FOTBAL  »  Superliga  »  POLI TIMISOARA

Citeste un superinterviu cu Ionel Ganea: "Nu faceti ca mine!"

Articol de GSP - Publicat marti, 28 august 2007 00:00

Ganea isi imparte discursul intre regrete, acuzatii la adresa asistentului si poante pe seama celui pe care l-a agresat. Ganea s-a calmat greu. Dupa ce l-a strins de git de Dorel Mudura, a revenit de la vestiar mai incins, fiind cu greu blocat de jandarmi si de Omoduemuke sa nu sara iar la asistent. La final se potolise, a dat declaratii linistit. "A fost un gest facut la nervi, acum regret enorm. Dar si arbitrii sa inteleaga ca fotbalul nu e baschet! Sa ne respecte, sa fluiere corect". Apoi s-a urcat in masina sa, un Porsche Carerra S negru. A plecat in uralele publicului, spectatorii fiind mindri ca a ajunsa sa se bata cineva si pentru Poli. Ganea s-a refugiat pe terasa "Boavista", alaturi de familie. La ora 2 noaptea, cel care strinsese arbitrul de git ca o bestie isi adormea copiii in brate. A intimpinat abrupt echipa Gazetei.
- Vedeti? De fapt, asta sint eu!

- si atunci, cum ai ajuns la acea criza?
- Am fost adus! Ce ati vazut pe stadion a fost rezultatul a ceea ce mi s-a facut. Al provocarilor, al premeditarilor.

- Cum adica?
- Bun, am facut un gest pe care il regret. Dar am fost provocat mereu! Amenintat!

- De cine?
- De acelasi arbitru asistent. Cu citeva faze inainte mi-a spus: Vezi ca iti dau rosu!". Deci omul si-a facut un scop din asta!

- L-ai lovit pe Sapunaru?
- Tocmai asta m-a enervat! Nu, nu l-am lovit. A fost un duel cum se vad cu miile.

- Ce i-ai spus arbitrului inainte sa-l stringi de git?
- L-am intrebat de ce mi-a facut asa ceva. El mi-a zis sa-mi vad de treaba si asta m-a scos din minti! Bine, omule, ma elimini si nici macar nu ai o justificare? Eu sint de 15 ani in fotbal si ai venit tu sa iti bai joc? Un copil, un arbitru fara experienta, un debutant? si atunci am facut gestul pe care il regret. Dar asta e meci pe care sa il dai unor debutanti? Sa faci experimente?

- Spui ca Timisoara e victima razboiului Iancu - FRF?
- Nu stiu, dar daca eu iau in doua etape primele cartonase rosii din cariera, nu e nici un semn de intrebare? Bun, Ganea e o fiara, dar numai acum? Eu nu ma bat aiurea, ci pentru jucatori. Am spus in vestiar ce mi-a zis si mie Marian Iancu, sa nu ne asteptam la arbitraje favorabile. Dar nici chiar asa! Bucur a scapat la poarta si au oprit jocul sa dea "galben". si cite alte greseli! Pai, repet, eu nu sint ala pe care l-ati vazut in faza aia cu arbitrul. Am fost adus in halul asta, ca eu nu suport nedreptatea, omule!

- Sa ne intelegem. Sustii ca ai fost eliminat pe nedrept?
- Da! Duel ca al meu cu Sapunaru sint o mie intr-un meci. Macar daca era in stare asistentul sa-mi spuna ce motiv are sa ma elimine.

- Nu erau motive sa fii eliminat nici in startul meciului, la acea intrare la Costin Lazar?
- (Lasa capul pe spate, a consternare) Ohooo, dar daca acolo atacam cu capul in loc sa bag piciorul!? Aveam dintii la ceafa acum? Ii aveam! Corect, a fost atac intirziat, dar la minge.

Ganea a dormit doar cinci ore in noaptea de dupa meci. Dimineata, la 9:00, era deja in vestiar, gata de antrenament. Era foarte ingindurat. "Ce faci, Ionel?", l-a abordat un suporter. "Nu mai fac nimic!", i-a raspuns fotbalistul de 34 de ani. Pina sa apara jurnalistii pe marginea terenului, a alergat agale, cu privirea in pamint, in coada plutonului. Cind a trecut prin dreptul jurnalistilor s-a luminat, a zimbit si i-a salutat cu mina la timpla, in stil Basescu. Apoi a preluat conducerea grupului. La final, a fost asteptat de un grup de copii dornici de autografe. "Sa nu faceti ca mine", le-a soptit Ganea pustilor.

Refugiul glumei
A deschis telefonul si avea zeci de mesaje, majoritatea de incurajare. Echipa gsp l-a gasit pe aceeasi terasa unde s-a consumat dialogul din noapte. La un moment dat, Ganea a fixat prima pagina a Gazetei.
- Ioane, iti place poza?
- Recunosc, e spectaculoasa. O s-o pun pe locul meu din vestiar.
Intervine Dana Ganea - Fotoreporterul merita un premiu. Imaginea e inspaimintatoare, dar e foarte naturala.
- Acum, la aproape 24 de ore dupa incident, cum o comentezi?
- Cum sa o comentez, omule? Fugeam dupa arbitru sa il pup si el nu statea deloc. Am vrut sa il felicit pentru debutul in abitraj. (Ii suna iar telefonul). Da, fratele meu, ce faci? Esti mindru de mine? Normal, ca sint prieten cu tine, am invatat citeva procedee.
- Cine era?
- Leonard Doroftei. Mi-a explicat cum puteam obtine mai repede efectul scontat.

"Sa ma las? Sa se lase arbitrul"
- Miercuri vei fi judecat.
- Da, sa vedem ce-o fi. Viata merge inainte.

- Te lasi de fotbal daca primesti o suspendare mare?
- O sa ma las cind s-or lasa si arbitrii de duminica. Mai bine imi caut echipa in Anglia, in liga a doua. Ce naiba, au fost zeci de precedente. Badoi si ceilalti rapidisti la Petrosani.

Se uita pe ziare si deodata se crispeaza dupa ce vede declaratia lui Zotta, "Meciul trebuia intrerupt dupa acel incident cu Ganea". Pune mina pe telefon, cauta un numar in agenda si suna.
- Costele! Vezi ca eu imi apar echipa. Nu te intreb de ce te-a alergat Gino Iorgulescu atunci cind te-a facut celebru. Hai, pa!

"Tati, cum fac si eu muschi ca tine?"
La nici doua ore de la finalul meciului, familia Ganea s-a oprit la terasa Boavista. Atacantul lui Poli a refuzat sa manince. "Aduceti-mi un platou cu fructe. Struguri, pepene, pere, ce mai aveti". George, fiul sau, le povestea celor de pe terasa, cu mindrie-n glas: "Mamaaa, ce i-a facut tati arbitrului ala!". Apoi s-a intors spre Ganea: "Tata, ce trebuie sa maninc ca sa fac muschi? Sa am bila la muschi, ca tine?". Baietelul de 9 ani a adormit abia la ora 2:00, stringindu-si tatal in brate.

Intilnire cu Sapunaru
La trei ore dupa meci, Ionel Ganea le-a facut o vizita intempestiva rapidistilor, la hotel Lido. Atacantul s-a intilnit acolo cu Sapunaru, cel care i-a provocat eliminarea. Au discutat amical, pentru a mai detensiona atmosfera. "Sintem si raminem prieteni in afara stadionului. Pe teren jucam barbateste. Nu ti-a fost rusine sa cazi asa de parca te-am injunghiat?", i-a zis Ganea, care sustine ca replica lui Sapunaru a fost: "Ce sa fac, asta e fotbalul! Incerci prin orice mijloace sa-ti ajuti echipa". "Lovitura lui in plex mi-a luat aerul! Nu sint nebun sa simulez si sa urlu de durere", a declarat fundasul rapidist.

"Gestul este incalificabil, Ganea va trebui sa plateasca. Aceste incidente trebuie sa dispara o data cu cei care le comit. Arbitrii trebuie protejati"
Ionut Lupescu, director general FRF

"A depasit orice limita. Il cunosc foarte bine pe Ganezu', mi-a fost coleg de camera. Dar daca se intimpla asa ceva la echipa mea, in secunda urmatoare l-as fi dat afara, indiferent cit de apropiat mi-ar fi jucatorul"

Dorinel Munteanu, antrenor FC Vaslui

"Conducatorii incita mereu, iar ce s-a intimplat la Timisoara e o consecinta a comportamentului lor. Nu mai e mult pina o sa ajungem sa se scoata pistoalele"
Marius Stan, presedinte Otelul


In Italia se bat antrenorii

La meciul Parma - Catania (2-2), disputat duminica, antrenorul oaspetilor, Silvio Baldini, s-a luat la un moment dat de omologul sau parmegian, Mimmo Di Carlo. Baldini i-a tras acestuia un sut in fund, dupa care intre cei doi s-au interpus oamenii de ordine. Tehnicianul Cataniei va fi amendat de club si risca doua etape de suspendare.

si Hagi a atacat un arbitru
In martie 2001, la Galatasaray - Genclerbirligi (2-1), Hagi a fost acuzat ca l-a insultat si scuipat pe arbitrul Erol Ersoy, calcindu-l apoi pe picior. Starul Galatei, 36 de ani la vremea aceea, a negat tot, dar a fost suspendat pentru 6 meciuri, desi pedeapsa maxima era de 6 luni. A fost dat in judecata de arbitru, riscind atunci 17 luni de inchisoare. Insa cazul a fost clasat, cele doua parti ajungind la o intelegere.

Becali: "Ganea e erou!"
Gestul lui Ganea a fost interpretat in stilul propriu de catre Gigi Becali: "El e un erou pentru viitorul fotbalului romanesc, gestul lui e ca o jertfa. De ce? Pentru ca, de-acum incolo, tusierii nu-si vor mai permite siretlicuri de-astea, de care au inceput sa practice in ultima vreme. Pe de alta parte, daca Ganea ar fi fost la Steaua, ii plateam salariul pina la sfirsitul contractului si-l dadeam afara de la echipa, pentru ca o astfel de reactie face, totusi, imagine proasta clubului".

Antecedentele lui Ganea
- Cind juca la Craiova, l-a batut pe Frasineanu, care a ramas fara citiva dinti. "Frasineanu se lega la sireturi si Ganea i-a dat un picior in gura. Frasi a mincat cu paiul timp de o luna", a povestit Alexandru Boc, pe atunci presedinte al stiintei.

- In noiembrie 2000, si-a batut un coechipier de la Stuttgart dupa un meci de campionat cu Bremen.

- Tot in Germania, Ganea a aruncat cu o inghetata dupa antrenorul Felix Magath, care-i atrasese atentia ca are in meniu alimente cu prea multe calorii.

- In 2001, Ganezul s-a batut cu Stelea la antrenament, inainte de Romania-Italia. In timpul meciului cu italienii, atacantul a fost la un pas sa-l linseze pe Boloni, care-l lasase pe banca.

- Scotianul Kennedy s-a ales cu o ruptura de ligamente la genunchi dupa o intrare dura a lui Ganea, in amicalul Scotia-Romania (1-2), disputat in 2004.

- Cit a jucat la Dinamo, in turul sezonului trecut, Ganea s-a certat cu Rednic si cu Borcea, nemultumit de sistemul de rotatie a atacantilor. Ganezul a vrut sa se razbune pe Danciulescu: a intrat peste el noaptea in cantonament si l-a amenintat.

- L-a lovit cu capul in gura pe Baird, de la Craiova, la pauza meciului dintre Rapid si olteni. Ganea s-a suparat ca australianul il injurase pe Zicu.

- A fost trimis de Razvan Lucescu la echipa a doua, dupa ce Ganea il injurase pe antrenor.

- Saptamina trecuta, Ganea a fost la un pas sa-l bata pe Mihai Stoica, presedintele Urziceniului, dupa meciul Unirea-Poli (4-1)

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează