FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Defensiva dărâmă investiţiile » Gigi Becali cumpără pe bandă rulantă, însă FCSB se chinuie îngrozitor

foto: Alex Nicodim, GSP
foto: Alex Nicodim, GSP

Articol de - Publicat vineri, 11 august 2017 09:00

Steaua a încasat 7 goluri în primele 7 meciuri oficiale ale sezonului, cu 7 jucători folosiţi pe cele 4 poziţii din apărare.

Gigi Becali cumpără pe bandă rulantă, virează milioane şi milioane de euro în conturile cluburilor din Liga 1, însă echipa continuă să se chinuie îngrozitor în meciurile de campionat, chiar şi atunci când întâlneşte adversare de duzină precum Timişoara, Chiajna, Iaşi. Marea problemă a Stelei în acest debut de sezon pare să fie sistemul defensiv, mai vulnerabil ca niciodată.

Echipa are o medie de un gol încasat pe meci: 7 goluri primite în 7 confruntări. O statistică departe de linia de clasament pe care roş-albaştrii o reuşeau în trecut, atunci când au câştigat titlul sau când au performat în Europa. Într-un singur joc nu s-a luat gol, la Timişoara, dar în partida respectivă, gazdele au jucat aproape 50 de minute în inferioritate şi, chiar şi aşa, tot şi-au creat ocazii la poarta lui Niţă.

1. Nu există stabilitate

Mircea Lucescu, printre cei mai importanţi antrenori români all-time, spune că unul dintre principiile de bază ale unei echipe solide e ca "în defensivă să joace mai mereu aceiaşi jucători şi să schimbi doar atunci când sunt accidentaţi sau suspendaţi". La Steaua nu doar că nu s-a întâmplat aşa ceva, dar în cele 7 meciuri, Dică a folosit 5 formule de apărare. Singura care s-a regăsit la mai mult de un meci a fost cea formată din Enache-Larie-Bălaşa-Momcilovici.

2. Jucători reprofilaţi

Dică a apelat la improvizaţii din cauza lipsei de soluţii. Momcilovici a fost folosit şi stoper, deşi el este fundaş stânga, Enache a evoluat aproape numai fundaş dreapta, deşi la bază e mijlocaş lateral ofensiv, sau chiar aripă dreapta, în timp ce Ovidiu Popescu s-a văzut nevoit să apară şi fundaş dreapta, deşi în momentul în care a fost cumpărat, el se afirmase la Timişoara în cu totul altă zonă de joc, inter stânga sau chiar mijlocaş stânga. 

21de şuturi pe poartă au tras cele 7 adversare ale Stelei din acest sezon, adică o medie de 3 pe meci

30de şuturi spre poartă au expediat echipele pe care le-a întâlnit Steaua, ceea ce înseamnă o medie de 4,3 pe partidă

COMPARAŢII CU SEZOANELE ÎN CARE S-A LUAT TITLUL

Sezonul Meciuri fără gol Procenta
2012-2013 26 52%
2013-2014 25 47%
2014-2015 28 48%
2017-2018 1 14%
Sezonul Medie goluri primite
2012-2013 0,9
2013-2014 0,7
2014-2015 0,7
2017-2017 1

0,64goluri încasate pe meci a fost media Stelei în tot sezonul 2005-2006, când s-a reuşit câştigarea titlului, dar şi disputarea semifinalelor Cupei UEFA

Bălaşa e singurul punct fix

Dovada instabilităţii din defensiva Stelei e şi faptul că doar un fotbalist a evoluat în toate meciurile şi a făcut-o pe aceeaşi poziţie. Mihai Bălaşa a evoluat doar ca fundaş central şi a fost integralist, a bifat toate cele 630 de minute. De altfel, Bălaşa e singurul fotbalist de câmp din lotul lui Nick care a fost pe teren pe întreaga durată a tuturor celor 7 jocuri. 

BĂLAŞA
- stoper: 630 minute (integralist)

LARIE
- stoper: 540 minute

ENACHE
- fundaş dreapta: 540 minute

MOMCILOVICI
- fundaş stânga: 360 minute
- stoper: 180 minute

JUNIOR MORAIS
- fundaş stânga: 225 minute

PLEAŞCĂ
- fundaş dreapta: 90 minute

OVIDIU POPESCU
- fundaş dreapta: 73 minute

Enache şi "Lampard" sunt cei mai slabi

Doi dintre oamenii pe care Dică i-a folosit în linia defensivă sunt pe ultimele locuri în topul mediilor notelor încasate în Gazeta Sporturilor. Dintre jucătorii care au evoluat mai mult de jumătate din partide, Ovidiu Popescu e cel mai slab, cu un calificativ de 5,20, în timp ce Gabi Enache e pe antepenultimul loc, cu 5,33. 

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (7)
valentinn10
valentinn10  •  11 August 2017, 14:41

ATACUL, CE FACE ATACUL, UNDE E ATACUL, s-au dat milioane pe cei mai buni atacanti, PENTRU CE SUNT PLATITI CU ZECI DE MII DE EURO PE LUNA, pentru ce GEORGE BECALI, pentru ce...

adi_stelistul
adi_stelistul  •  11 August 2017, 10:20

Doar ca in campionat doar 10 suturi au fost trimise pe poarta Stelei din care s-au marcat 4 goluri. Iar in ultimele 3 intalniri au fost 4 suturi pe poarta din care s-au marcat 3 goluri. E cam mult. O asemenea eficienta a atacantilor adversi cam e o problema a lui Nita care in ultimele 3 meciuri in campionat a aparat un singur sut pe poarta sa. Pe de alta parte in aceste prime 5 etape au fost trimise 41 de suturi pe poarta si 86 la poarta, marcandu-se doar 7 goluri. Deci si precizia atacantilor are de suferit. E drept ca apararea are o problema, dar nu doar acolo exista probleme. In mod normal cu o mai buna precizie a atacantilor si mai mare siguranta a portarului lucrurile aratau mult mai bine.

inginerul_reloaded
inginerul_reloaded  •  11 August 2017, 09:40

meciurile se castiga cu atacantii ,dar campionatul doar cu ...arbitrii(CeFuRa aka THE BLATISTII stie )

Vezi toate comentariile (7)
Comentează