FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

EXCLUSIV 10 ani fără titlu și o degringoladă completă la club » Motivul ascuns al derivei lui Dinamo: sezon cu sezon, cum a dat-o în bară conducerea alb-roșie

FOTO: Alex Nicodim
FOTO: Alex Nicodim

Articol de - Publicat marti, 20 iunie 2017 11:16

Probleme la Dinamo și o mare dilemă în ultimii 10 ani.

  • Fără titlu de 10 de ani și cu rivalii FCSB mereu deasupra, fanii lui Dinamo caută zi de zi explicații pentru deriva echipei lor favorite;
  • Una dintre multiplele cauze pentru care Dinamo nu reușește să-și recapete gloria internă poate fi reprezentată de transferurile ilogice demarate de conducătorii care au dirijat echipa după 2007, anul ultimului titlu;
  • Din 80 de jucători străini aduși de Dinamo după 2007, 25 dintre aceștia au confirmat la echipa alb-roșie. Restul, cu evoluții oscilante, au reprezentat doar găuri în bugetul clubului;
  • Prin jucătorii aduși liberi de contract sau costând sume exorbitante, cu salarii colosale sau cu remunerații infime, Cristi Borcea, Vasile Turcu, Nicolae Badea sau Ionuț Negoiță și oamenii desemnați să se ocupe de mutări și-au demonstat nepriceperea și nepăsarea față de a doua cea mai iubită echipă din România;
  • Drept comparație, echipa din "Ștefan cel Mare" e la distanță mare de CFR Cluj, care, aplicând o strategie bazată în special pe jucători străini, a cucerit în această perioadă nu mai puțin de nouă trofee interne. 

GSP.RO prezintă în rândurile ce urmează toate cele 80 de achiziții din afara țării reușite de Dinamo în ultimii 10 ani. Iată plusurile și minusurile:

2007-2008

2008-2009

Excepții: Julio Cesar Correa (Brazilia): Brazilianul, câștigător al Ligii cu Real Madrid în 2000, a avut evoluții consistente, însă a apucat să joace doar 10 meciuri pentru Dinamo, plecând în urma unui conflict cu șefii.

Zie Diabate (Coasta de Fildeș): Fundașul ivorian a fost adus la începutul sezonului respectiv și a rămas o constantă în lotul lui Dinamo până în 2011, când a fost transferat în Franța, la Dijon. A strâns 51 de partide în trei ani, însă impresia lăsată de el la plecare a fost, per total, una pozitivă.

Ousmane N'Doye (Senegal): Mijlocașul adus de la FC Vaslui a fost un adevărat lider la jumătatea terenului. În doi ani petrecuți la Dinamo, senegalezul a marcat 10 goluri în 52 de meciuri. 

2009-2010

  • Martin Zivny (Cehia), fundaș, 1 meci, 0 goluri

Excepții: Francisco Molinero (Spania): "Câinii" l-au avut în curte pe talentatul fundaș spaniol Molinero, în prezent la Getafe, acesta neprimind însă prea multe șanse din partea celor trei antrenori prezenți pe banca lui Dinamo în acel sezon. A fost integralist în "Minunea de la Liberec".

2010-2011

Excepții: Elis Bakaj (Albania): Dinamo reușea să-l aducă pe internaționalul albanez Bakaj, la acea vreme extrem de apreciat în țara sa și poreclit "Cristiano Ronaldo al Albaniei". Deși a reușit cinci goluri în 27 de partide, Ioan Andone l-a utilizat extrem de puțin pe parcursul sezonului.

Kristijan Naumovski (Macedonia): Adus în vara lui 2010, goalkeeper-ul macedonean a petrecut patru sezoane în curtea lui Dinamo, bifând 36 de meciuri. Cu evoluții în general convingătoare, Naumovski se poate lăuda că are în palmares două trofee alături de alb-roșii, Cupa și Supercupa, ambele cucerite în 2012. A părăsit-o pe Dinamo în 2014, întorcându-se un an mai târziu pentru încă un sezon.

Djakaridja Kone (Burkina Faso): Unul dintre cei mai buni mijlocași defensivi pe care i-a avut Dinamo în ultimii 10 ani. S-a impus rapid ca titular în prima echipă și a rămas acolo trei ani, până în 2012, când a fost vândut în Ligue 1, la Evian. Pentru "câini", a marcat patru goluri în 75 de aparții în campionat. A fost desemnat jucătorul finalei Cupei din 2012, câștigată de Dinamo în fața Rapidului, 1-0.

2011-2012

2012-2013

Excepții: Mansaly Boubacar (Senegal): Adus de Dario Bonetti, mijlocașul defensiv Boubacar a impresionat încă de la primul meci, având o evoluție apreciată în Supercupa câștigată de Dinamo în fața lui CFR Cuj, la penalty-uri. Senegalezul a fost în lotul lui Dinamo până în 2015, reușind trei goluri în 72 de partide, ulterior fiind cedat tot în Liga 1, la Astra Giurgiu. 

2013-2014

  • Antonio Asanovici (Croația),fundaș 2 meciuri, 0 goluri
  • Mirza Hasanovici (Bosnia),fundaș 0 meciuri, 0 goluri
  • Steven Thicot (Franța), fundaș, 20 meciuri, 2 goluri
  • Alexandre Durimel (Franța), fundaș, 24 meciuri, 0 goluri
  • Elton Figueiredo (Brazilia), mijlocaș, 37 meciuri, 2 goluri
  • Pape Moussa Diakhate (Senegal), mijlocaș, 0 meciuri, 0 goluri
  • Kevin Zougoula (Coasta de Fildeș), atacant, 5 meciuri, 0 goluri
  • Joel Thomas (Franța), atacant, 15 meciuri, 0 goluri
  • Pape N'Daw (Senegal), atacant, 4 meciuri, 0 goluri

Excepții: Collins Fai (Camerun): Singurul jucător care a confirmat la Dinamo din fotbaliștii testați de Gheorghe Mulțescu în celebrele trialuri de la Săftica. A început timid, reușind un autogol de pomină într-un derby cu Steaua, dar, treptat, evoluțiile sale au evoluat considerabil, ajungând titular incontestabil. După 56 de meciuri în tricoul lui Dinamo, a fost vândut la Standard Liege, în Belgia.

Kamil Bilinski (Polonia): Atacantul polonez a fost unul dintre cele mai apreciate vârfuri care au trecut pe la Dinamo în acest deceniu, jucând în "Ștefan cel Mare" două sezoane, perioadă în care a reușit 15 goluri în 43 de partide. Adus din postura de golgeter al campionatului Lituaniei, Bilinski s-a impus rapid în echipa alb-roșie, devenind cel mai bun marcator al echipei din sezonul 2014-2015. A fost cedat însă mult prea ușor de Mircea Rednic, la finalul acelui sezon.  

2014-2015

  • Fabien Farnolle (Benin), portar 0 meciuri
  • Ricardo Machado (Portugalia), fundaș, 6 meciuri, 0 goluri
  • Serginho Rodrigues (Portugalia), fundaș, 5 meciuri, 0 goluri
  • Wanderson Miranda (Brazilia), mijlocaș, 5 meciuri, 0 goluri
  • Henrique Bernardo (Brazilia), atacant, 0 meciuri, 0 goluri

Excepții: Hatem Abd Elhamed (Israel): Mijlocașul a fost adus sub formă de împrumut  în a doua parte a sezonului și s-a impus imediat ca titular în prima echipă. A avut evoluții extrem de apreciate, reușind trei goluri în 13 meciuri, însă Dinamo nu l-a putut păstra la finalul sezonului. 

Gordan Bunoza (Bosnia): Adus în aceeași perioadă cu Elhamed, tot sub formă de împrumut, bosniacul a impresionat încă de la debut. A jucat în 16 meciuri pentru Dinamo, reușind un gol, însă, asemenea traiectoriei lui Elhamed, clubul nu a reușit să-l păstreze încă un sezon.

2015-2016

  • Patrice Feussi (Camerun), fundaș, 11 meciuri, 0 goluri
  • Antonio Ghomsi (Camerun), fundaș, 4 meciuri, 0 goluri
  • Orlin Starokin (Bulgaria), mijlocaș, 1 meci, 0 goluri
  • Leo Bartalasstovu (Insulele Feroe), mijlocaș, 6 meciuri, 0 goluri
  • Ricky van Haaren (Olanda), mijlocaș, 8 meciuri, 0 goluri
  • Romario Kortzorg (Olanda), mijlocaș, 9 meciuri, 1 gol
  • Gezim Shalaj (Elveția), mijlocaș, 7 meciuri, 0 goluri

Excepții:  Vytautas Cerniauskas (Lituania): Goalkeeper cu experiență în Liga 1, după ce petrecuse o bună perioadă de timp la FC Vaslui, lituanianul a avut evoluții decente la Dinamo. A plecat la finalul sezonului respectiv, dar s-a întors în a doua parte a ediției următoare, plecând însă din nou în vara acestui an.

Ante Puljici (Croația), Miha Mevlja (Slovenia): Ambii au fost aduși în perioada mandatului lui Mircea Rednic. Cei doi au devenit treptat titulari incontestabili în echipa lui Dinamo, ajungând să compună poate cel mai cuplu de fundași centrali pe care i-au avut "câinii" din 2007. Mevlja a fost vândut la FC Rostov, în timp ce împrumutul lui Puljici a expirat.

Antun Palici (Croația): Poate cel mai tehnic mijloaș trecut pe la Dinamo în ultimii ani. Croatul a impresionat încă de la primele meciuri pentru alb-roșii, evoluând două sezoane în "Ștefan cel Mare", perioadă în care a reușit opt goluri în 73 de partide în toate competițiile. A plecat la finalul acestui sezon, nemulțumit de ofertele slabe pe care i le-a făcut clubul.

Alioșa Vojnovici (Croația): Adus de Rednic și plecat tot în urma unui scandal cu "Puriul", croatul a avut evoluții aplaudate la Dinamo, plecând însă doar jumătate de campionant, timp în care a devenit și căpitanul echipei.

Patrick Ekeng (Camerun): Tânărul mijlocaș camerunez a impresionat în scurta perioadă petrecută la Dinamo. A încetat din viață inexplicabil în timpul partidei cu Viitorul din 6 mai 2016.

Harlem Gnohere (Franța): Adus tot în perioada lui Rednic, francezul a impresionat cu forța și oportunismul său. A devenit golgeterul lui Dinamo, însă, pe fondul unui scandal cu conducerea tehnică a plecat la marea rivală, FCSB, în iarna acestui an. Pentru Dinamo, a reușit 17 goluri în 45 de meciuri.

Marcel Essombe (Camerun): Atacantul originar din Camerun a reușit 7 goluri în 23 de meciuri. A avut un start fulminant la Dinamo, însă evoluțiile sale au devenit tot mai șterse cu timpul. A plecat la finalul sezonului respectiv. 

2016-2017

  • Bernhard Janeczek (Austria), fundaș, 0 meciuri, 0 goluri
  • Luca Ceccarelli (Italia), fundaș, 7 meciuri, 0 goluri
  • Maximiliano Oliva (Argentina), fundaș, 11 meciuri, 0 goluri
  • Luka Marici (Croația), fundaș, 17 meciuri, 2 goluri
  • Tha'er Bawab (Iordania), atacant, 12 meciuri, 0 goluri
  • Rivaldinho (Brazilia), atacant, 11 meciuri, 2 goluri

Excepții: Jaime Penedo (Panama): Experimentatul portar panamez a fost adus în vara lui 2016 și a avut evoluții apreciate de fiecare dată când a fost utilizat.

Jose Romera (Spania): Adus din Cehia, spaniolul a avut un început slab la Dinamo, revenindu-și însă pe parcurs, ajutat și de venirea lui Cosmin Contra.

Claude Dielna (Franța) Adus de Adrian Mutu sub formă de împrumut, francezul a jucat perfect pentru Dinamo în a doua parte a stagiunii recent încheiate, dar clubul nu a mai putut să-l păstreze, nereușind să-l atragă pe jucător cu un contract mai bun.

Azer Busuladzici (Bosnia): A fost unul dintre cei mai constați jucători ai lui Dinamo din sezoul trecut, bifând 33 de mciuri în campionat.

May Mahlandu (Africa de Sud): Un alt jucător cu evoluții apreciate a fost mijlocașul sud-african Mahlangu, care are în CV echipe din Turcia, Suedia și Belgia 

Adam Nemec (Slovacia): Atacantul adus în vara lui 2016 a fost unul dintre cei mai buni jucători din sezonul trecut, devenind golgeterul echipei, cu 11 goluri în 28 de meciuri. 

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (56)
zizu
zizu  •  20 Iunie 2017, 19:26
Postat de bakunin pe 20 Iunie 2017, 18:03

Se stie ca scopul gsp, si-al lui Tolontan in special, e sa ponegreasca realizarile adventistului, palmaresul + investitiile fara egal

v ati invatat cu laudele ptr infractorii vostrii?

bakunin
bakunin  •  20 Iunie 2017, 18:03
Postat de jack_the_stripper pe 20 Iunie 2017, 17:44

Articol scris de fecesebisti! FCD1948B nu e interesata de titluri si alte alea. Noi avem coregrafie si acompaniament la pian. Si nu vrem pista! Sunteti cu toti invitati pe 21 iunie, ora 10, in str. Lucretiu Patrascanu nr.10, pentru a cumpara bunurile imobile ce se vor vinde la licitatie si a-i ajuta astfel pe distinsii frati cu PSD in ADN sa acopere datoria la fisc. Infima suma de aproape 50 de milioane de euro poate fi achitata prin efortul comun al celor care au in suflet DOAR DINAMO BUCURESTI (inclusiv FCD1948B). Dupa care, in pas vioi, cu totii in fata Guvernului, ca ne cheama patronul la treaba... Augh! Augh! Augh!

Se stie ca scopul gsp, si-al lui Tolontan in special, e sa ponegreasca realizarile adventistului, palmaresul + investitiile fara egal

creve
creve  •  20 Iunie 2017, 17:53

În ultimii ani se pare că au fost mai multe transferuri reușite. Doar că nu rezistă mult din păcate.

Vezi toate comentariile (56)
Comentează