FOTBAL  »  Superliga  »  ANAD

Cristi Balaj, pentru GSP: „De azi, mă gândesc și la CFR” » Decizie crucială în Senatul României

Cristi Balaj urmează să devină noul președinte al CFR-ului
Cristi Balaj urmează să devină noul președinte al CFR-ului

Articol de - Publicat luni, 18 octombrie 2021 21:20 / Actualizat luni, 18 octombrie 2021 21:51

România s-a raliat astăzi Codului Mondial Anti-Doping 2021 ♦ A fost ultimul proiect important la care a contribuit Cristi Balaj din postura de președinte al Agenţiei Naţionale Anti-Doping ♦ Fostul arbitru urmează să devină conducătorul celor de la CFR Cluj, nu înainte însă ca ANAD să aibă asigurată o „continuitate”

  • Termenul limită impus de WADA României era februarie 2022. Dacă până atunci legea națională nu se ralia Codului Mondial Anti-Doping, sportivii români ar fi fost interziși în competițiile internaționale!

„Senatul a adoptat astăzi proiectul de lege al Guvernului privind prevenirea și combaterea dopajului în sport, lege absolut esențială pentru ca sportivii români să poată continua să participe la competiții internaționale majore”, a precizat într-un comunicat oficial Secretariatul General al Guvernului.

Cine a lucrat la acest proiect? „Specialiștii Secretariatului General al Guvernului (SGG) și cei ai Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului prin Secretariatul General al Guvernului”.

Romania, raliată la codul WADA

Concret, ce înseamnă această reușită legislativă?

România avea obligația, conform convenției UNESCO, să transpună în legislația națională codul universal WADA (Agenția Mondială Antidoping).

Convenția UNESCO are 191 de țări semnatare. Cele care vor să participe la cele mai importante competiții sportive - cum ar fi Jocurile Olimpice, Paralimpice sau Campionatele Mondiale - sunt obligate să respecte prevederile antidoping impuse de WADA.

Pe scurt: să fie același context de pregătire în toate țările și aceleași sancțiuni care să împiedice, de pildă, un sportiv din România să folosească o substanță permisă pe teritoriul nostru, dar interzisă în Statele Unite ale Americii. 

Dacă o țară nu are prevederile obligatorii ale codului WADA trecute în legislația națională, WADA consideră țara respectivă drept neconformă, iar sportivii ei nu pot participa la competițiile internaționale!

Fac o reverență celor din Guvern pentru munca depusă, ne-au sprijinit enorm! Nu a fost deloc ușor, sunt 158 de articole. A fost greu de implementat din punct de vedere juridic, legislativ, constituțional, dar împreună am reușit
Cristi Balaj, președinte ANAD, pentru GSP.ro

Cu eforturi concentrate, România a recuperat în ultimele luni pașii pe care trebuia să îi facă în sensul uniformizării legislative cu privire la prevenirea și combaterea dopajului în sport. Am lucrat excelent cu ANAD și, astfel, echipa guvernamentală a contribuit la alinierea României la regulile internaționale anti-doping
Ecaterina Manolache, consilierul secretarului general al Guvernului, Tiberiu Horațiu Gorun

Cristi Balaj: „Acum mă pot gândi la plecarea la CFR Cluj”

Ce urmează pentru Balaj? 

„Cu CFR am bătut palma, dar în ultima perioadă m-am concentrat pe acest proiect. Pentru mine, faptul că am bătut palma e suficient, înseamnă că e totul sigur, clar. 

Mă pot gândi și la plecare din acest moment, dar ea se va produce în momentul în care ANAD va avea asigurată o continuitate, iar Guvernul va desemna un nou conducător”, a declarat fostul arbitru pentru Gazeta Sporturilor.

Altfel spus, Guvernul trebuie să numească un nou președinte ANAD, apoi Balaj va fi liber să se alăture proiectului de la CFR.

Ce a însemnat Balaj în arbitrajul românesc:

  • a avut ecuson FIFA vreme de 14 ani, între 2003 și 2016
  • a debutat în Liga 1 în 2000 și și-a încheiat activitatea în 2016
  • 341 de meciuri a arbitrat în Liga 1, fiind pe locul 2 all-time, în spatele lui Tudor (381)

Ce a făcut Balaj după ce a renunțat la arbitraj:

  • a condus din calitatea de președinte Asociația Județeană de Fotbal Baia Mare
  • a fost consilier al șefului MTS
  • președinte al Agenției Naționale Anti-Doping în ultimii aproape 4 ani

Cristi Balaj: „Aș fi renunțat la barem pentru un meci fără greșeală în derby”

Citește mai multe știri de actualitate:

Cine e fotbalistul momentului dorit de FCSB: „E un «10». Îl știu de copil, să nu-l ridicăm în slăvi”

„Messi nu merită Balonul de Aur” » Propunere surprinzătoare: „Pentru mine e clar”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (22)
dexter4
dexter4  •  19 Octombrie 2021, 16:37
Postat de planetfun pe 19 Octombrie 2021, 10:28

Sa inteleg ca exista timp cand nu se gandeste la cfr ?

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

jabs
jabs  •  19 Octombrie 2021, 10:33
Postat de szsebi pe 19 Octombrie 2021, 00:47

Cati arbitri dau indirecta pentru regula de 6 secunde? Ultimul vazut de mine a fost dat in 2015 catre Balaj, cand Minca de la CFR a tinut mingea mai mult de 6 secunde, contra Stelei..ce arbitru de casa vorbesti tu acolo? Poate vorbesti de Calugarul Tudor!

Nu te-ai prea uitat la meciurile ***....

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

jabs
jabs  •  19 Octombrie 2021, 10:31
Postat de 1doru pe 19 Octombrie 2021, 10:06

Incredibil, FCSB de 5 meciuri castiga exclusiv din greselile arbitrului si tu mai ai curaj sa comentezi de CFR? Plus ca Balaj nu are nicio treaba cu arbitrajul de peste 5 ani.

Incredibil ce ineptii vorbesti !!! documenteaza-te inainte sa vorbesti...

Vezi toate comentariile (22)
Comentează