FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Interviu cu Gigi Mulțescu: "CSU Craiova a fost cea mai dezavantajată împotriva Stelei!” » Ce spune despre Craiova și planurile sale + atac la CCA

Articol de - Publicat vineri, 23 iunie 2017 10:47

Antrenorul Gheorghe Mulţescu face radiografia sezonului recent încheiat şi spune că fosta sa echipa, CSU Craiova, a fost masacrată de cavalerii fluierului, în special în jocurile cu FCSB.

Gigi Mulţescu, 65 de ani, este liber de contract și negociază o posibilă plecare în Turcia, dar între timp a acceptat să vorbească cu GSP despre nemulțumirile cu care a rămas după sezonul încheiat.

- Domnule Mulţescu, cum vă simţiti după sezonul petrecut la Craiova?
- Mulţumit, satisfăcut, dar şi foarte obosit şi stresat. Sunt fericit că am reuşit să mulţumesc suporterii olteni, oferindu-le fotbalul ofensiv pe care îl aşteptau. Chiar m-au oprit mulţi oameni pe stradă şi mi-au mulţumit pentru asta. Le mulţumesc şi eu pentru că au venit în număr mare la stadion şi ne-au aplaudat. Au arătat ca sunt suporteri fanatici şi foarte buni cunoscători ai fenomenului.

- Care a fost cel mai frumos moment din sezonul recent încheiat?
- Când am fost aplaudat de suporteri şi am fost felicitat pe stradă. A fost mare satisfacţie asta.

- Dar cel mai greu?
- Înfrângerea de acasă, cu CFR, scor 4-1, a fost greu de digerat. Veneam imediat după meciul cu Dinamo şi am jucat la Piteşti, unde am ajuns în ziua meciului, echipa era foarte obosită. Totuşi, cred că cel mai neplăcut moment a fost semifinala Cupei României, cu Voluntari, de la Bucureşti, când am pierdut calificarea. Am simţit că s-a rupt ceva şi atunci m-am hotărât să nu mai continui. Deşi nu era obiectivul meu, am hotărât că trebuie să îşi asume cineva lucrurile, deşi scopul meu, stabilit cu conducerea, a fost să intrăm în play-off şi să jucăm ofensiv.

"Craiova a fost una dintre echipele cele mai dezavantajate de arbitri, dacă nu chiar cea mai dezavantajată din Liga 1!"Gigi Mulțescu

"Şeful CCA trebuie să fie român!"

- Ce i-a lipsit Craiovei pentru a se lupta la titlu?
- Experienţa! Au mai fost şi câteva posturi neacoperite cu jucători competitivi, aşa cum trebuia. Multe puncte le-am pierdut din cauza ratărilor din faţa porţii, deci lipsa experienţei cum spuneam, dar şi din cauza greşelilor grave de arbitraj.

- Există rezolvare pentru aceste arbitraje?
- Cei de la CCA ar trebui să pună la conducere un arbitru român care cunoaşte fotbalul românesc. După aceea trebuie să se facă o revizuire serioasă pentru că aşa nu se mai poate! Au fost prea multe greşeli care au influenţat ierarhia Ligii 1! Dacă noi reuşeam să marcăm jumătate din ocaziile avute şi eram dezavantajaţi de arbitri doar pe jumătate din ce am fost, puteam să ieşim campioni.

- Ce v-a deranjat mai mult: că aţi pierdut puncte din ratările atacanţilor sau din cauza arbitrilor?
- M-au durut mult mai mult ratările noastre. Lipsa de experienţă şi de concentrare şi-a spus cuvântul. Întotdeauna e mai greu să construieşti şi să finalizezi decât să distrugi, iar noi am încercat mereu să construim.

- De ce nu aţi mai continuat la Craiova?
- Am vrut să merg la o ofertă financiară superioară, iar oferta oltenilor de prelungire a fost în aceleaşi condiţii financiare.

"În sezonul regulat, pe stadionul Extensiv am jucat 12 meciuri, am avut 10 victorii şi două remize, iar la Severin am mai avut o victorie cu Dinamo, tot ca gazde. Deci n-am pierdut niciun meci acasă, în sezonul regulat"Gigi Mulțescu

"Băluţă m-a impresionat!"

- Relaţia cu patronatul echipei cum a fost?
- Una de respect, civilizată, dar cu filosofii diferite. Eu am dorit să aducem jucători cu salarii mari, pentru a face performanţă. Ei mi-au spus că nu putem aduce mai mult de trei sau patru fotbalişti cu salarii ridicate, ca să nu strice atmosfera în lot. Mai mult, au dorit să ne uităm mai atent în academia proprie. Iar eu am făcut-o foarte atent şi am debutat copii ca Markovici, 15 ani şi jumătate, Screciu, 16 ani şi jumătate, Bârzan, 17 ani neîmpliniţi. I-am folosit pe Vlad, Vlădoiu, Petre, Manea, Burlacu. Foarte, foarte mulţi copii.

- Ce jucător din lotul Craiovei v-a impresionat cel mai mult?
- Băluţă! După ce i-am schimbat postul a crescut foarte mult. Eu l-am văzut în primele săptămâni de pregătire de la începutul sezonului că şi-a deschis foarte bine faza de atac, a avut şi pase de gol, cum au fost cele din meciurile cu Steaua. Aşa că am discutat cu Daniel Timofte şi cu Ion Colonelu şi am hotărât să îl mutăm mai în centru, unde a dat un randament mai bun, a scos adversari din joc, a şi marcat. Am fost mulţumit de el. Sigur, întotdeauna e loc de mai bine.

"Sunt în discuţii pentru a prelua o echipă din Turcia. Voi şti exact săptămâna care vine. Liga 1 nu e prima opţiune în acest moment. În România vreau un proiect care să mă convingă, nu oricum şi oriunde!" Gigi Mulțescu

"Foamea de trofee m-a consumat"

- "Perla Olteniei", Andrei Ivan, cum vi s-a părut?
- Prin ratările sale a demonstrat că e şi bun, și rău. A avut foarte multe ocazii de gol şi se spune că cel care are multe ocazii e un atacant cu perspective favorabile. Ivan are un potenţial neexploatat încă. Are posibilităţi mult mai mari şi poate deveni un jucător de mare valoare.

- Dumneavoastră cum eraţi la vârsta lui?
- (râde) Eu? Eram căpitan la naţionala de tineret şi căpitan la Jiul Petroşani. Am fost mai matur, mi-am conştientizat talentul, poate şi pentru că nu eram dintr-o familie bogată şi fiecare bănuţ conta. Eram şi la facultate la Petroşani, deci nu era uşor. În ziua de azi se porneşte de la alte standarde, tinerilor nu le mai e foame cum ne era nouă pe vremuri. Eu şi acum am rămas cu o foame, dar de trofee! Asta m-a consumat foarte, foarte tare. Mi-am dorit foarte mult să câştig cu Craiova campionatul sau măcar o Cupă.

- Brazilianul Gustavo a fost adus la Craiova cu surle şi trâmbiţe.
- Pe casete m-a impresionat, la primele antrenamente la fel, dar în meciurile oficiale nu a fost aşa cum mă aşteptam. Una e pe casete şi prin liga a treia din Italia şi alta e în campionat, când joci pe puncte şi pe bani. Poate a fost şi factorul fizic de vină. Cert e că nu a fost constant, a alternat evoluţiile bune cu cele mai puţin bune.
"Orice neşansă contează"

- Pe Mateiu şi Dumitraş i-aţi trimis la echipa a doua.
- Au fost nişte acte de indisciplină peste care nu puteam să trec, dar nu vreau să vorbesc despre asta.

- OK, dar probleme au fost şi cu Nuno Rocha, Madson şi Acka.
- Da, pentru că s-a încercat rezilierea contractelor, dar ei n-au vrut. Am propus patronatului să ne folosim de ei până în vară, dacă tot rămân. Se aşezaseră lucrurile, iar la meciul cu Dinamo mi-au "făcut-o".

- Cum adică?
- Acka a venit cu două ore înainte de meciul cu "câinii" să-mi spună că îl doare piciorul, deşi nu a zis nimic toată săptămâna. A rămas şi doctorul echipei stupefiat. După joc s-au comportat foarte urât la cabine, s-au aruncat şi invective, aşa că am hotărât împreună cu conducerea clubului să îi scoatem din lot. Nu mai spun că s-au mai dus şi în bar imediat după meci. Era timpul lor liber, e adevărat, dar vorbim totuşi de moralitate şi decenţă! După ce i-am exclus din lot s-a făcut linişte în echipă, ceilalţi jucători s-au motivat în plus şi au avut un randament extraordinar, cu combativitate exemplară pe tot parcursul jocului şi aşa ne-am calificat în play-off.

- Aţi spus mai sus că cel mai greu moment a fost eliminarea din semifinalele Cupei. Ce s-a întâmplat?
- Cu două zile înainte, am jucat cu Dinamo, un meci care ne-a consumat fantastic şi în care i-am pierdut pe Mateiu şi pe Zlatinski, care au luat "roşu". În meciul tur cu Voluntari am avut cel puţin un penalty neacordat, iar în retur am dominat 85 de minute şi am avut şi un ghinion fantastic, când mingea a lovit bara de două ori. La nivelul acesta orice neşansă influenţează.

"Am învins Voluntari cu 5-0 pentru că pregătirea de iarnă a fost foarte bună. Am mers foarte mult pe presing şi tranziţie pozitivă. Nu conta cine recupera, mijlocaşi, stoperi, atacanţi, indiferent, le-am cerut să atace poarta şi au reuşit foarte bine" Gigi Mulțescu

 "Steaua are un record ruşinos!"

- Aţi avut momente bune şi aţi bătut măcar o dată fiecare echipă din play-off, mai puţin pe FCSB.
- Steaua a fost echipa cu care Craiova a fost cea mai dezavantajată de arbitraj. În trei meciuri am fost total dezavantajaţi de arbitri, iar în altul am ratat incredibil şi ni s-a accidentat un stoper. Ce să vă mai zic? Ovidiu Popescu intră să rupă tibia, chiar lângă Haţegan, iar acesta nu dă nimic! Penalty la Măzărache, luat în braţe şi tras în jos, Avram nu dă nimic. Ivan primeşte un cot în cap şi face comoţie. Acelaşi Avram nu a dat nici măcar fault! Sunt greşeli grave, care decid meciuri.

- Cei de la FCSB v-au acuzat că nu v-aţi apărat corect şansele cu Viitorul, pentru că aţi început cu jucători tineri în primul "11".
- Nici nu vreau să mă gândesc la o asemenea tâmpenie. Îşi fac un mare deserviciu că aşteaptă mila altora. Ne acuză pe noi, dar indirect şi pe Hagi, în loc să îl felicite pentru ce a reuşit în acest sezon şi pentru că echipa lui este campioană.

- OK, dar faza cu copiii?
- Am avut şi noi o strategie, jucam peste două meciuri semifinale de Cupă, cum să se bage ei în treburile noastre interne? Cum îşi permit aşa ceva?! Să zică mersi că am bătut Viitorul cu 1-0 la ei acasă şi am băgat Steaua în cărţi pentru campionat! Ei au avut 1-1 cu Dinamo şi au luat gol în minutul 96. E tot vina Craiovei? Astea nu contează sau cum?! Mai bine ar fi mai rezervaţi, ţinând cont că au izbutit un record ruşinos pentru o echipă de acest nivel. La meciul cu CFR nu au reuşit niciun şut pe spaţiul porţii. Nu vreau să dezvolt prea mult pentru că cine se scuză se acuză şi chiar nu e cazul la noi. Mi-aş dori totuşi să existe mai mult respect între combatante pentru că toţi muncim foarte mult.

"Când am intrat în play-off, am sperat să aducem jucători foarte buni, cu salarii de 15.000-18.000 de euro, dar, din păcate, nu s-a putut. Eu mă gândeam la câştigarea titlului" Gigi Mulțescu

"Sper să aibă rezultate CSU în Europa!"

- Revenind la Craiova, cum vi se pare noul antrenor, Devis Mangia?
- Nu ştiu nimic despre el. Nu am văzut cum joacă echipele lui, iar jocul echipei este cartea de vizită a antrenorului. Cu mine, după 26 de etape Craiova a avut cel mai ofensiv joc, în play-off am pierdut şase jucători şi nu am reuşit să mai consolidăm, iar asta m-a consumat foarte tare. Dacă nu finalizezi bunul început, e degeaba. Au fost reacţii pentru care am suferit, dar nu mai contează acum.

- Face faţă Craiova în Europa League?
- Momentan nu ştiu. Să văd nişte transferuri, să văd nişte amicale. M-aş bucura să facă o figură frumoasă în Europa pentru că e şi munca mea la mijloc. Sper să joace şi mai ofensiv decât au făcut-o cu mine. Sper să îşi acopere toate posturile din punct de vedere valoric. Ar fi o mare satisfacţie pentru mine ca această echipă să aibă rezultate europene. 

45,21%este media punctelor obţinute de echipele pe care Mulţescu le-a antrenat în Liga 1

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (6)
sasha8777
sasha8777  •  23 Iunie 2017, 18:45

Mentalitate tipic romaneasca, ne'au furat arbitrii, am fost dezavantajati ....wtf si ne miram de ce nu avem echipe calificate in primavara euopeana si echipa nationala e de tot rasul .... natie de plangaciosi

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  23 Iunie 2017, 18:28

...interviu foarte bun ....asa este ...daca dl Multescu reusea sa invinga macar odata fcsb din 4 incercari ...ramanea la CSU...

1151782961611270
Buzatu Felix  •  23 Iunie 2017, 13:56

Craiova a jucat ofensiv,daca Ivan nu isi batea joc de ocazii eram mai sus in clasament! Multumim Dl Gigi Multumescu pt tot!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează