FOTBAL  »  Superliga  »  VIITORUL

EXCLUSIV Ianis Hagi se destăinuie! Își dezvăluie ambițiile personale și pe ale Viitorului: "Dacă vrei să fii respectat, trebuie să câștigi!"

Ianis a țipat de bucurie împreună cu colegii lui, chiar în fața galeriei de 5.000 de fani, după ce-a reușit golul de 1-2 cu FCSB
Foto Ștefan Ciocan
Ianis a țipat de bucurie împreună cu colegii lui, chiar în fața galeriei de 5.000 de fani, după ce-a reușit golul de 1-2 cu FCSB Foto Ștefan Ciocan

Articol de - Publicat vineri, 15 martie 2019 08:54

Până la antrenament mai este ceva mai mult de oră, dar Ianis a ajuns deja la stadionul din cocheta bază sportivă de lângă Ovidiu. Cu zâmbetul pe buze acceptă să vorbească despre momentul excelent prin care trec și el, și echipa sa, Viitorul. Hagi jr a fost MVP în prima victorie a constănțenilor pe Arena Națională în fața celor de la FCSB.

"Și victoria, și înfrângerea durează doar o zi. Mergi acasă, iar a doua zi, dacă ai liber, te odihnești, dacă nu, faci refacere sau antrenamente, și ești cu gândul la următorul meci. Dar a fost frumos", mărturisește căpitanul constănțenilor.

"S-a dus toată presiunea"

Scăpați de presiunea calificării în play-off, Ianis și colegii săi și-au pus în cap să dea lovitura încă de la debutul în faza finală a campionatului, chiar dacă puțini erau cei care le dădea vreo șansă în fața roș-albaștrilor.

"Toată săptămâna am vorbit între noi că nu am câștigat niciodată pe Arena Națională. Veneam după calificarea în play-off, cu alt moral, eram mult mai relaxați și ne gândeam să profităm de momentul bun. În ultimele două luni se adunase foarte multă presiune, pentru că nu mai obțineam rezultate, dar după calificările în semifinalele Cupei României și în play-off, s-a dus toată presiunea.

Am mers la București doar cu plăcerea de a juca fotbal. Știam că suntem tineri și buni, majoritatea la echipele naționale, și ne-am gândit că adversarii nu au nimic în plus față de noi. Poate mai multe meciuri în Europa, dar o parte dintre ei au fost la noi la Academie, îi știam foarte bine. Ne-am gândit doar să jucăm fotbal, pentru că asta am visat mereu, să jucăm meciuri cu miză, pe stadioane mari. Cred că s-a văzut pe teren această energie pozitivă", explică Ianis.

"Îmi ascult instinctul"

Pentru el, cel mai mare stadion al țării a fost o scena perfectă pentru o reprezentație de gală. Pasă decisivă la reușita lui Calcan și golul de la punctul cu var care a adus cele trei puncte. Și peste toate, acea pasă genială pentru Houri, la faza care a dus la acordarea loviturii de pedeapsă.

"Instinctul. În majoritatea momentelor din meci, când ai mingea, trebuie să-ți asculți instinctul. Asta s-a întâmplat și acum. Așa sunt eu de mic! Chiar dacă acum sunt golgeterul echipei, de mic am fost obișnuit să pasez pentru jucătorii din fața mea, pentru atacanți, pentru extreme. Nu prea mă interesa golul, ci pasele de gol. Acesta sunt eu, un jucător creativ, căruia îi place să joace pentru colegi, să încerc să-i pun în situații cât mai bune pentru a marca", dezvăluie.

Totuși, reușita sa, a opta din acest sezon, a fost momentul decisiv al întâlnirii: "Am marcat și cu CFR golul decisiv pe final, la victoria din tur, acum am marcat și cu Steaua, este un sentiment frumos. Mai ales că am sărbătorit alături de fani.

Și asta vreau să scot în evidență, că au venit aproape 500 de oameni de la Constanța, au cântat și ne-au susținut. S-a simțit, mai ales la bucuria golului. Să te duci la ei, să te bucuri împreună, este extraordinar și vreau să le mulțumesc".

"Creștem de la an la an"

Cu patru prezențe în play-off, trei prezențe în cupele europene și acest succes în premieră, Viitorul se înscrie în clubul echipelor mari ale Ligii 1 în acest moment. Dar Ianis spune că este doar începutul: "Avem zece ani de la înființare, am realizat în această perioadă performanțe foarte mari, dar nu ne putem compara cu echipele de tradiție din România. Suntem fericiți că, de când s-a înființat play-off-ul, doar noi, Steaua și CFR ne-am calificat mereu acolo. Nu pot să spun deocamdată că suntem printre echipele mari ale campionatului, dar creștem de la an la an. Suntem la început. Ținând cont că jucăm un fotbal ofensiv, că am luat titlul, că au fost vânduți mulți jucători în ultimii ani, că suntem mereu între primele șase echipe din Liga 1, este normal să fim priviți altfel. Așa ni s-a spus de la început: dacă vrem să fim respectați, trebuie să câștigăm. Cred că avem deja acest respect din partea adversarilor!". 

"În fotbal, lucrurile se schimbă foarte repede, iar noi suntem un exemplu foarte bun. După o serie de meciuri în care nu am câștigat, nici măcar nu am marcat, ne-am revenit, cu trei succese consecutive, și suntem într-o formă foarte bună" Ianis Hagi

"Meciurile din play-off sunt imprevizibile, oricine poate să bată pe oricine, indiferent de locul din clasament. Sunt echipe ofensive, deschise, care joacă fotbal și ne putem aștepta la orice" Ianis Hagi

Cel mai bun și în InStat

Cifrele de analiză oferite de InStat îl indică pe Ianis drept cel mai bun jucător de câmp la derby-ul cu FCSB. "Îmi știu rolul, ce trebuie să fac ca decar. Mi s-au spus cifrele de la InStat, iar meci de meci încerc să le ating sau chiar să le depășesc. E un avantaj că avem acest sistem, te ajută să vezi minusurile și plusurile pe care le ai. Așa poți să te perfecționezi", spune mijlocașul ofensiv în vârstă de 20 de ani și jumătate.

Totodată, îl dau drept cel mai faultat jucător: "Sunt faulturi de joc. Este normal să fiu faultat și nu numai eu, toți atacanții, Denis, Andreas, Eric, Riva, toți care suntem în față. Știm că suntem expuși duelurilor de acest gen. Dar nu mi-e frică, îmi place să intru în dueluri și să le câștig. Sunt adeptul fotbalului agresiv, care se joacă la minge, cu intrări până la limita regulamentului. Fotbalul este un sport de contact și mi se pare normal. Când se întrece limită, există arbitru și el trebuie să ia deciziile". 

Eric, cel mai bun dansator

Ca și după victoria cu FC Botoșani, constănțenii au sărbătorit succesul de pe Arena Națională cu un dans pe muzică armânească, chiar în vestiar. "Eric, de departe, e cel mai bun! Și noi ne descurcăm, dar la el este nativ. Chiar dacă Rivaldinho nu stă prea bine cu dansul, cred că este o excepție în Brazilia", a răspuns râzând Ianis când a fost rugat să dezvăluie care este cel mai bun dansator din lotul Viitorului.

Tot Eric dă tonul la bună dispoziție: "Chiar dacă suntem un grup tânăr și este mereu o atmosferă bună, Eric rămâne responsabil cu glumele. El și Brad de Nooijer! Suntem tineri, cu entuziasm. Când este de distracție, ne distrăm. Când este de muncă, muncim". 

"Să credem în noi și în calificare!"

După ce și-a făcut debutul în naționala condusă de Contra în Liga Națiunilor, Ianis are șanse mari să joace mai mult în preliminariile pentru Campionatul European din 2020. "Mă gândesc să ajut echipa națională. Obiectivul meu este să joc cât mai mult la naționala mare, să mă impun. Indiferent unde voi fi chemat, voi da sută la sută.

Este o grupă dificilă, dar suntem într-o tranziție destul de bună, cu jucători de la tineret care am confirmat cu o calificare și acum, ușor-ușor, ne facem loc la echipa mare.

Sper ca noi, cei din generația nouă, împreună cu cei care sunt acum să formăm un grup cât mai bun și să facem rezultate. Fotbalul se joacă cu capul, inteligent. Suntem pozitivi. Trebuie să credem în noi și în calificare. Altfel, este greu să reușim!", spune Ianis. 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
10206359123857107
Lungu Dan  •  15 Martie 2019, 10:10

Mai bine tac, nu este ceva de comentat.

905778926185316
Matei Stefan  •  15 Martie 2019, 09:36

pana sa fie cel mai bun ianis pierduse cam toate mingiile la centrul terenului culmea este ca fcsb a jucat bine si a pierdut sa mearga la alta ekipa si este rezerva in secunda 2

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close