FOTBAL  »  Superliga  »  DREPTURI TV

EXCLUSIV Suntem la ani lumină de marile campioante ale Europei! Statistică umilitoare pentru Liga 1

FOTO: Guliver/ Getty Images
FOTO: Guliver/ Getty Images

Articol de - Publicat sambata, 06 ianuarie 2018 12:36

1% din Anglia, 3% din Germania și 6% din Franța! Atât valorează drepturile TV din Liga 1 comparativ cu cele mai scumpe 5 campioante din Europa. Prăpastia financiară dintre fotbalul de la noi şi cel din marile campionate e din ce în ce mai adâncă. Şi totul pleacă de la cel mai important capitol: cel financiar.

Drepturile TV în România, chiar dacă au în continuare un nivel extrem de bun, acelaşi care exista şi în perioada în care nu era criză, e la ani-lumină de ceea ce produc cele mai mari 5 campionate din Europa.

Anglia, Spania, Germania, Italia şi Franţa sunt cele care conduc ierarhia banilor atraşi de pe urma vânzării drepturilor de retransmisie a partidelor, iar în raport cu Liga 1 distanţa e aproape incomensurabilă. În România, suma e de 34 de milioane de euro, sumă care reprezintă doar 1% din ceea ce valorează Premier League! Anglia atrage o sumă nebunească, 2,7 miliarde de euro pe sezon!

Germania a atins şi ea nivelul de 1 miliard de euro pentru Bundesliga, în timp ce codaşa granzilor e Franţa, cu doar 580 de milioane de euro. Bani pe care care Liga 1 nu i-a adunat din 2000 şi până astăzi.

380 de meciuri
se dispută într-un sezon de Premier League, la fel ca şi în  Spania, Italia şi Franţa, doar Germania are campionat cu 18 echipe, deci în total are 306 meciuri

268 de partide
se joacă în Liga 1 (sezon regular, play-off şi play-out), cu 30% mai puţin decât în Anglia, Spania, Italia şi Franţa

2019
în luna iunie e data scadentă a actualului contract de drepturi TV, deţinut de firma Intel Sky, care a achiziţionat Liga 1 în vara lui 2014

Liga 1 e peste Polonia şi ţările nordice

România nu se poate compara cu cele mai puternice şi atractive campionate de pe continent, însă nu stă chiar rău în comparaţie cu restul întrecerilor din Europa. De exemplu, deşi Polonia are o medie a spectatorilor incomparabil mai bună la meciurile din prima ligă şi deţine şi o infrastructură superioară României, drepturile TV sunt cu 1 milion de euro sub Liga 1. 

378 de milioane în 18 ani!

Din 2000, de când drepturile TV au fost cu adevărat comercializate în Liga 1, şi până astăzi, televiziunile au plătit echipelor 378 de milioane de euro! Rezultă o medie ce depăşeşte 20 de milioane de euro pe an, iar singurele echipe care au activat non-stop în această perioadă pe prima scenă şi au primit bani din drepturi au fost Steaua şi Dinamo! 

Steaua versus liderii din top 5

Disproporţia Liga 1 versus granzi se păstrează în aceleaşi limite şi în privinţa raportului dintre Viitorul şi Steaua, campioana şi vicecampioana din România, şi echipele care au încasat cel mai mult din fiecare ţară ce formează top 5 cele mai mari drepturi TV în fotbal.

Viitorul a luat 3,7 milioane, iar Steaua 3,4, ceea ce înseamnă cam 2% din bugetul de la televiziuni încasat de Chelsea, campioană în Anglia!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
1819121944979915
Costel Preoteasa  •  06 Ianuarie 2018, 22:27

Sa fie clar nu mai avem campionat de fotbal ! Becali sa nu-si mai laude echipa ca e cea mai tare valoarea lor sa vazut cand au jucat in Europa cu echipe de top ! Nici nationala nu mai avem ! Burleanu cu stafu lui nu sunt oameni pentru fotbal ! Aceasta zisa democratie a distrus si sportu in RO !

1745flo
1745flo  •  06 Ianuarie 2018, 20:48

Care steaua? Poate mogosoaia-sat!

289314878161625
Barbu Constantin  •  06 Ianuarie 2018, 17:54

sunt mai multe derby-uri in liga a patra decat in liga 1 iar asta este rezultatul.pe ce sa incaseze cluburile bani daca nu se califica nici macar in grupele europa league?

Vezi toate comentariile (5)
Comentează