FOTBAL  »  Superliga  »  CORONAVIRUS

Colcăie virusul în Liga 1 și LPF doar asistă! Urmează întâlnirea decisivă LPF - Guvern » Se blochează iar competiția?

Meciul CFR-FCSB 1-0, pe 14 iunie, a fost primul disputat de cele două echipe după starea de urgență FOTO Raed Krishan
Meciul CFR-FCSB 1-0, pe 14 iunie, a fost primul disputat de cele două echipe după starea de urgență FOTO Raed Krishan

Articol de , , - Publicat marti, 18 august 2020 22:57 / Actualizat marti, 18 august 2020 23:08

Federația a formulat azi în Comitetul Executiv un set de reguli pe care ar trebui să le confirme ministerele pentru ca ele să fie aplicate exact așa cum au fost stabilite

Se înmulțesc cluburile cu jucători bolnavi de coronavirus și vineri e programată prima etapă a stagiunii 2020-2021.

Cum se va proceda? Vor fi meciuri amânate, la fel ca în ediția trecută de campionat? Echipele cu fotbaliști infectați vor pierde cu 0-3 meciurile pe care nu le vor putea disputa?

"O să rezolve Gino"

Nu știe nimeni clar. Federația a generat abia azi un protocol pe care ar trebui să-l aprobe Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Sănătății.

Fusese creat un grup de lucru comun, condus de secretarul general adjunct din FRF, Gabriel Bodescu.

Grupul a dezbătut fără să formuleze măcar o propunere de protocol până marți.

Ministerul Sportului a încercat să afle zilele trecute ce plănuiesc Federația și Liga: "Începe campionatul! Propuneți niște reguli!".

Miercuri ar urma să existe o întâlnire între Gino Iorgulescu, președintele LPF, și Ludovic Orban, șeful Guvernului, pentru a clarifica limitele în care se poate desfășura campionatul. Acesta a fost alibiul Ligii.

Miza cea mai importantă: de la câți jucători îmbolnăviți o echipă este obligată să intre în izolare?

Nu doar MTS a căutat o soluție, și sindicatul jucătorilor încearcă să lămurească situația înainte de startul campionatului.

Răzvan Burleanu a explicat ce se va întâmpla în noul sezon: „Cine va avea restanțe va pierde cu 0-3! Barajele și meciurile de Cupă nu se reprogramează”

Se blochează iar competiția?

În protocolul pentru Champions League, UEFA a stabilit că un club poate să participe la o partidă dacă are 13 fotbaliști disponibili și Federația a copiat regula aceasta. Fotbaliștii infectați sunt izolați, ceilalți din lot pot juca.

Atletico Madrid, Barcelona au jucat în sferturile de finală după ce descoperiseră "pozitivi" în loturi. Nu e sigur că în România va putea să fie copiat modelul, dacă nu cumva Guvernul stabilește o excepție pentru sport.

De-a lungul etapelor din sezonul trecut disputate în pandemie, s-a întâmplat ca loturi întregi, cu tot cu staff, să fie trimise în izolare chiar și după îmbolnăvirea unui singur om.

Când la Dinamo s-a îmbolnăvit magazionerul, activitatea "câinilor" a fost blocată, echipa a intrat în izolare pentru cinci zile. Testul magazionerului avea să se dovedească fals pozitiv, până la urmă.

La fel s-a întâmplat la FC Botoșani când a fost infectat medicul. Dacă Direcția de Sănătate Publică va păstra acest comportament și în sezonul care va începe vineri, se vor aduna din nou zeci de meciuri amânate sau înfrângeri cu 0-3 la "masa verde" ale echipelor cu jucători sau cu personal atins de Covid.

5jucători ai nou-promovatei UTA au fost depistați cu coronavirus. FCSB are trei bolnavi, de la CFR mai e infectat Păun, de la Astra, Dima. Craiova l-a avut bolnav pe Bergodi, motiv pentru care italianul nu a plecat cu echipa în cantonamentul din Austria

"Vom urma modelul UEFA. Fiecare echipă va trebui să îndeplinească două condiții: să aibă minimum 13 jucători pe foaie și să pună la dispoziția organizatorului avizul DSP că poate disputa jocul. Dacă o echipă va avea restanțe, din cauza ei, la finalul unei faze competiționale, le va pierde cu 0-3. Faze competiționale sunt sezonul regulat, playoff, playout"
Răzvan Burleanu, președintele FRF

"Nu se poate să faci teste doar la 14 zile, așa cum s-a procedat în România! Ca să poți duce un campionat până la capăt, trebuie să faci teste încontinuu! În Turcia jucam o dată la trei zile și ne testau înaintea fiecărei etape. Federația și Liga trebuie să se ocupe, să găsească soluții!"
Marius Șumudică, antrenor Gaziantepspor

Se joacă Astra-FCSB?

Când Păun a fost descoperit pozitiv în ziua în care era programat derby-ul FCSB-CFR, meciul a fost amânat imediat. La fel s-a întâmplat în momentul în care Crepulja, de la Astra, a fost depistat infectat, a fost amânat jocul giurgiuvenilor cu Craiova. Sâmbătă, în prima etapă, e programată o partidă între Astra și FCSB, două echipe cu fotbaliști bolnavi de coronavirus. 

De la Giurgiu este indisponibil în continuare Cristian Dima, ale cărui teste mai mult au bulversat decât au lămurit condiția sa: a fost pozitiv, pe urmă negativ, apoi neconcludent și din nou pozitiv. De la FCSB s-au îmbolnăvit trei inși: Gabriel Simion, Toma Niga, Răzvan Udrea. Alarmat de apariția virusului în lotul lui, Becali și-a izolat toată echipa în cantonamentul din Berceni. Decizia urmărește să protejeze echipa pentru partidele din preliminariile Europa League. Pe termen lung, izolarea lotului în cantonament de-a lungul întregului sezon ar fi imposibilă. De protocolul pe care ar trebui să-l stabilească FRF și LPF depind regulile după care echipele pot sau nu pot să joace dacă au fotbaliști bolnavi.

VIDEO Un nou sistem competițional pentru Liga 1 din 2020-2021

Toate detaliile despre modificările de sistem de la Liga 2 și Liga 3: „Obiectivul a fost de a reduce cheltuielile cluburilor”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (42)
blackknight
blackknight  •  20 August 2020, 11:28

problema e ca la noi se izoleaza toata echipa pt magazioner. regulile DPS sunt facute dupa ureche si difera de la un judet la altul! regulile trebuie sa fie in primul rand clare ! cand o echipa o izolezi total ca vrea DPG din judetul X , dar in judecul Y DSP izoleaza doar jucatorii bolnavi, ai o problema majora! si in justitie o sa fie o mare problema pentru ca masurile trebuie sa fie peste tot la fel!

kluing2001
kluing2001  •  19 August 2020, 13:42

Pai Gino este ocupat cu o problema mai grava, pardon mai importanta pentru el, virusarea justitiei romane...hahaha!

alex_777
alex_777  •  19 August 2020, 11:09

... uitativa la campionatul din Germania si invatati cum se face, nu o mai zguduiti atat ca ati facut praf sfarsitul de campionat, ati dat de gard cupa adica cum ati vrut voi astia de la liga si frf, acum veniti cu presupuneri si vai ce drama, este foarte simplu daca nu ai 13 jucatori buni de joc, pierzi cu 3-0 si gata, la noi nu este asa trebuie sa mai lasam o portita pentru 26 de teste care atentie nu sunt omologate nici de organizatia mondiala a sanatatii si care sunt neconcludente, apoi blocam tot si ne trezim ca vom muri de foame nu de la fotbal ni se trage, poate acum nu este fotbalul important insa uitativa ca se intra in carantina, unii care nu ar trebui sa intre, sunt neplatiti ca astea sunt regulile si sa vedem si reversul medaliei dupa 5-6 luni ... Succes domnilor, vin alegerile sa vedeti acum interese la ciolan, hai sa luam in calcul ca este testat pozitiv un mebru al uni partid, sau un candidat la primarie intra in izolare toti cei care au fost in contact cu persoana respectiva, apropo sa faca si ei testele alea apoi sa stea fara nici o vina la celula 14 zile!!!

Vezi toate comentariile (42)
Comentează
Close