FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Impresarul lui Alibec: "Denis trebuie să plece de la Steaua în această iarnă! Situația a scăpat de sub control"

foto: Cristi Preda
foto: Cristi Preda

Articol de - Publicat vineri, 05 ianuarie 2018 09:00

Impresarul atacantului roș-albaștrilor, Florin Lovin, face o radiografie extinsă a situației lui Denis și admite că, dacă jucătorul va rămâne totuși sub comanda lui Dică, ”va trebui să fie primul care să se schimbe vizibil”. 

- Florin, cum e viața la jumătate de an după terminarea carierei de jucător?
- Mai frumoasă și mai obositoare. Am pus mereu familia mai presus decât fotbalul, am trei copii, cu care petrec acum mai mult timp. De aceea e mai frumoasă. Dar și obositoare, pentru că, atunci când ești fotbalist, toată lumea stă la cheremul tău. În schimb, meseria de părinte e mai solicitantă, plus că am și alte proiecte în derulare. N-am timp de odihnă!

10 florin lovin cp

- Te descurci cu jobul de impresar?
- Am pornit la imboldul foștilor mei colegi Alibec, Budescu și Junior Morais, pe care i-am ajutat deseori cu sfaturi juridice, pentru că aveam prieteni în domeniu. Ei m-au întrebat de ce nu încerc să fac această activitate și la nivel profesionist, așa că i-am ascultat, am mers întâi puțin prin Europa la foști colegi și antrenori pentru a învăța câte ceva pe acest segment, după care am pornit la treabă.

"Argăseală m-a ajutat foarte mult"

- A fost dificil începutul?
- Am avut norocul să pornesc cu dreptul și aici aș evidenția ajutorul lui Valeriu Argăseală, care m-a sprijinit mult la transferul lui Budescu de la Astra la Steaua, pe care l-am făcut cap-coadă. Am înțeles exact cu ce se mănâncă această treabă. Am stat câteva zile la birou la dânsul, m-a învățat care sunt pașii de urmat, așa că am intrat direct în pâine.

- Îl reprezinți și pe Alibec. Care e ieșirea din situația critică de acum?
- Probabil cei de la Steaua încearcă să-l schimbe total, iar el nu dorește să se schimbe deloc. Așteptările ar trebui să se întâlnească însă undeva pe la mijloc. Știu, Denis are un anumit comportament și-l înțeleg și pe Dică, pentru că, atunci când ai pe cap 24 de jucători, n-ai timp să accepți toanele tuturor. Asta chiar dacă e vorba despre un fotbalist care te poate ajuta mult la un moment dat. Pe de altă parte, nu pricep nici poziționarea patronului Stelei față de Alibec.

"Discrepanță prea mare între evaluări"

- În ce sens?
- E o discrepanță prea mare între evaluări. Trebuie să ai o atitudine mai normală dacă vrei să vinzi un fotbalist. Azi, Alibec e cel mai bun, mâine aflăm că nu mai vrea să joace, că se dă accidentat. Mă sună oameni eventual interesați de Denis și nu știu ce să le mai zic. E greu să-ți faci meseria în aceste condiții. Mă întreabă mulți: "OK, știm că Alibec e un fotbalist bun, dar ce ne zici despre caracterul lui?". Și spun, onest, cum se comportă Denis, că fumează, de exemplu. Prefer ca oamenii să afle adevărul de la mine, fiindcă nu lucrez doar pentru jucător, ci și pentru club. Dacă mint o dată, adică ei se așteaptă să vadă un înger și dau peste un demon, mi se închide ușa pe viitor! Și nici pentru jucător nu e bine să ascunzi anumite chestiuni!

- Dacă ai fi în pielea lui Dică, să ai de-a face cu "talentele" lui Alibec, cum ai gestiona situația?
- Am fost deja, într-o proporție mai mică, pentru că l-am avut coleg doi ani la Astra și am purtat discuții interminabile cu el. I-am explicat că trebuie să se schimbe în primul rând omul Alibec, pentru că fotbalistul va mai exista șase, șapte ani, după care lumea te uită. Am știut cum să-l luăm, noi, cei din grupul Astrei, am reușit să-l temperăm puțin, fiindcă a simțit o sinceritate din partea noastră. Nu știu dacă e la fel la Steaua la capitolul sprijin. Acolo n-ai timp să cocoloșești fiecare jucător. Nu te așteaptă nimeni. Dacă n-ai dat gol două meciuri la rând, te iau toți la puricat! E altă presiune. Dar cu Denis s-a mai făcut o greșeală.

"Situația lui Denis a scăpat de sub control"

- Anume?
- I s-a dat o responsabilitate prea mare atunci când i s-a încredințat banderola. În perioada lui Reghe, a tras după el echipa în play-off. Dar Dică a venit probabil cu altă filozofie, Denis nu s-a mai simțit numărul unu, nu era obișnuit cu acest statut și de aici s-au născut poate anumite fisuri. Dică îmi explică: "Florin, tot ce vreau e să se pregătească normal, să văd un feedback de la el". Alibec îmi zice și el că încearcă să se schimbe, a început și munca cu un mental coach. Sper să revenim pe linia de plutire, dar e greu să discutăm acum despre un transfer, ba chiar pe niște milioane de euro!, cu un atacant care n-a izbutit niciun gol. Unica soluție de moment ar fi un eventual împrumut.

- Ar fi mai bine acum pentru ambele părți să se producă o despărțire?
- Adevărul e că situația a scăpat un pic de sub control. Lui Denis nici nu i s-a dat impresia că îl susține cineva cu adevărat. De exemplu, când intri, joci o repriză, te gândești că după pauză va fi mai bine, dar ești scos, cazi pe gânduri. Încerci s-o iei de la capăt, dar e apăsător. Cel mai bine pentru toată lumea ar fi ca lui Alibec să i se ofere o altă provocare, adică să plece în această iarnă de la Steaua.

"Ipoteze nereale din interiorul Stelei"

- Simți că a fost o eroare inclusiv faptul că Becali a vânturat cu lejeritate un preț de vânzare foarte mare, de zece milioane de euro?
- Ca agent, vreau să discut doar pe oferte concrete. Am văzut că Moruțan a refuzat Șahtior, pe Ivan l-a urmărit Barcelona doi ani. Niște chestii, așa, neserioase! Pentru Denis, de exemplu, s-a discutat la un moment dat că l-ar dori Porto. Am pus mâna pe telefon și am vorbit direct cu fiul președintelui clubului portughez. Mi-a spus că nu există niciun interes și, chiar dacă ar fi vrut să-l ia, nu puteau, fiindcă erau sub o interdicție la transferuri. Mai nou, văd că ar fi sunat cineva din Turcia să dea cinci milioane pe Alibec. Se aruncă uneori niște ipoteze complet nereale, iar unele, din păcate, vin chiar din interiorul Stelei. Asta mă deranjează!

- A existat sau există însă vreo propunere clară pentru Denis la ora asta?
- Eu n-am avut și nu am nicio propunere scrisă acum pentru Alibec. Mă sună și pe mine 20 de persoane să se intereseze. Directori sportivi, agenți. Dar încă nimic pus pe hârtie! Lucrurile astea vehiculate fără sens nu fac bine nici jucătorului și inclusiv din această cauză mulți fotbaliști preferă să nu mai aibă agenți, fiindcă sunt sătui de minciuni și de speculații. Sincer, există în prezent doar un interes crescut din partea a două formații din liga secundă engleză, care ar vrea să ia însă în discuție pentru început doar un împrumut pentru un an, cu opțiune de cumpărare. Repet însă, nimic scris!

"Jucătorul nu poate câștiga un război cu patronul sau antrenorul"

- Care ar fi condițiile financiare oneste acum pentru cedarea lui Alibec, nu cai verzi pe pereți?
- Am purtat chiar recent o discuție cu o persoană din conducerea Stelei și-i spuneam: "Dacă vine cineva să vă propună un atacant de trei milioane de euro, te uiți prima dată la cifre, nu? Și e clar că cifrele din sezonul ăsta nu-l ajută pe Denis". Sunt niște chestii frapante, care nu se leagă. Oricum, rămân la părerea că Denis trebuie să se despartă de Steaua în această iarnă, dar pentru asta e nevoie să se ajungă la o soluție financiară ancorată în realitate. Sau, dacă nu pleacă, să se pună toți la o masă, jucător, Gigi, Meme, Dică, să spună fiecare pe față ce-l deranjează, să ajungă la un numitor comun și să o ia de la capăt.

- E posibil însă un asemenea consiliu, cu rezultate imediate și pe teren sau în vestiar?
- Fiecare trebuie să schimbe ceva în pătrățica lui, fiindcă vina e împărțită, dar, cu siguranță, schimbarea cea mai mare, vizibilă, e nevoie să vină de la Alibec. Jucătorul e singurul care are de pierdut, pentru că nu poate câștiga niciodată un război cu patronul sau cu antrenorul. Eu cred însă și într-un restart, pentru că Becali, Meme și Dică nu sunt niște tipi ranchiunioși, ci oameni cu care poți discuta. Înțeleg și ei că interesul e comun.

"Nu-mi mai propune români, dacă vrei să colaborăm"

- Pe tema Budescu ar fi mai simplu de abordat un transfer extern?
- Da, pentru că are o clauză de reziliere decentă și sari peste etapa negocierilor. Dar un club din Vest mai și întreabă: "De ce n-a făcut pasul afară până la 29 de ani? De ce a reușit cu un singur antrenor? Înseamnă că are ceva probleme?". Și mai e și următorul calcul la dispoziție: merită să investesc 50.000 de euro cu salariul unui stranier, plus câteva milioane la transfer, ori e mai bine să cultiv un puști din propria academie, care poate explodează la 18-19 ani și-l vindem cu vreo 20 de milioane de euro? Uitați-vă acum că s-au dat 4 milioane de euro pe Ivan și a jucat 45 de minute. D-asta nu mai vindem afară, pentru că lucrurile de acest gen se adună, informațiile circulă și cântăresc greu în opțiunile de transfer.

- Resimți bariera asta față de jucătorii români?
- Știți ce mi-a zis un director sportiv? "Dacă vrei să mai colaborăm, nu-mi mai propune jucători români!". M-a șocat! I-am spus în față că nu poți cataloga la grămadă o națiune după două, trei dezamăgiri, fiindcă și francezii, englezii, nemții, indienii sau papuașii au hoții sau neserioșii lor. Un alt conducător din Austria m-a întrebat: "Spune-mi un jucător român de la Chivu și Mutu încoace care a fost cumpărat cu 5 euro și vândut apoi cu 10 euro!". Am stat și m-am gândit. Poate Maxim! Dar exemplele sunt puține, așa că, neavând contraargumente, taci, înghiți și mergi mai departe. 

"N-ai cum să te superi pe Budi!"
Întâmplare amuzantă cu Budescu, la Astra: "Era colegul meu de cameră, mă tot impulsiona să mă fac agent și să-l ajut. La un meci însă m-a înjurat ca la ușa cortului, că sunt bătrân, prost. În toate felurile! Microfoanele de pe margine au captat replicile, s-au născut ceva comentarii, dar pe mine mă amuza, fiindcă știam ce om bun e Budescu. N-ai cum să te superi pe el! Când îl cerți, răspunde cu o glumă, dovadă că are și în joc acest zeflemism, parcă e mereu în curtea școlii. După acel episod a dat și o masă, și-a cerut scuze". 

"Am ridicat la alt nivel afacerea cu ghetele. Am adus mai multe produse, am deschis recent și un magazin în Bacău. Am avut șansa să-mi pregătesc din timp finalul carierei de jucător, moment care pentru mulți înseamnă un șoc. Te trezești acasă și nu știi pe ce cale s-o apuci"

"Am decis ca, pentru început, să reprezint un cerc restrâns de jucători, ca să mă pot ocupa cum trebuie de fiecare. Am pornit cu câteva nume sonore și nu sunt pregătit deocamdată să lucrez cu tineri. Nu vreau să vând iluzii. Poate în viitor, dacă ne vom dezvolta agenția, voi ajunge și la tineri"

"Impresariatul e singura activitate din fotbal în care pot să-mi respect principiile și să fiu propriul meu șef. Nu fac meseria asta pentru bani, ci ca un hobby"

"Varianta cu Alibec la CFR Cluj e bună doar să se umple inutil paginile ziarelor. Denis are un salariu mare pentru România, iar un transfer la CFR ar însemna, după mine, un pas înapoi financiar și sportiv"

"Bag mâna în foc pentru cariera lui Răzvan Marin. Îl cunosc de când avea 10 ani, se învârtea în anturajul echipei datorită tatălui său. Un băiat cu un bun simț extraordinar. Zici că nu-i român! Mă bucur că se impune la Liege și sunt convins că va ajunge mult mai sus"

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (11)
1320590467969555
Alex Slaniceanu  •  05 Ianuarie 2018, 16:44

Pentru mine Lovin e omul care s-a dat lovit de tren cand l-a atins o bricheta...Ca impresar e supervaloare! A fost si el acolo intre doua parti care se intelesesera deja cu mult timp inainte. Transferurile lui Budescu si al lui Alibec de la Astra la fcsb se faceau si fara Lovin. In rest, e simpatic, si pune fotbalul romanesc in lumina adevarului. El zice ca cei care vor un jucator de 3 milioane se uita la cifrele acestuia ( care noormal ca nu-l ajuta pe Alibec )...Presupun ca se refera la straini, ca nicio echipa din tara n-a transferat vreodata un jucator de afara pe criteriul asta. Ca doar nu venea un golgeter tanar din Franta in Romania direct :)))) La noi vin jucatori care nu mai au loc prin alte echipe, cu ,,cifre" de acum 4-5 ani, cu buletine cam false, din care reiese ca sunt mai tineri cu 10 ani decat in realitate, motiv pentru care o mai si mierlesc pe teren cateodata si tot asa. Lovin e un pion aflat la inceput de drum intr-o lume corupta, ahtiata dupa bani si datatoare de bubuieli. Treaba e simpla: indiferent pentru ce jucatori lucreaza el, scopul lui e sa castige bani pentru care chiar nu face nimic, iar jucatorul sa fie multumit chiar daca in maxim 1-2 ani vine acasa cu coada intre picioare. Restul e can can. Aaaa, ia uite ce transparent era Lovin! Alibec fumeaza! 80% din jucatorii din Premier fumeaza si beau pana cad in cap :))))) Si tot 80% din jucatorii din lume fac asta. Cata sinceritate! Chiar am lacrimat un pic :))))

adriann_
adriann_  •  05 Ianuarie 2018, 15:31

"Uitați-vă acum că s-au dat 4 milioane de euro pe Ivan și a jucat 45 de minute. D-asta nu mai vindem afară, pentru că lucrurile de acest gen se adună, informațiile circulă și cântăresc greu în opțiunile de transfer." Ivan ca Ivan, dar bietul Lovin are prea multe afaceri cu FCSB ca sa poata discuta cazuri gen Stanciu, Gardos etc etc. Oricum, omul pare ca incearca sa-si faca onest noua meserie, bravo lui. Clar Alibec trebuie sa plece cat mai repede, la stilul lui de viata inca 6 luni pe banca i-ar incheia probabil cariera...

godot
godot  •  05 Ianuarie 2018, 13:25

Foarte bun interviu, foarte bună impresie lăsată de Lovin, chiar dacă interviul e, mai mult ca sigur, scris, nu a fost dialog adevărat, oral. Sper doar că l-a scris singur. Nu înțeleg cum poate fi vehiculat un prințișor de bani gata, care a păcălit fotbalul, precum Marica, pentru diferite funcții, și oameni serioși, ca Lovin și ca alții, sunt ignorați.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează