FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ

EXCLUSIV Liga Campionilor, interzisă! Veste-șoc pentru echipele care se bat la titlu în Liga 1: ce șanse au FCSB, CFR sau Craiova

Foto: Cristi Preda
Foto: Cristi Preda

Articol de - Publicat sambata, 03 martie 2018 09:00

FCSB are o şansă, CFR şi Craiova mai degrabă nu! GSP simulează parcursul european pentru cele 3 în cazul câştigării titlului: traseul roş-albaştrilor e mai accesibil până în grupele unei competiţii europene, pentru clujeni şi olteni totul e infernal.

CFR, FCSB şi Craiova sunt cele 3 echipe care se vor bate pentru titlu în acest sezon şi doar primul loc în Liga 1 va mai avea dreptul, în vară, să ia startul în preliminariile Champions League. Vicecampioana nu va mai avea acest statut şi va merge direct în Europa League.

Gazeta Sporturilor a analizat schimbările din viitorul sezon european şi simulează ce ar însemna pentru fiecare dintre cele 3 echipe dacă ar câştiga campionatul. S-ar intra pe ruta campioanelor, iar adversarele se vor alege exclusiv dintre campioanele ţărilor care nu dau direct echipă în grupele UCL.

Există diferenţa majore, atât pentru parcursul din preliminariile Champions League, cât şi în cazul în care ar aluneca în Europa League după eliminarea din UCL.

În Ligă, indiferent cine ia titlul, echipa respectivă va intra încă din turul 2 preliminar. Şi din start apar diferenţele majore: FCSB va fi sigur cap de serie, în timp ce CFR sau Craiova n-ar fi. FCSB ar avea chiar al 4-lea coeficient din respetivul tur preliminar şi, în mod logic, ar avea multe variante extrem de accesibile.

Exemple: The New Saints, Skenderbeu, Sheriff Tiraspol, Midtjylland. în schimb, CFR şi Craiova nu doar că n-ar fi cap de serie, dar oricare dintre ele ar fi ultima din perspectiva coeficientului şi adversara s-ar alege din soluţii aproape imposibil de abordat: Salzburg, Ludogoreţ, Celtic, Legia Varşovia, Astana!

La fel şi în turul 3 preliminar, care are o miză uriaşă: dacă îl câştigi, atunci joci play-off de Ligă şi ai garantată prezenţa în grupele Europa League. Şi aici, FCSB e avantajată. Tot de coeficient.

Va fi cap de serie şi numele oponentelor s-ar alege dintr-o listă cu nume mult mai puţin tari decât ar fi cazul la Craiova şi CFR. Două exemple: FCSB ar putea da peste Astana, Maribor, Qarabag sau BATE Borisov, în timp ce clujenii sau oltenii peste PSV, Salzburg, Celtic, Ludogoreţ sau PAOK Salonic.

În play-off-ul de UCL n-ar mai exista nicio diferenţă între FCSB, CFR şi Craiova. Motivul? Niciuna n-ar fi cap de serie, dar tot roş-albaştrii s-ar putea agăţa de o oportunitate. Ar avea nevoie de doar două surprize în turul 3 pentru a urca între capii de serie.

CHAMPIONS LEAGUE

Turul 2 preliminar: 24/25 iulie turul - 31 iulie/1 august returul

Adversari pentru FCSB
Dinamo Zagreb
Steaua Roşie Belgrad
Hapoel Beer Sheva
Malmo
Rosenborg
Midtjylland
Sheriff Tiraspol
Skenderbeu
HJK Helsinki
The New Saints

Adversari pentru CFR sau Craiova
Salzburg
Celtic
Ludogoreţ
Dinamo Zagreb
Legia Varşovia
NK Maribor
Astana
Qarabag
APOEL Nicosia
BATE Borisov

Turul 3 preliminar: 7/8 august turul - 14/15 august returul
Adversari pentru FCSB
Legia Varşovia
NK Maribor
Astana
Qarabag
BATE Borisov
APOEL Nicosia

Adversari pentru CFR sau Craiova
Salzburg
Ludogoreţ
PSV
Celtic
PAOK Salonic
APOEL Nicosia

Play-off: 21/22 august turul - 28/29 august returul
Adversari pentru FCSB, CFR sau Craiova
Salzburg
Ludogoreţ
PSV
Viktoria Plzen

Diferenţe şi mai mari în EL

Discrepanţele între avantajele şi dezavantajele pe care le vor avea FCSB, CFR sau Craiova după ce vor aluneca din Champions League în Europa League sunt chiar şi mai mari. Cel mai devreme, una dintre aceste 3 echipe va ajunge în UEL în turul 3, în cazul în care va fi eliminată încă din turul 2 în Ligă.

În Europa League nu va intra în turul 3 alături de toate celelalte formaţii, aici intervine o mare schimbare faţă de anii trecuţi, ci pe un tablou special, în care echipele eliminate din UCL vor juca între ele în UEL.

Marele avantaj al Stelei e că va fi cap de serie, atât în turul 3, cât şi în play-off. De fapt, pe această simulare, care ţine cont de configuraţia clasamentelor din Europa din acest moment, FCSB ar avea cel mai mare coeficient în ambele faze ale competiţiei.

În turul 3, pentru FCSB aproape că ar fi doar adversare extrem de modeste, exemple Santa Coloma, Vikingur, Crusaders, Lincoln, Skendija, în timp ce în play-off, doar Steaua Roşie, Beer Sheva şi Rosenborg ar fi de evitat, dar ar exista mult mai multe soluţii accesibile.

În schimb, CFR sau Craiova ar fi în aceeaşi situaţie. Coeficient extrem de mic, ar risca eliminarea încă din turul 3, iar în play-off ar avea oponente doar dintre cluburi obişnuite an de an cu prezenţa în grupele europene: Dinamo Zagreb, Legia, APOEL, BATE, Maribor.

EUROPA LEAGUE

Turul 3 preliminar: 9 august turul - 16 august returul

Adversari pentru FCSB
The New Saints
Torpedo Kutaisi
Spartak Trnava
Skendija
Dudelange
Crusaders
Zeljeznicar
Vikingur
Lincoln Red
Santa Coloma

Adversari pentru CFR sau Craiova
Dinamo Zagreb
Steaua Roşie Belgrad
Hapoel Beer Sheva
Malmo
Rosenborg
Sheriff Tiraspol
Midtjylland
Skenderbeu
HJK Helsinki
The New Saints

Play-off: 23 august turul - 30 august returul
Adversari pentru FCSB
Steaua Roşie Belgrad
Hapoel Beer Sheva
Malmo
Rosenborg
Sheriff Tiraspol
Midtjylland
Skenderbeu
HJK Helsinki

Adversari pentru CFR sau Craiova
Dinamo Zagreb
Legia Varşovia
Astana
APOEL Nicosia
Qarabag
NK Maribor
BATE Borisov
Sheriff Tiraspol

FOARTE IMPORTANT

  1. Campioana din Liga 1 nu va fi eliminată din Europa chiar dacă va pierde încă din turul 2 preliminar în Champions League. Din sezonul viitor, regulamentul se schimbă şi nicio formaţie care va fi eliminată în primele două tururi preliminare din Ligă nu va fi out, ci va ajunge pe tabloul din Europa League. Se menţine regula că cine va pierde play-off-ul de UCL va fi direcţionată în grupele Europa League
  2. Echipele care alunecă din Champions League în Europa League vor intra pe un trasee separat de cele care merg direct în preliminariile UEL. Cele din UCL vor juca exclusiv între ele până la startul grupelor Europa League

FCSB e pe 53, CFR şi Craiova pe 219!

În clasamentul coeficienţilor care va fi luat în calcul pentru stabilirea urnelor în sezonul european 2018-2019, FCSB e pe locul 53, cu un coeficient de 27,500. În spatele roş-albaştrilor se află echipe cu nume mare pe continent: Inter, Sampdoria, Stuttgart, Marseille, Fenerbahce, Spartak Moscova, Bordeaux. În schimb, CFR şi Craiova sunt la foarte mare distanţă, abia pe poziţia 219, cu un coeficient infim, de numai 4,090. Cele două au acelaşi coeficient fiindcă l-au preluat pe cel al ţării, al lor fiind inferior din cauza rezultatelor din ultimii 5 ani. Ele sunt depăşite de grupări obscure precum Kukesi, Ermis, Bnei Yehuda, New Saints, Sonderjyske, PAS Giannina, SV Grodig, Altach.

Cele 3 în ultimii 5 ani europeni

De ce am pierdut un loc de Champions League

În precedenţii ani, România a trimis câte două echipe în preliminariile UCL, campioana şi vicecampioana. Acest lucru a fost posibil datorită clasării în topul coeficienţilor pe locul 15, ultimul care asigură accesul cu primele două clasate la startul Ligii. În ierarhia care va fi luată în calcul pentru sezonul următor, România a picat pe 17, iar pentru 2018-2019 suntem pe 20. În sezonul 2006-2007 am fost pe locul 6!

Cum se face accesul în cupele europene la finalul acestui campionat

Locul 1 - Turul 2 preliminar Champions League
Locul 2 - Turul 2 preliminar Europa League
Locul 3 - Turul 1 preliminar Europa League
Câştigătoare Cupa României - Turul 3 preliminar Europa League

12 iulie e data la care va intra cel mai devreme în competiţie o echipă din România, e vorba despre ocupanta locului 3 sau 4 (în cazul în care Cupa o câştigă o echipă din afara podiumului) în Liga 1, care va merge în turul 2 preliminar din Europa League

"E în interesul fotbalului românesc ca Steaua să câștige campionatul, pentru că doar noi avem ocazia să mergem în grupele Champions League, datorită coeficientului!"
Mihai Stoica, manager FCSB

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (145)
albalbastru72
albalbastru72  •  04 Martie 2018, 06:15
Postat de Abigail Laslas pe 03 Martie 2018, 23:27

prejudiciul e adus de echipele care ies din primul tur jucat si aduc 0 puncte. voi n-o sa jucati in primavara in urmatorul cincinal, pariu?

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1198766430181192
Abigail Laslas  •  04 Martie 2018, 02:39
Postat de para.para pe 04 Martie 2018, 02:19

Sunt o gramada de echipe pe care CFR le poate bate si cu ochii inchisi.

sunt cam toate mai bune ca Timisoara

para.para
para.para  •  04 Martie 2018, 02:19
Postat de Abigail Laslas pe 03 Martie 2018, 23:31

pai joaca, da daca si-o ia din prima, de unde puncte?

Sunt o gramada de echipe pe care CFR le poate bate si cu ochii inchisi.

Vezi toate comentariile (145)
Comentează