FOTBAL  »  Superliga  »  VIITORUL

EXCLUSIV GSP Îl ascultă cineva pe Hagi? » Cel mai mare fotbalist român propune un proiect inovator pentru fotbalul românesc

Planul lui Hagi ar putea revitaliza un campionat aflat în cădere liberă.
Planul lui Hagi ar putea revitaliza un campionat aflat în cădere liberă.

Articol de - Publicat joi, 13 decembrie 2012 00:00 / Actualizat joi, 25 iulie 2013 18:21

"Regele" a sugerat LPF o strategie prin care bugetele de salarii şi de organizare a meciurilor să fie asigurate înainte de începutul sezonului, celelalte cheltuieli suplimentare fiind la libera alegere a cluburilor.

Rapid în insolvenţă, iar alte 6 cluburi au probleme financiare mari şi vor avea emoţii în procesul de licenţiere pentru sezonul următor. Într-un cadru aproape apocaliptic pentru fotbalul românesc, cel mai important fotbalist pe care l-a avut România, Gică Hagi, vine cu un proiect original pe care îl propune pentru a fi implementat în Liga 1.

Actualul patron de la Viitorul Constanţa a fost săptămîna trecută la LPF şi a lăsat forului condus de Dragomir mapa în care se găseşte o strategie prin care fotbalul românesc ar putea avea altă faţă.

Banii stau în contul LPF
Ce conţine strategia gîndită de Hagi? În primul rînd, ca orice club care ia startul în Liga 1 să aibă un buget garantat de salarii ale jucătorilor şi de organizare a partidelor oficiale. Ce înseamnă acest lucru? Spre exemplu, un club care are un fond de salarii de 1,5 milioane de euro anual, iar cheltuielile de organizare a meciurilor mai înseamnă încă 250.000 de euro trebuie să depună într-un cont al Ligii 1,75 milioane de euro.

Dacă suma respectivă e sub cea care urmează să o încaseze echipa din drepturile TV, atunci LPF va bloca cît e nevoie, iar suplusul îl va vira în cont clubului. Dacă suma e peste cea din drepturile TV, atunci formaţia respectivă are două variante: fie reduce costurile salariale pentru a se încadra în banii pe care îi ia de la televiziuni, fie, din surse proprii, adaugă cît e nevoie pentru a acoperi bugetul contractelor şi al organizării jocurilor.

"Cine vrea autocar de două milioane e problema lui"
Acelaşi lucru ar trebui să se întîmple şi în pauza dintre tur şi retur. În cazul în care un club face achiziţii, iar fondul de salarii creşte, adaugă în cont, ca asigurare, contravaloarea surplusului de buget. "Restul cheltuielilor, că o echipă vrea autocar de două milioane, că vrea un preşedinte cu un salariu de 250.000 de euro pe an, că vrea să facă o deplasare cu un charter de 20.000 de euro sau cu o căruţă, nu ne interesează. Esenţială trebuie să fie plata către fotbalişti şi organizarea meciurilor" e un alt argument al "Regelui".

Ce urmăreşte Hagi prin aceste propuneri?

Trei aspecte extrem de importante:
1. Ar dispărea complet litigiile club-jucător referitoare la neplata salariilor, din moment ce bugetul ar fi garantat.
2. S-ar înlătura orice risc pentru ca o echipă să se desfiinţeze sau să intre în incapacitate de plată pe parcursul unui sezon.
3. Nu s-ar pune nici un moment în pericol desfăşurarea campionatului şi, implicit, ar fi respectaţi partenerii cei mai importanţi: televiziunile care plătesc sume colosale şi publicul ce vine la stadion.

Gică va insista pentru ca aceste idei ale lui să fie propuse în cadrul unei Adunări Generale a LPF, for în faţa căruia intenţionează să se prezinte pentru a-şi susţine argumentele pe care le are. "Altă soluţie, într-un fotbal în care singurul venit cert la peste 90 la sută din cluburi sînt banii de la televizini, nu văd", susţine Hagi.

Altă idee originală: neplata pe ultimele luni
În cadrul propunerii făcute de Hagi mai există un punct foarte interesant. Şi anume, ca un club să aibă posibilitatea de a nu achita salariul unui jucător două luni. E vorba despre ultimele luni din campionat, atunci cînd fotbalistul ar avea posibilitatea să plece liber de contract dacă un club nu i-ar mai achita salariul.

Vrea discuţii cu Guvernul
Pe lîngă acest proiect propus LPF, Gică intenţionează să meargă, alături de reprezentanţi ai Ligii, dar şi ai altor cluburi din Liga 1, pentru a avea întîlniri cu şefii noului Guvern, după ce el va fi învestit, dar şi cu reprezentanţii partidele politice din Parlament. Motivul? Să se obţină o lege a fiscalităţii mai relaxată pentru sport, dar şi pentru a se îmbunătăţi legea sponsorizării astfel încît să fie atrase către fotbal marile concerne multinaţionale din România.

Propune să fie împărţite altfel drepturile TV
În proiectul pe care Hagi l-a lăsat la LPF e prevăzută şi o altă modalitate prin care sumele din drepturile TV să fie distribuite cluburilor. În acest moment, banii sînt împărţiţi în funcţie de locurile din clasament din sezonul precedent, cel mai mult urmînd să încaseze campioana, în jur de 3,5 milioane de euro, şi cel mai puţin nou promovatele, circa un milion de euro.

"Acesta e modelul Italiei, care nu e unul de succes pentru că şi Serie A e în criză. Să facem şi noi ca în Anglia, unde echipele stau bine financiar" e argumentul "Regelui".

Care e varianta lui?
- o treime din sumă să se împartă în mod egal celor 18 cluburi
- o treime să fie eşalonată în funcţie de locul din clasamentul din sezonul trecut
- o treime să se împartă în funcţie de locul ocupat la finalul fiecărei luni din sezonul în curs

Dragomir îl vede şef la FRF
Preşedintele LPF a vorbit despre posibilii înlocuitori ai lui Mircea Sandu la preşedinţia Federaţiei Române de Fotbal. "După sentinţa Curţii de Apel împotriva lui Gică Popescu se vorbeşte tot mai mult de varianta Chivu la FRF. Totuşi, eu cred că o altă variantă mai de luat în calcul e cea cu Gică Hagi preşedinte al federaţiei", a spus Dumitru Dragomir la GSP TV.

Viitorul: 1,5 milioane de euro încasări
Cel mai bun exemplu pentru proiectul pe care îl vrea Hagi e chiar clubul său, care nu dispune de multe surse de venit. Viitorul Constanţa va încasa pe parcursul acestui sezon un milion de euro din drepturile TV, la care se mai adaugă 500.000 de euro din cedarea lui Gabi Iancu la Steaua, transfer ce se va realiza în această iarnă.

Un total de 1,5 milioane de euro, ceea ce ar însemna că bugetul salarial al jucătorilor n-ar trebui să fie mai mare de 105.000 de euro pe lună, restul de 250.000 de euro fiind pentru acoperirea organizării meciurilor oficiale.

"La ce situaţie economică e în România, nici un club nu trebuie să plătească un salariu mai mare de 150.000 de euro pe an net. Poate 180.000 de euro să aibă un fotbalist de excepţie, care să-ţi vină şi să-ţi facă diferenţa, în rest nu" (Gică Hagi, patron Viitorul)

11 ani a jucat Hagi în afara României: 4 ani în Spania, 2 ani în Italia şi 5 ani în Turcia

20 de milioane de euro e averea lui Gică Hagi, conform top 300 cei mai bogaţi români, realizat de revista Capital

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (105)
eugen2012
eugen2012  •  14 Decembrie 2012, 15:43

vedeti de ce a ajuns gica hagi mare pt ca e genial si cu glezna si cu capul de aia nu multi ajung mari fodbalisti pt ca nu gandesc ce se intampla cu mutu daca avea putin cap!!!?

stil.ostil
stil.ostil  •  14 Decembrie 2012, 12:21

bravo gica

sergiuroman67
sergiuroman67  •  14 Decembrie 2012, 00:06
Postat de xady pe 13 Decembrie 2012, 23:59

Justificat pentru cei care nu au oferte. Nu si pentru cei care intra in ultimele 6 luni de contract si nu vor sa semneze o extensie.

Sau poate în felul asta stimulează putorile sa pună osul la munca nu sa se antreneze în dorul lelii și salariul sa meargă doar fiindcă are un contract semnat !

Vezi toate comentariile (105)
Comentează