FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

EXCLUSIV Dănuț Lupu: "Ce a câștigat Generația de Aur de o numiți așa?" + Atacuri incredibile la propriii jucători de la Dinamo

Articol de - Publicat luni, 22 ianuarie 2018 10:01

Dănuț Lupu (50 de ani) face un rechizitoriu dur fotbalului românesc, atacând fără menajamente. ”A fost o generație mai bună decât altele, dar n-a luat nicio medalie”, a spus fostul internațional, care vorbește de pile și de prietenii.

Gleznă fină la vremea lui, încă mai știe să mângâie mingea la meciurile de old-boys, chiar dacă a trecut la "categoria grea". Dănuț Lupu, ajuns la 50 de ani, piesă de bază a scouting-ului grupării din Ștefan cel Mare, a făcut o analiză extrem de dură fotbalului românesc și dinamovist.

- Domnule Lupu, cum evaluați Dinamo după mutările din iarnă?
- Bănuiesc că mă întrebi în perspectiva luptei pentru play-off. E bine. E o politică de supraviețuire acum, dar dacă prindem play-off-ul eu zic că terminăm liniștit pe podium!

- Și dacă nu prinde Dinamo play-off-ul?
- Ar fi o tragedie. Toți am fi de vină, de la club, de la echipă, înseamnă că fiecare în parte a greșit. Va fi totuși jenant ca atunci când Steaua joacă împotriva Clujului sau a Craiovei, noi să avem meci cu Juve de Colentina sau cu Sepsi. Vreau să văd jumătatea plină și zic că dacă prindem play-off-ul, orice e posibil în cele 10 etape de acolo. De aceea zic de podium.

"Cu durere spun, Steaua e favorită la titlu"

- Ar putea Dinamo să susțină CFR Cluj în play-off?
- Asta e o ... nici nu știu cum să-i zic. Ei ne-au ajutat vreodată? Că pe unde ne întâlnim cu ei ne-o dăm parte în parte.

- În momentul acesta pe cine vedeți principala favorită la titlu?
- Cu durere în suflet spun că Steaua. Are un lot bun, un moral foarte bun, au prins și primăvara europeană, ceea ce energizează un fotbalist. Mi-e greu însă să cred că poate elimina pe Lazio.

- V-ar întrista un succes al rivalilor în Europa?
- O parte din mintea mea spune că un succes cu Lazio ar ajuta România cu puncte.

- Vă e teamă că Steaua ar putea umili Dinamo în primăvară?
- Nu mi-e teamă. Ce, noi i-am umilit când i-am bătut doi ani la rând și ei făceau transferuri peste transferuri? Nu mai sunt umilințe, e doar o victorie, respectiv un eșec, atât.

"Nistor e cel mai bun transfer din România"

- Cine a făcut cel mai bun transfer al iernii dintre toate echipele?
- Dinamo cu Dan Nistor. Cel mai bun transfer. Sper să fie cu adevărat de bun augur și să avem din nou un grup unit.

- Sunteți subiectiv.
- Poate. Vom vedea. Dar nu vedeți că toate echipele de sus din Liga 1 se întăresc cu jucători care-au fost ai lui Dinamo? Steaua l-a adus pe Găman, CFR Cluj pe Țucudean și pe Costache. Noi creștem pentru alții. Înseamnă că și noi putem aspira mai sus, de ce să nu ne batem la podium?

- Dacă nu-și vor găsi alte angajamente și cum lotul echipei nu e mare cantitativ, ar trebui reprimiți Rivaldinho, Bokila și Oliva?
- La ce evoluții au prezentat, n-are rost să ne mai chinuim. Nu pot ajuta mai mult, de ce să ne păcălim? Mai bine creștem copiii noștri și sunt șanse ca să mai încasăm ceva pe ei. Aceștia trei au arătat ce pot, să le dăm șanse mai bine lui Daniel Popa și Moldoveanu.

"Rivaldinho a fost adus doar pentru imagine, Bokila e paradit"

- Pe vremea când jucați dumneavoastră ar fi putut prinde lotul Rivaldinho sau Bokila?
- Spectatori sau să care apa! N-am nimic cu ei, că doar nu sunt ei de vină, n-au venit să oblige Dinamo să semneze contractele. "Săracii" cei ce i-au adus. Dacă pe mine mă ia Real Madrid la vârsta mea, sunt eu de vină sau ăla care mă semnează? Au fost transferuri nereușite, clar.

- Cum s-a putut transforma atât de mult în rău Bokila?
- A avut calitate extraordinară, dar are paradiți genunchii. Crezi că ăia de la CFR Cluj sunt proști de l-au dat?! Dacă mai putea, îl lăsau să plece?! Bokila mai are voință, însă nu mai poate.

- Rivaldinho?
- Cu scuzele de rigoare pentru el și taică-su, dar cineva care l-a adus la Dinamo, nu dau numele, persoană importantă, a zis iarna trecută: "Îl aducem doar pentru imagine! Nu ca fotbalist". Așa că de ce mai vorbim? N-oi fi eu antrenor, dar nu e musai dacă ești fiu de mare fotbalist să fii și tu fotbalist. Nu moștenesc toți geniul. Și fi-miu a vrut să-mi calce pe urme, dar când l-am văzut, copil fiind, cam ce poate, i-am zis să-și caute altă ocupație. Sincer, dacă îl forțam atunci, cred că ajungea și el fotbalist acum în Liga 1, dar eu am vrut să fie mai bun ca mine, să mă depășească, altfel de ce să continue?

 "Steaua Mizil ieșea campioană acum"

- Câți fotbaliști din Liga 1 de acum ar fi jucat în Divizia A la sfârșitul anilor '80 și începutul anilor '90?
- Ce-ai? Câți ani ai? N-ai prins vremurile alea? Întreabă-mă mai bine câți fotbaliști de acum ar fi evoluat în Divizia B de atunci. De-abia prindeau lotul la Metalul București sau la Autobuzul. Păi, Steaua Mizil din '85-'86 din liga a doua avea fotbaliști care ar fi câștigat campionatul acum!

- Budescu și Alibec sunt cel mai bine cotați jucători din Liga 1 la ora actuală, ar fi fost top class și pe vremea dumneavoastră?
- Îmi place foarte mult de Alibec, îl văd fotbalist foarte bun. Dar și el, și Budescu bat în 30 de ani. De ce n-avem și noi în România fotbaliști sau măcar un fotbalist de mare calitate la 19-20 de ani? Budescu până acum 3 ani ce-a făcut? Ce-a făcut Sânmărtean până la 34 de ani? Sunt explozii târzii, vreau și eu să văd top class la 20 de ani.

"Contra să nu se lase influențat de prietenii"

- Cosmin Contra credeți că va revitaliza "naționala" României?
- Îmi doresc enorm să reușească. Totul depinde de el și de ceilalți de lângă el. Dacă va reuși să accepte să moară la o adică pe mâna lui, va fi bine. Dacă se va lăsa influențat de cei de lângă el, atunci va pierde.

- Mai sunt influențe la echipa națională?
- Hai că sunteți copii! Așa a fost și va fi dintotdeauna. Nu neapărat "pile", ci "prietenii". Craioveanu de ce n-a jucat la echipa națională? Cine i-a barat accesul? Cu mine cum a fost că nu m-a dorit unul sau altul? Jocurile prieteniilor, băiete, oamenii care făceau echipa și jucau în ea! Dar eu, unul, nu mai port ranchiună, am purtat cuiva, însă au trecut anii și așa a fost să fie, m-am împăcat cu soarta.

- Vă pare rău că aceste "prietenii" v-au eliminat din Generația de Aur?
- Care Generație de Aur? Ce tot numiți voi Generație de Aur? Ce-a câștigat această generație? Eu nu-mi aduc aminte să fi luat vreo medalie. Dacă a noastră e de aur, atunci a grecilor în 2004, a danezilor în 1992, a turcilor în 2002, a bulgarilor în 1994 ce naiba mai sunt?! Că m-apucă nervii.

- Și cum ați numi generația din perioada 1994 - 1998?
- O generație mai bună decât celelalte dinaintea și de după ea. A fost o conjunctură că ne-am calificat la turnee finale la Mondiale și la Europene, dar nu e nimic poleit cu aur. Să nu fie cu supărare, dar hai să vedem pe ce loc eram.

De ce Burleanu

- Pe cine ați vedea un bun președinte de FRF? Vin alegerile în primăvară.
- Pe Burleanu.

- Sunteți printre puținii oameni din fotbal care declară public asta.
- Probabil, sunt printre puținii care gândesc logic. Cine să vină în locul lui?

- Gică Popescu?
- Nu candidează.

- Ionuț Lupescu?
- Nu candidează nici el.

- S-ar putea s-o facă?
- S-ar putea să n-o facă!

- Florin Prunea?
- Îi doresc multă baftă domnului Prunea.

- Ciprian Marica?
- În loc să-ți răspund la întrebare, îți spun cinstit că singurul pe care l-aș fi văzut președinte bun ar fi fost Cristi Chivu.

- Revenind la subiectul Răzvan Burleanu, de ce credeți că ar fi bine să continue?
- Dintre 10 lucruri rele îl alegi pe cel mai puțin rău. Are și Burleanu fisurile lui, dar să sperăm că a învățat destul în acești 4 ani, nu va mai repeta erorile și o să facă și el ceva mai bun. Dacă vine altul, o să-i trebuiască doi ani de acomodare, încă un an să vadă ce face, ca tot românul, și-i mai rămâne un an când se pregătește de alegeri și-l schimbă că n-a făcut nimic. 

"Eu nu sunt genul să fiu impresionat de turneele din Cipru, din Antalya, din Spania. Figuri! Noi ne antrenam cu oamenii de zăpadă și jucam cel puțin până în aprilie doar în cupele europene și ne băteam doar la locul 1" Daniel Lupu

"În mandatul cuplului Contra - Mutu nu eram băgați în seamă noi, scouterii. Acum, ne-am dat și noi acordul pentru Pesici și pentru Monroy, pentru Nistor nu mai era cazul să fim întrebați" Daniel Lupu

"Hagi a reușit să facă performanțe până când a apărut legea Under 21 în Liga 1. A strâns cei mai buni jucători din țară la academia lui, nu i-a crescut el. Să vedem ce va face în continuare" Daniel Lupu

"N-am jucat în viața mea la pariuri"

Dinamo a deschis anul cu un amical de scandal în Cipru, cu Aris Limassol (5-0), iar gazdele au fost bănuite că au trântit meciul pentru pariuri. Lupu a declarat vizavi de acest detaliu: "Nu cred că a fost ceva necurat. Iar dacă au făcut ăia, ciprioții, ceva, n-avem ce face. Bine că ne-am făcut jocul, antrenamentul, ce a fost nu a fost treaba noastră. Eu n-am jucat în viața mea la pariuri, nu m-au atras". 

STADION

"Să vină, că-i băgăm pe toți"

Roș-albii vor deschide 2018 pe stadionul din Ștefan cel Mare, contra Craiovei, tot acolo ar putea juca și Derby de România, doar dacă se califică în play-off vor trece pe Național Arena. Vasile Miriuță a vrut ca partida cu oltenii să se dispute pe "Dinamo", chiar dacă suporterii "câinilor" urăsc meciurile jucate pe acest stadion. "Pentru suporteri și eu mi-aș dori să jucăm pe Național Arena.

Totuși, mi-aș dori să vină 15.000-20.000 de fani și acolo. Ce dacă se depășește capacitatea? Măcar să vină să umple stadionul, găsim noi o cale să intre toți. Pe vremea mea se stătea și pe gard, agitându-se steagul alb-roșu. Fotbaliștii trebuie să joace fără fițe oriunde, indiferent de stadion și de vreme", a comentat Lupu. 

 

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (40)
658116821020160
Limbricu Shukar  •  23 Ianuarie 2018, 08:56
Postat de xnread pe 22 Ianuarie 2018, 22:14

Vă salut. La începutul anilor '90 Dl Popescu a evoluat pentru rivala Ajax ului din Eindhoven, PSV.:)

Daca taceai filosof ramaneai, daca e articulat cu 3 i se scrie. fanul propriu, fanii proprii(nearticulat) , propriii(fani) , primu i din desinenta, al doilea marca plural, al treilea din articol. ca la boiangiu taablagiu cafengiu.

10155074652718103
Muzzi Ciprian  •  23 Ianuarie 2018, 04:17

a-propos, nenea ziaristule.... ai facut gramatica cu femeia de servici, nu? propriii cu 3 i? precum copiii?

xnread
xnread  •  22 Ianuarie 2018, 22:14
Postat de fangigi pe 22 Ianuarie 2018, 10:37

Cum ce au castigat jucatorii din asa numita generatie de aur? Au castigat bani pt buzunarele lor si atat! Daca Popescu sau Hagi sau altii au castigat trofee pt Barcelona, Ajax, Galatasaray, au castigat pt ei, nu pt fotbalul romanesc!

Vă salut. La începutul anilor '90 Dl Popescu a evoluat pentru rivala Ajax ului din Eindhoven, PSV.:)

Vezi toate comentariile (40)
Comentează