despărţit de al 6-lea jucător din lotul Urziceni, singurul care a convins şi s-a integrat perfect fiind argentinianul Pablo Brandan.

Lui Galamaz i s-a terminat contractul cu Steaua şi, neprimind nici o propunere de prelungire, a plecat liber de contract, optînd pentru U Cluj. Este cel de-al şaselea jucător, din grupul de 7, pe care Steaua l-a adus în septembrie 2010 de la Unirea Urziceni, în ceea ce a fost la vremea respectivă "cel mai mare transfer" din istoria clubului.

A trecut mai puţin de un an şi jumătate de la acel moment şi doar Brandan mai e acum la Steaua şi va evolua şi în 2012 sub comanda lui Ilie Stan. În rest, au plecat, rînd pe rînd, toţi ceilalţi, motivele fiind de la indisciplină, exemple Ricardo şi Apostol, pînă la lipsa de acomodare, gen Onofraş şi Marinescu, dar şi evoluţiile modeste, cazul lui Bilaşco şi Galamaz.

De ce a eşuat un proiect considerat la vremea respectivă ceva grandios? Cîteva episoade, unele neştiute pînă azi, vin să argumentez eşecul "lotului Urziceni".

1. Galamaz a şocat la primele antrenamente
Primele şedinţe de pregătire la care stoperul a luat parte i-au lăsat cu gura căscată pe antrenorii de la vremea respectivă. Cuplul Ilie Dumitrescu-Edi Iordănescu era aproape şocat de faptul că Galamaz, la jocurile-şcoală, indiferent unde se afla atunci cînd ajungea mingea la el, o degaja tare în faţă, fără să se uite. "Cînd eşti pus să faci aşa ceva la Urziceni la fiecare antrenament şi fiecare meci timp de doi-trei ani, îţi trebuie o perioadă lungă să te acomodezi la Steaua, dacă te vei acomoda vreodată", i-a explicat Ilie Dumitrescu lui Gigi Becali atunci.

2. Bilaşco nu înţelegea nimic din jocul Stelei
Acelaşi lucru e valabil şi în cazul lui Bilaşco. Chiar el a explicat la o jumătate de an după ce semnase cu Steaua că "aici totul e diferit. La Urziceni şi cînd se bătea un aut se arunca mingea pe mine, eu eram pivot şi eram totul acolo, aici e cu totul altfel, e greu să m-acomodez, nu se joacă cu mingi lungi aproape deloc".

3. Apostol l-a sfidat pe Gigi în vestiar
În cazul mijlocaşului, problemele au fost de atitudine.
- După chiar cîteva zile la Steaua, în urma unui meci la echipa a doua, după ce a făcut duş şi s-a schimbat, a intrat în biroul antrenorului principal, s-a aşezat în mijlocul încăperii pe un scaun, s-a lăsat pe spate şi a început să analizeze selecţia lui Răzvan Lucescu la "naţională", pe televizorul din cameră rulînd imagini de la un amical al echipei naţionale.

- Apoi, l-a scos din sărite şi pe Gigi Becali atunci cînd a început să rîdă de modul în care patronul îi făcea observaţie unui coleg al său chiar la cantonamentul din Ghencea. "Tu unde te crezi aici, la Urziceni? Să-ţi permiţi să faci asta cu Bucşaru, nu cu Becali!", a ţipat la el patronul.

4. Ricardo a sărit gardul cantonamentului
Mijlocaşul brazilian, după ce avusese mai multe ieşiri nocturne, şi-a semnat sentinţa fugind din cantonamentul din Ghencea în noaptea de după un meci. A fost dat afară de Becali şi a ajuns în Azerbaidjan, sub comanda lui Rednic, la Lankaran.

Şi Brandan a fost la un pas să plece
Steaua a fost la un pas să-l piardă şi pe singurul dintre cei 7 care se mai află acum în lotul ei. Pablo Brandan a primit în decembrie 2010 o hîrtie din partea Stelei prin care putea pleca la orice echipă care achită 750.000 de euro. Documentul era valabil pînă la reunirea Stelei din ianuarie 2011, şi cum nimeni nu l-a "activat", argentinianul a rămas.

Apostol a rezistat cel mai puţin
Jucător: Cît a rezistat la Steaua (luni) / Unde e acum
Brandan: 16 / Steaua
Galamaz: 16 / U Cluj
Bilaşco: 11 / Energie Cottbus (Germania, Liga a 2-a)
L. Marinescu: 10 / U Cluj
Onofraş: 10 / CSMS Iaşi (Liga a 2-a)
Ricardo: 8 / Hazar Lankaran (Azerbaidjan, locul 3)
I. Apostol: 2 / Rapid

Toţi cei 6 au plecat gratis!
Nu numai că cei care nu se mai află acum în lotul Stelei n-au dat randament, dar au şi părăsit echipa fără ca Gigi Becali să-şi amortizeze ceva din investiţie. Lui Apostol şi Ricardo li s-a reziliat contractul, Marinescu a fost lăsat la U Cluj, la schimb cu Băjenaru, Onofraş a plecat liber, lui Galamaz i s-a terminat contractul, iar Bilaşco a fost lăsat în China fără pretenţii.

Pablo, cele mai bune cifre, Apostol zero pe linie
Jucător / Parametru Meciuri Goluri/Pase de gol Media notelor GSP
Brandan 56 0/10 5,95
Galamaz 28 1/0 5,71
Bilaşco 31 5/0 5,54
L. Marinescu 20 0/1 5,44
Onofraş 15 2/0 5,21
Ricardo 23 0/1 5,90
I. Apostol 9 0/0 5,78

4,5 milioane de euro a costat transferul tuturor celor 7 de la Urziceni, Gigi Becali stingîndu-i lui Dumitru Bucşaru o datorie pe care patronul Unirii avea să i-o achite de 3 ani

1,2 milioane de euro au însumat primele de instalare pe care le-au încasat cei 7 din partea lui Gigi Becali, cel mai mult primind Brandan: 220.000 de euro

Ce spuneau în septembrie 2010 oamenii de fotbal:

"Nu numai că Steaua va cîştiga clar acest campionat, dar o va face şi la cel puţin 10 puncte avans faţă de următoarea clasată" (Dumitru Dragomir, preşedinte LPF)

"Vom distruge tot din acest moment. Nu ne va mai sta nimeni în cale, am luat crema de la echipa care a cîştigat campionatul şi a făcut 8 puncte în Champions League. Steaua e imbatabilă" (Gigi Becali, patron Steaua)

Rămîne Twente fără portar?

Goalkeeper-ul viitoarei adversare a roş-albaştrilor în Europa League, bulgarul Nikolai Mihailov, e tot mai aproape de o plecare de la Twente. Într-un interviu acordat presei olandeze, bulgarul a anunţat: "Scopul meu este să ajung la una dintre marile echipe din Europa. Voi vedea cînd voi face acest pas, ori acum, ori la vară". Prima echipă interesată de Mihailov este Tottenham, care a oferit 6 milioane pentru a-l achiziţiona pe cel mai bun fotbalist bulgar din 2011.

Latovlevici are concurenţă
Trecerea lui Iasmin Latovlevici la Saint-Etienne nu mai e atît de sigură. Antrenorul "verzilor", Christophe Galtier, l-a pus în capul listei cu achiziţii din această iarnă pe Wesley Lautoa, un fundaş stînga francez de 20 de ani de la Sedan. Pentru a renunţa la Latovlevici, steliştii cer un milion de euro.

Badea: "Am renunţat la Chipciu"
Preşedintele lui Dinamo, Nicolae Badea, a anunţat că echipa sa nu mai e interesată de transferul lui Alexandru Chipciu. "Fotbalistul s-a înţeles cu Steaua, cluburile s-au pus de acord, transferul a fost înregistrat, deci nu mai avem de ce să fim interesaţi. Nu mă interesează sumele din contract, cei de la Sporting Piteşti se ocupă de acte", a spus şeful "cînilor" la sport.ro.

"Nu mi-e teamă de Becali!"
Alexandru Chipciu spune că e nerăbdător să înceapă pregătirile de iarnă la noua echipă. "Au fost momente mai grele, cînd toată lumea mediatiza trecerea mea, dar acum mi-am revenit. Nu mi-e frică să lucrez cu Gigi Becali. Dacă îmi era, rămîneam la Braşov. Dînsul te critică atunci cînd nu joci bine şi te laudă cînd ai evoluţii bune. Sînt pregătit să joc în primăvara europeană şi să iau titlul!", a declarat mijlocaşul de 22 de ani.

Inbox:
- Gigi Becali, patron Steaua: "Nu mă duc eu să schiez cu Copos. Nu înţeleg sportul ăsta. Poţi să mori pe schiuri, eu merg pe picioarele mele, nu cu schiurile".
- Gigi Becali, patron Steaua: "Nu vreau să-l iau pe Pîrvulescu la Steaua pentru că mi-a zis Cristi Borcea că şi-l doreşte foarte mult!".
- Gabi Matei va fi prezent pe 9 ianuarie la reunirea Stelei, însă nu se va putea pregăti la intensitate maximă alături de restul colegilor săi.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (10)
neverlandd
neverlandd  •  29 Decembrie 2011, 16:28

atata timp cat au lustruit banca de antrenori o groaza cand nici nu se inchega bine jocul si relatiile de colegialitate intre jucatori iar multora nu i se dadea vreo sansa de joc dupa ce ca li se dase peste cap toata tactica avuta la fosta echipa a lui Dan Petrescu cu un stil de joc britanic la un stil de joc cu fundul in poarta si joaca de-a magarusul la mijlocul terenului a antrenorilor ce s-au perindat la Steaua...normal ca nu se joaca mai nimic . Cum naiba in cateva etape sa ai pretentia sa ai jucatori abia transferati mari golgheteri ?

draki
draki  •  29 Decembrie 2011, 13:50

Apostol a fost un fas pentru 2 luni la urziceni, daca e asa bun la rapid de ce nu joaca ? a plecat ca domne el nu poate juca ca il injura lumea si la rapid a jucat 3 meciuri ca titular din 30 si in 20 nu jucat nici un minut, ricardo era bun pe postul de mijlocas defensiv avea tehnica dar le mai si comitea dar ce sa faci cand omu era un betiv, curvar notoriu ? de bun ce a fost a ajuns sa joace pe la capatu pamantului, bilasco mare atacant a dat 2 goluri in toata cariera si l au dat afara pana si chinezii... onofras nu stiu de ce a fost adus... galamaz e un fundas bun dar este sub geraldo si chicirches si trebuie sa i se faca loc si lui gardos, marinescu e singurul care merita sa ramana

malakian
malakian  •  29 Decembrie 2011, 12:58

...Tepe au fost doar Onofras si Bilasco, restul aveau loc in echipa.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează