FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Sânmărtean s-a reapucat de fotbal la 37 de ani și explică în premieră: "De ce am ales-o pe Voluntari și nu pe Dinamo"

În Liga 1, Sânmărtean a evoluat pentru Gloria Bistrița, FC Vaslui, FCSB și Pandurii
În Liga 1, Sânmărtean a evoluat pentru Gloria Bistrița, FC Vaslui, FCSB și Pandurii

Articol de - Publicat marti, 21 noiembrie 2017 09:00

Lucian Sânmărtean n-a mai evoluat nicăieri din luna mai, dar e aproape de revenirea în prima divizie din România. 

La 37 de ani şi 8 luni, Lucian Sânmărtean vrea să revină în fotbal, chiar în Liga 1. Anunţase că se retrage de la echipa naţională. I se şi organizase un moment festiv, când a dat lovitura de începere a amicalului România-Chile 3-2, în iunie. Dar brusc, de vreo două luni, a început să se antreneze iar. Cu FC Voluntari, club cu care e aproape să semneze un contract până în vară, cu opţiune de prelungire pentru încă un sezon!

- Lucian, parcă te retrăseseși?
- Nu, eu am anunţat doar că mă retrag de la naţională, nu şi din fotbal. E adevărat că după ce am încheiat cu Al Taawon, din Arabia Saudită, în mai, mă gândeam să renunţ la fotbal şi chiar am stat aproape 5 luni fără să mai fac nimic.

"Nu a venit momentul să renunţ"

- Şi ce s-a întâmplat între timp de te-ai răzgândit?
- Sincer, în această perioadă au venit câteva oferte tot din zona aceea, din ţările mai calde. Doar că au zis, "ok, am vrea să te luăm, dar trebuie să te vedem la joc". Şi am zis că de ce să nu mai încerc. Pe de altă parte, chiar mi se făcuse dor să joc iar. Ce să spun, îmi lipsea fotbalul.

- Deci te gândeşti chiar şi la încă un transfer "afară".
- E posibil să se întâmple şi asta. Să vedem, e prea devreme să vorbim acum.

- Sau ţi-e teamă de clipa retragerii?
- E greu să spui "gata!", dar nu mi-e teamă, fiindcă, până la urmă, inevitabil, vine şi acel moment. Doar că eu simt că pentru mine nu a venit încă. Când n-o să mai pot, o să fiu primul care ridică mâna şi spune "La revedere, fotbal!".

"Nu mai vreau presiune"

- Şi cum a fost să te reapuci de fotbal la 37 de ani?
- Greu, îţi dai seama. După 5 luni în care nu faci nimic, totul pare dificil. Am început să mă pregătesc individual, împreună cu Nana Falemi, apoi am spus că trebuie să merg într-un cadru organizat, la o echipă, să îmi recapăt tonusul fizic.

- De ce Voluntari?
- De ce nu?! E o echipă frumoasă, mai micuţă, unde nu e aşa de multă presiune şi unde simt că aş putea să ajut. Iar după două luni de antrenamente cu ei, mă simt excelent.

- Parcă au mai fost discuţii şi cu Dinamo, în vară.
- Au fost, însă le-am explicat şi lui Mutu, şi celorlalţi cum văd eu finalul meu de carieră. Cred că am ajuns la un punct în care pot să-mi aleg singur locul în care să mă simt bine şi să joc de plăcere. Nu mai vreau presiune, la cluburi care trag la titlu sau la diverse trofee. Totuși, n-o să-mi bat joc de fotbal. Doar că la Voluntari chiar mă simt foarte bine.

- Când semnezi noul contract?
- Probabil, foarte curând. Să vedem. Mai sunt mici detalii de pus la punct.
"Încă am plăcerea de a fi pe teren"

- Care e motivaţia pentru un jucător de aproape 38 de ani să revină în fotbal?
- La mine e simplu. Am simţit că încă mai pot să joc, că îmi face plăcere să fiu în mijlocul evenimentelor din fotbal. Nu e o miză financiară, vă daţi seama. E doar plăcerea de a juca.

- Şi ce faci dacă joci bine şi te cheamă Contra la naţională?
- Poţi să spui vreodată "Nu!" echipei naţionale? (Râde). E adevărat, ar fi ciudat să joc iar acolo după ce m-am retras. Dar stai, mergem prea departe! Să revin pe gazon, să vedem cum vor decurge lucrurile. Apoi mai vedem.

- Ţi-ai fixat vreo bornă de vârstă până la care ai vrea să joci?
- Dacă mă întrebai la 30 de ani, nu credeam că aş fi putut să joc până la 40. Dar dacă m-am reapucat la 37, la cum mă simt acum, mă gândesc la asta. Poate chiar să joc şi la peste 40 de ani. Important e să nu mă accidentez, iar corpul să-mi permită să fac asta. Cum spuneam, plăcerea de a juca e aceeaşi. 

Top 5 cei mai "bătrâni" jucători din Liga 1

Nume (Club) / Vârstă
1. Cernat (FC Voluntari) / 37 de ani şi 11 luni
2. Mingote (Juventus) / 37 de ani şi 3 luni
3. Hadnagy (Sepsi) / 37 de ani şi două luni
4-5. M. Croitoru (ACS Poli)/ Teixeira (FCSB) / 37 de ani şi o lună

"Nu m-am luat după Cernat sau alţi jucători cu aceeaşi vârstă ca a mea, care mai joacă încă. Nu mi-am propus să bat recorduri"Lucian Sânmărtean

279meciuri şi 31 de goluri a bifat Sânmărtean în primul eşalon, unde a debutat în aprilie 1999

11 luni au trecut de la ultima apariţie a lui Sânmărtean în Liga 1, pe 10 decembrie 2016, în partida Pandurii - Gaz Metan 2-5

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (11)
khal_37
khal_37  •  21 Noiembrie 2017, 11:51
Postat de mariuss72 pe 21 Noiembrie 2017, 10:46

Dinamo se poate compara cu Steaua, dar dupa ce va reveni in Liga 1.

Care dinamo, cs dinamo sau clona fcdb 2013? Palmaresul si istoria sunt la Badea, o stie o tara intreaga, doar strumfii lui neghinita si anghelache viseaza ,,caini'' verzi pe pereti.

gicab
gicab  •  21 Noiembrie 2017, 10:51

Greu e când nu vezi ironia

mariuss72
mariuss72  •  21 Noiembrie 2017, 10:46
Postat de gicab pe 21 Noiembrie 2017, 09:35

Voluntari e i echipa cu tradiție precum cea a fcsbului, csuc... Dinamo nu se compara cu ele ... plus ca el e fecesebist de mic

Dinamo se poate compara cu Steaua, dar dupa ce va reveni in Liga 1.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează