FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ

Favoritele arbitrilor sînt în frunte! » Centralii” şi asistenţii continuă să facă legea în Liga 1

Arbitrajul lui Augustus Constantin (cu spatele) i-a scos din sărite pe vasluieni
Arbitrajul lui Augustus Constantin (cu spatele) i-a scos din sărite pe vasluieni

Articol de - Publicat miercuri, 21 septembrie 2011 00:00 / Actualizat marti, 20 septembrie 2011 21:52

Dinamo şi CFR sînt primele două clasate şi singurele care au raport pozitiv între greşelile de arbitraj în favoarea lor şi cele contra lor.

Furia cluburilor a crescut o dată cu trecerea etapelor şi cu creşterea numărului de greşeli comise de arbitri. Cel mai recent scandal, de după CFR - FC Vaslui (2-0), l-au provocat declaraţiile lui Adrian Porumboiu: "CFR caută să adune trofee, dar dacă ar putea vorbi acele trofee...Cînd nu fac blaturi, cei de la Cluj umblă la arbitri!". Care e realitatea, dincolo de acuzele patronului moldav? Augustus a comis patru erori importante la meciul de luni seară, dintre care trei au avantajat-o pe CFR şi una singură a fost pro Vaslui.

3-1 pentru CFR cu Vaslui
"Centralul" a greşit inclusiv acordînd penalty-ul din care clujenii au deschis scorul. Ion Crăciunescu a analizat faza în emisiunea "Fotbal club", de la DigiSport, şi a explicat de ce nu se impunea penalty: "Apărătorul întinde piciorul în calea lui Sougou, dar îl retrage înainte să se producă un contact. Jucătorul Clujului poate să continue faza, dar alege să cadă". A mai existat un penalty neacordat în favoarea lui CFR şi încă două faze importante: neeliminarea lui Sougou şi oprirea lui Wesley, pentru ofsaid, dintr-o situaţie de gol, deşi se afla în poziţie regulamentară. Ultima decizie i-a aparţinut asistentului Ionel Popa.

CFR era, înaintea jocului, candidata la titlu la meciurile căreia arbitrii greşiseră cel mai puţin. A existat o singură eroare majoră, comisă în favoarea ardelenilor la 6-1 pentru ei cu Sportul. Acum s-a făcut 4-1 scorul dintre greşelile de arbitraj pro-CFR şi cele anti-CFR. Doar echipa din Gruia şi Dinamo au înregistrat mai multe greşeli în favoarea lor decît împotriva lor, dintre toate formaţiile care au ca obiectiv cîştigarea campionatului. Chiar ele două sînt pe locurile 1 şi 2!

Cum au greşit arbitrii la meciurile cluburilor mari
Echipa: Greşeli pro / Greşeli contra
Dinamo: 7 / 5
CFR: 4 / 1
Rapid: 2 / 3
Steaua: 2 / 3
U Cluj: 4 / 6
FC Vaslui: 3 / 5

Cea mai ajutată ia campionatul!
Experienţa ultimelor sezoane demonstrează că erorile arbitrilor chiar sînt importante. Anul trecut, campioana Oţelul a beneficiat de 18 greşeli în favoarea ei şi a fost dezavantajată doar de 7 ori! Multe greşeli majore s-au petrecut spre finalul sezonului. În 5 dintre ultimele 7 runde, brigăzile au greşit pro Galaţi!

A ieşit scandal şi cu străinii!
O campioană e contestată chiar şi dacă meciurile ei nu sînt conduse doar de români. Unirea Urziceni a depăşit-o pe Dinamo şi a luat titlul în 2009 învingîndu-i pe "cîini" în jocul direct din penultima etapă, 1-0 la Urziceni. A arbitrat spaniolul Muniz, care le-a refuzat dinamoviştilor un penalty. Bucureştenii au realizat atunci o legătură după care ei au susţinut că ibericul ar fi fost influenţat: el avea cunoştinţe comune cu Gică Popescu, un prieten bun al antrenorului ialomiţenilor, Dan Petrescu.

A fost acuzată şi în 2010
Clujul a luat ultimul titlu în sezonul 2009-2010. Campania ardelenilor a fost şi atunci urmărită de critici ale adversarelor. Meciul cel mai rău stricat a fost unul cîştigat în Giuleşti cu 4-1, în care Alexandru Tudor le-a refuzat rapidiştilor două penalty-uri şi i-a iertat de eliminare pe trei jucători ai ardelenilor: Mureşan, Deac şi Peralta meritau toţi să ia "roşii", dar arbitrul nu l-a dat afară pe nici unul!

Augustus dispare de pe lista FIFA
Cariera lui Augustus Constantin era oricum în regres, şi fără greşelile de la Cluj. El nu va mai fi inclus pe lista FIFA pentru anul viitor, o decizie care deja fusese luată. Va fi înlocuit cu Radu Petrescu. Acesta are 28 de ani, faţă de 37 ai lui Augustus, şi se consideră că el poate să crească mai mult în viitor. În ultimul an, Constantin a fost delegat la un singur meci din Europa, o partidă contînd pentru turul al doilea preliminar din Champions League.

Şi străinii sînt disperaţi!
Greşelile de arbitraj le-au sărit în ochi şi fotbaliştilor străini din Liga 1. Brandan, căpitanul Stelei din meciul cu Pandurii, s-a plîns sîmbătă: "Cu tot respectul pentru România şi pentru fotbalul de aici, arbitrajul e foarte slab! Liga trebuie să se implice, să facă ceva! Spre exemplu, noi, Steaua, simţim că ne e imposibil să fim campioni dacă se continuă cu astfel de arbitraje!".

Becali şi Copos vor "fluieraşi" din străinătate!
Steaua şi Rapid sînt primele cluburi care solicită readucerea arbitrilor de "afară". Gigi Becali a anunţat că a solicitat deja asta: "Am discutat cu George Copos şi împreună am stabilit să solicităm oficial arbitri străini, fiindcă nu se mai poate aşa!".

U Cluj a fost distrusă la Tîrgu Mureş
Cele mai multe greşeli clare din ultima etapă le-a înregistrat Alexandru Deaconu la meciul FCM Tîrgu Mureş - U Cluj 1-1. Deaconu nu l-a eliminat pe Jamal, de la gazde, care l-a lovit pe Bazzi cu piciorul în piept, şi i-a refuzat lui U două penalty-uri clare: la un fault al lui Ghionea la Marinescu şi la o ţinere în careu, comisă tot de Ghionea la Szukala. De asemenea, Adrian Cristea a fost oprit, singur cu portarul, pentru ofsaid inexistent.

"Nu întîmplător a greşit Ionel Popa semnalizînd ofsaid la Wesley. Din cauza acestui asistent am pierdut titlul în sezonul trecut, am luat gol la Braşov dintr-un ofsaid nesemnalizat de el!" (Adrian Porumboiu, patron FC Vaslui)

"Greşelile lui Augustus nu se explică prin lipsa lui de valoare. Are vreo 12 ani în prima ligă, deci nu e posibil să nu ştie să arbitreze!" (Adrian Porumboiu, patron FC Vaslui)

"Să fie aduşi străini iar! E singura soluţie. S-a ajuns într-un stadiu în care nu mai avem de ales, gata! Am ajuns să-mi spună Copos: "Gigi, săracul de tine, te distrug arbitrii!"" (Gigi Becali, patron Steaua)

"Din moment ce noi plătim, noi susţinem cluburile şi plătim inclusiv jucătorii care evoluează pentru echipa naţională, să nu-şi mai bată joc de noi! E normal ca noi să facem regulile şi cerem arbitri străini!" (Gigi Becali, patron Steaua)

"Augustus e corect, dar lipsit de talent. N-aş trece peste greşeala lui Ionel Popa, care mai e şi experimentat. Să fie scoşi din fotbal aceşti arbitri!" (Dumitru Dragomir, preşedinte LPF)

"Să nu ne mai dăm după cireş: arbitrii au greşit pentru CFR contra Vasluiului. Dar i-a văzut cineva pe cei de la CFR făcînd ceva cu arbitrii?!" (Dumitru Dragomir, preşedinte LPF)

"CFR va fi campioana României, restul cluburilor nu mai au nici o şansă! Jucătorii noştri plîngeau în vestiar după meci, din cauza loviturilor şi a nervilor, dar n-am ştiut cum să le explic" (Constantin Zotta, preşedinte FC Vaslui şi fost membru CCA)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (90)
zelea
zelea  •  30 Septembrie 2011, 15:01
Postat de misucfr pe 21 Septembrie 2011, 10:19

Mai schimbati placa , ca s-a invechit. Auzi cine vorbeste, Craciunescu ! Astia sunt bolnavi de frustrare care viseaza numai blaturi si arbitrii platiti. Nu vad numai greselile pro CFR, cele impotriva nici nu sunt pomenite.( vezi faza din prima repriza cand Weldon a fost busculat in careu - 11 metri si cartonas rosu la aparatorul vasluian). Halal comentarii.

Mai dute dracului,tu chiar esti avorton neasimtit!!!

zelea
zelea  •  30 Septembrie 2011, 14:49
Postat de stefanaa pe 21 Septembrie 2011, 12:43

Inca odata un clasament facut cu kurul si nu cu mintea de gsp, daca tot vrei sa faci un clasament pro si contra greseli , fa-l pe meciuri nu pe numarul greselilor . Asa poti fi avantajat de greseli intr-un singur meci sa zicem de 10 ori(meci pe care-l castigi) iar in alte 3 meciuri esti dezavantajat cu cate o greseala pe meci (jocuri pe care le pierzi), dupa scorul gsp ar fi 10-3 , nu mi se pare corect din moment ce ai castigat 3 puncte pe mana arbitrilor si ai pierdut 9 tot pe mana lor , corect ar fi 1-3 la greseli.

In sfarsit un oltean destept!!!Bravo!

ravanelly
ravanelly  •  25 Septembrie 2011, 16:38
Postat de alpin pe 21 Septembrie 2011, 07:09

Se stie ca Ion Craciunescu este cel mai anti-ceferist dintre arbitri sau comentatori! Doar e stelist!! (cand arbitra se spunea despre el ca are stelute in sange, in loc de globule rosii!). Spune ca Augustus a gresit in favoarea CFR-ului oprindu-l pe Wesley. Si se contrazice imediat, spunand ca e vina tusierului!!! Mai spune ca centralul a gresit la penalty-ul acordat; cica aparatorul isi trage piciorul din calea atacantului. Asa e; si-a retras piciorul DUPA!!! Cand e vorba de CFR Cluj, lui Craciunescu i se pune pata si "o trage pe Academiei"!!! Si acum 2 ani a tot insistat pe un raport cam 32 la 7 erori in favoarea CFR-ului, cand realitatea era exact INVERS!!!

fugi ca faci spume la gura!!!!

Vezi toate comentariile (90)
Comentează