FOTBAL  »  Superliga  »  STADION

De la 17 la 77 de luni! Construirea noului stadion din Craiova durează cît Wembley şi Pentagon la un loc! Se apropie de Casa Poporului :)

Articol de GSP - Publicat joi, 20 noiembrie 2014 00:00 / Actualizat joi, 20 noiembrie 2014 18:58

Klaus Iohannis a cîştigat alegerile prezidenţiale, lucru care a dat peste cap planurile Olguţei Vasilescu. Primarul din Craiova a oprit iniţial lucrările la noua arenă din Craiova, însă din cîte se pare totul a fost reluat în alte condiţii. 

Stadionul "Ion Oblemenco" se va construi pînă la urmă, nu în 17 luni, aşa cum era planul iniţial, ci în 77 de luni (6 ani şi jumătate). Gazeta de Sud vede suspectă tăcerea oamenilor din Primărie, care anunţaseră că nu mai demolează vechea arenă.

Vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat că stadionul de la Craiova va fi gata în vara lui 2016, în timp ce CNI (Compania Naţională de Investiţii) estimează un termen de construire de 77 de luni, adică arena va fi gata prin 2021.

Compania Naţională de Investiţii a publicat pe 8 noiembrie, în sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), anunţul de participare la licitaţia pentru atribuirea contractului de „Proiectare şi Execuţie de Lucrări aferente Obiectivului de Investiţii Complex Sportiv Craiova – Stadion de fotbal“.

Valoarea estimată a contractului este de 186.442.128 de lei plus TVA, adică, 42,3 milioane de euro plus TVA, la un curs BNR de 4,45 de lei. Cu TVA cu tot, valoarea estimată este de 52,5 milioane de euro, cu 2,5 milioane de euro mai mică decît anunţa Liviu Dragnea în luna octombrie la Craiova.

Mai mult decît Wembley sau Santiago Bernabeu

Spre exemplu, stadionul Wembley, care are 90.000 de locuri, a fost construit în 4 ani şi jumătate. De asemenea, "Santiago Bernabeu", arenă de 81.000 de locuri, a fost construită în 3 ani şi 3 luni.

Pentagonul a fost construit în 16 luni, Casa Poporului în 10 ani

Celebra clădire din SUA a fost ridicată cu costuri de circa 83 de milioane de dolari, construcţia realizîndu-se în timp record, în mai puţin de 16 luni, fiind terminată pe 15 ianuarie 1943.

Astfel au fost integrate 17 dintre fostele clădiri ale Ministerului de Război, permiţînd recuperarea investiţiei în decursul următorilor şapte ani.

Palatul Parlamentului din Bucureşti (numit Casa Poporului sau Casa Republicii înainte de ’89) este a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, după Pentagon. Are 275 de metri lungime, 235 de metri lăţime şi 84 de metri înălţime. Suprafaţă totală: 365.000 de metri pătraţi.

Lucrările au început în 1984

În ’89 era gata doar la exterior şi abia în ’94 s-a finalizat cea mai mare parte a interioarelor. Însă nici acum clădirea nu este gata 100%.

Volumul Casei Poporului depăşeşte cu 2% volumul Piramidei lui Keops, iar costul total estimat al clădirii depăşeşte 3 miliarde de dolari!

Are 12 niveluri la suprafaţă şi 8 subterane (inclusiv un adăpost antiatomic) 20.000 de muncitori lucrau aici zi de zi, în 3 ture, dar se spune că numărul a ajuns şi la 100.

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (31)
marian0904
marian0904  •  21 Noiembrie 2014, 22:13

Vad postaci de dreapta care o dau inainte cu constructia de scoli si spitale. Pe ce lume esti nene? Ai invatat pe dinafara niste poezii, ca Iohannis al tau, si-i dai inainte. De ce se face un stadion nou la Craiova? Simplu! E vremea circului! Ca GdS mai trage o minciuna contra Olgutei nu mai mira pe olteni. Poate pe ardeleni, acum pusi in frunte, care spun ca CS U e clubul primariei. Mai cauta taica! Ca, dupa marea alegere, constructia poate dura mai mult este cert. Finantarea va fi ingreunata de proiectele dreptei. Retrocedari, acoperiri, cosmetizari si alte daravele cu care ne-au obisnuit.

icstream
icstream  •  21 Noiembrie 2014, 13:48

Bineinteles ca Olguta a vandut pielea ursului din padure. Gargara electorala pentru Puie Monta.

hofer
hofer  •  21 Noiembrie 2014, 13:18
Postat de dan.motru pe 21 Noiembrie 2014, 07:32

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu a lămurit problema stadionului Ion Oblemenco. "Stadionul de la Craiova a fost scos la licitaţie, iar termenul de execuţie este 17 luni, nu 77 de luni. 60 de luni, adica 5 ani, reprezinta garanţia. Ce simplu ar fi dacă ar şi întreba cineva înainte să se arunce piatra... Demolarea vechiului Oblemenco va incepe în 4 decembrie, aşa cum a rămas stabilit, iar termenul de finalizare este 2016. Exista finanţare pentru 2015 şi sper că, daca vine un alt guvern, să nu întarzie finanţarea şi pentru 2016. Deocamdată, acest guvern s-a ţinut de promisiune. Este bugetat şi licitat!", a declarat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

Iohannis o sa dezaprobe oficial ca Romania nu o sa se indatoreze pentru un stadion. Bani trebuiesc investiti in scoli, spitale nu in stadioane. Ja ja ja. Sfatul meu este sa renuntati altfel nu o sa aveti nimic pentru ca Iohannis o sa spuna in fata televizoarelor ca ceia ce se face la Craiova este de fapt aruncarea banilor in closet. Pe de alta parte cred ca o sa interizica finantarea echipelor de fotbal din bani publici.

Vezi toate comentariile (31)
Comentează