FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

Dario Bonetti, interviu EXCLUSIV pentru GSP: "O urmăresc permanent pe Dinamo" » Ce jucător seamănă cu Ryan Giggs

FOTO: Alex Nicodim
FOTO: Alex Nicodim

Articol de - Publicat marti, 19 septembrie 2017 10:51

Deși pare greu de crezut, Dario Bonetti (56 de ani) este cel mai titrat antrenor care a trecut pe la Dinamo în ultimii 10 ani.

Italianul a cucerit ultimele două trofee importante din vitrina "câinilor", Cupa și Supercupa în 2012, fiind totodată catalizatorul ultimei calificări a dinamoviștilor în grupele unei competiții europene, acesta aflându-se pe bancă la "Minunea de la Liberec" din 2009. 

Peninsularul a rememorat în exclusivitate pentru GSP.RO cele două perioade petrecute în "Ștefan cel Mare", amintind și motivul plecării abrupte din toamna lui 2012. Tehniicianul nu i-a uitat nici pe Steliano Filip și Constantin Nica, doi dintre copiii săi de suflet de la Dinamo

- Bună ziua, Mister, ce mai faceți? Știu că nu mai aveți echipă după plecarea de la Târgu Mureș. 

- Sunt foarte bine, mulțumesc. Nu am echipă, dar am diverse contacte cu agenți din întreaga lume. 

- Au trecut aproape 5 ani de la ultima experiență la Dinamo. Ați mai urmărit evoluția echipei în această perioadă? 

-Sigur că da. Urmăresc rezultatele lui Dinamo în fiecare săptămână. 

-Sunteți ultimul antrenor care a adus echipei un trofeu important și, totodată, ultimul care a calificat echipa în grupele unei competiții europene. De ce Dinamo nu mai reușește să obțină lucruri importante, așa cum s-a întâmplat în cele două mandate ale dumneavoastră la echipă?

- Tot ce s-a întâmplat în ultimele patru-cinci sezoane a depins de Negoiță. O posibilă cauză a lipsei rezultatelor este faptul că Dinamo nu a avut până acum un proiect important, solid. 

Filip, comparat cu Ryan Giggs. Nica, victima sistemului italian

-Steliano Filip, un jucător pe  care l-ați promovat, e în continuare în echipă după cinci ani. Cum ați decis să-l păstrați în lot în 2012 și care credeți că e postul care i se potrivește cel mai bine? Dumneavoastră l-ați folosit la mijlocul terenului, iar multe voci susțin ideea că el nu este, de fapt, fundaș.

-Filip a fost și este un jucător foarte foarte talentat. Cu mine, a jucat extremă stânga sau dreapta. Prin caracteristicile sale, el poate juca precum Ryan Giggs. Are un sprint bun, driblează bine și, în plus, încrucișează foarte bine. Problema cu Fiip este că, după ce am plecat eu, nu a mai avut posibilitatea să-și îmbunătățească calitățile tehnice, asta e adevărata problemă.

- Tot dumneavoastră ați fost cel care l-a titularizat prima oară pe Constantin Nica, care s-a întors vara asta la Dinamo. De ce credeți că nu a reușit în Serie A?

- Nica e un alt jucător bun crescut în curtea lui Dinamo. Când a ajuns în Italia, el a fost foarte tânăr și a avut ghinionul să dea peste câteva accidentări. Plus că a fost victima sistemului fotbalistic italian. 

- În timpul celor două mandate de la Dinamo ați simțit vreodată presiune din partea finanțatorilor de la acea vreme, Badea, Borcea sau Turcu? V-au fost impuși anumiți jucători în primul "11"?

-Nu pot spune că am avut multă presiune. Am multe amintiri frumoase acolo și foarte multă stimă pe care i-o port domnului Badea.

- Vasile Turcu a fost unul dintre cei mai mari contestatari ai dumneavoastră, chiar a fost un mare scandal în 2009 între voi doi. Dânsul s-a sinucis anul acesta, ați mai apucat să reglați conturile după acele discuții?

- Îmi pare foarte rău pentru domnul Turcu. Odihnească-se în pace. Mai multe nu vreau să spun.

Îndepărtat de Negoiță

- Care este cea mai frumoasă amintire pe care o aveți de la Dinamo? Dar cea mai urâtă?

- Fanii dinamoviști sunt de departe cea mai frumoasă amintire. Dinamo are una dintre galeriile de top din Europa. Cea mai urâtă? Faptul că nu am primit din partea clubului timp să construiesc și să organizez o echipă competitivă la nivel european. 

- De ce ați fost demis în 2012 după ce ați reușit să câștigați două trofee? V-ați mai întoarce acum la echipă, având în vedere că Dinamo a reprezentat un capitol important din cariera dumneavostră?

- Am fost demis în 2012 la scurt timp după începerea domniei lui Negoiță.  Să mă întorc? Nu știu, niciodată să nu spui niciodată. 

- De ce ați plecat atât de repede sezonul trecut de la Târgu Mureș? Ați avut probleme cu conducerea, așa cum s-a întâmpat cu următorii antrenori care au lucrat acolo?

- Am plecat pentru că, cu doar două zile înainte de startul sezonului, cinci jucători spanioli au părăsit echipa. Am așteptat trei săptămâni, apoi am înțeles faptul că nu se dorește aducerea de jucători care să crească calitatea echipei, așa că am plecat.

- Ce părere aveți despre Devis Mangia, antrenorul lui CSU Craiova? Va avea succes în România?

-Sunt sigur de asta, antrenorii italieni fac lucruri bune peste tot pe unde se duc. 

2 trofee 
a cucerit Dinamo cu Bonetti pe bancă: Cupa României și Supercupa, ambele în 2012

2 mandate 
a avut Bonetti la Dinamo: primul, între iunie și octombrie 2009, iar al doilea între aprilie și noiembrie 2012

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (9)
diamondline
diamondline  •  19 Septembrie 2017, 14:44

Craiova are cele mai mari sanse sa ia actualul campionat; si asta datorita inspiratiei(inteligentei) patronatului de a aduce un antrenor profesionist (italian) + infrastructura ce da sa nasca(v. noul stadion). Sa-mi iertati punctul de vedere, dar cred, cred ca lui Dinamo ii trebuia nu un Miriuta(tot respectul pentru omul asta) ci Dario Bonetti. Nu doar fiindca a scos ceva rezultate in ultimii 10 ani dar a fost antrenorul care de fiecare data - cu ce i s-a oferit (mai nimic) - a scos un rezultat; si asta pentru ca mentalitatea lui este formata la cluburi mari, prin trofee mari castigate-ca jucator; ...de aici -cu putina stiinta de antrenorat - nu-i decit un pas spre un minim succes.( In ce vestiare au intrat la viata lor Miriuta, Niculescu, ...si toata lista? ) Madorlini? Da! A demonstart si ca antrenor. Asta este ce am inteles eu din "experimentul" Contra: daca ai experienta vestiarelor echipelor mari esti cu un pas in fata din start fata de antrenorii autohtoni..pentru ca vii cu mentalitatea de invingator DE LA ACEL NIVEL!

thedronius
thedronius  •  19 Septembrie 2017, 11:38
Postat de iosif_vs pe 19 Septembrie 2017, 11:25

Alibec, Budescu si Teixeira au salarii mai mari decat Contra, deci despre ce vorbim?.. Hai, nu te baga in discutii despre bani, ca aici chiar sunteti jos, jos de tot..

Omul a zis doar ca toti trei au avut impreuna salariu peste al lui dica. Ce e asa iesit din comun? :)

thedronius
thedronius  •  19 Septembrie 2017, 11:36
Postat de dinamo_fan pe 19 Septembrie 2017, 11:20

Stiu ca ma cobor mult sa iti raspund dar afla ca Miriuta, Contra si Andone au avut toti 3 salariu peste Dica. Asa informativ.

L-ati dat afara deja pe Miriuta? :)

Vezi toate comentariile (9)
Comentează