FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

EXCLUSIV Controversă maximă în cazul Budescu: e sau nu e suspendat? FCSB cere lămuriri, FRF și LPF se contrazic

Constantin Budescu e în mijlocul unei controverse / foto: GSP
Constantin Budescu e în mijlocul unei controverse / foto: GSP

Articol de , , - Publicat joi, 09 septembrie 2021 18:26 / Actualizat joi, 09 septembrie 2021 18:35

Constantin Budescu a fost eliminat în ultimul meci disputat la Astra, înainte să plece în Arabia Saudită, a primit două etape de suspendare, dar nu le-e efectuat nici acolo, nici aici. Inclusiv cei de la FCSB au solicitat lămuriri oficiale, însă pozițiile FRF și LPF se bat cap în cap: Federația ar susține că e suspendat, în vreme ce Liga interpretează că el are drept de joc imediat. 

Budescu nu va putea evolua în derby-ul cu Dinamo din cauza unei accidentări, însă și dacă n-ar fi avut această problemă, cei de la FCSB n-ar fi știut sută la sută dacă au dreptul să-l folosească pe fostul atacant al Astrei. 

Motivul? Situația lui Budescu din punct de vedere al suspendării. Nu există în acest moment un răspuns clar dacă el e sau nu e suspendat pentru disputa cu Dinamo.

Antonie l-a eliminat după ce Budescu l-a înjurat 

De unde pleacă enigma din acest caz? În februarie 2021, la chiar ultimul său meci disputat în tricoul Astrei, cu FC Argeș pe teren propriu, el a fost eliminat în minutul 90. Nervos din cauza deciziilor arbitrului Andrei Antonie, Budescu l-a înjurat pe acesta, iar centralul a scos cartonașul roșu și l-a trimis la cabine

Controversă maximă în cazul Budescu: e sau nu e suspendat? FCSB cere lămuriri, FRF și LPF se contrazic
Budescu, la ultimul meci jucat pentru Astra / foto: GSP

La scurt timp după acel joc a venit și decizia Comisiei de Disciplină a FRF: două etape de suspendare. Imediat după acel joc însă, Budescu a plecat de la Astra, chiar înainte de următorul joc oficial, cel cu ACS Poli Timișoara, din Cupa României. Acesta s-a disputat pe 11 februarie, exact ziua în care Al Damac, club din Arabia Saudită, l-a prezentat oficial.

Budescu n-a ispășit nicio suspendare în Arabia Saudită

Budescu, care venea din plin campionat al României, a fost introdus imediat de antrenorul lui Al Damac. Pe 18 februarie a jucat în chiar prima etapă care s-a disputat în Arabia Saudită, după ce Budescu a semnat acolo. 

A jucat aproape pe întreaga durată a campionatului și aportul său a fost important la îndeplinirea obiectivului: salvarea de la retrogradare. Acum, după ce a reziliat contractul cu saudiții, a revenit în Liga 1 și se naște o foarte mare dilemă: din moment ce n-a efectuat suspendarea, el are imediat drept de joc pentru FCSB sau mai întâi trebuie să-și ispășească pedeapsa?

FRF și LPF au puncte de vedere diferite 

Chiar și cei de la FCSB au cerut lămuriri suplimentare la cele două foruri competente: FRF și LPF. Edi Iordănescu ar fi fost informat că Budescu ar avea drept de joc, conform LPF, dar că FRF s-ar fi arătat rezervată cu privire la eligibilitatea atacantului. 

De ce ar susține LPF că are drept de joc: fiindcă el ar fi trebuit să-și ispășească etapele de suspendare la clubul care l-a transferat imediat după eliminarea din meciul Astrei. "E problema celor de la Al Damac și a celor din Arabia Saudită dacă el a fost lăsat să joace acolo și nu a efectuat suspendarea. Aici el are drept de joc", susțin cei de la Ligă.

De ce ar susține FRF că n-are drept de joc: fiindcă în momentul în care a plecat de la Astra el se afla în litigiu cu acest club și nu i s-a eliberat "cartea verde", ci a fost legitimat acolo pe baza unui certificat de transfer provizoriu. Iar în lipsa "cărții verzi", el n-a preluat și suspendarea cu care se alesese în România, astfel că la revenire aceasta i se reactivează automat.

Precedent: Daniel Niculae și-a făcut suspendarea după aproape 8 ani! 

Un caz identic cu cel în care se află Budescu s-a întâmplat în trecut, la un alt club important din România. Rapid l-a vândut în 2006 pe Daniel Niculae la Auxerre. În ultimul său meci disputat pentru giuleșteni, ultima etapă a sezonului 2005-2006, Niculae a fost eliminat într-un meci disputat la Petroșani, cu Jiul. 

A plecat în Franța, unde a jucat încă din prima rundă. El a revenit la Rapid după 7 ani și jumătate, în februarie 2014. La acea vreme, trupa din Giulești se afla în Liga 2. Lui Niculae i s-a activat suspendare din 2006 și a absentat în primele două jocuri: n-a evoluat cu Bacău, pe 1 martie, și nici cu Dacia Unirea Brăila, pe 8 martie. Apoi, a evoluat începând cu etapa a 3-a din 2014, Clinceni - Rapid 0-0.

Accidentarea a rezolvat dilema 😅

Toată controversa din jurul lui Budescu, dacă are sau nu drept de joc cu Dinamo, s-a rezolvat în mare parte din cauza accidentării acestuia. El a acuzat probleme la gleznă, după ce a efectuat prima ședință de pregătire sub comanda lui Edi Iordănescu. 

Cum FCSB l-a legitimat deja, el apare pe lista depusă la LPF, astfel că absența din derby, cauzată de accidentare, îi va valida automat una dintre cele două etape de suspendare pe care le-a primit în luna februarie. Următorul meci al roș-albaștrilor va fi în Bănie, sâmbăta viitoare, cu FCU Craiova.

5 cartonașe roșiia încasat Budescu în întreaga lui carieră: 4 în tricoul Astrei și unul când era la Petrolul, în 2010

3 luniau trecut de la ultimul meci în care a jucat Budescu, amicalul Anglia - România 1-0, disputat pe 6 iunie, în care a evoluat doar 11 minute

VIDEO Constantin Budescu: „Nu am fost accidentat, am fost mușcat de un păianjen”

Citește și alte știri despre FCSB:

VIDEO Budescu se transformă în Spider-Man: „M-a mușcat un păianjen” + cum a fost convins să revină la FCSB

Reacția lui Gigi Becali după ce a aflat că Istvan Kovacs e favorit să arbitreze FCSB - Dinamo: „Ce vreți să fac? Să începem cu circul de acum?”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (19)
risc_mix
risc_mix  •  10 Septembrie 2021, 09:48

Da cautati ba prin Regulamente si faceti lumina, ca d'aia sunteti jurnalisti. Mai sunteti si 3 care semnati articolul. Nu ne mai lasati pe noi sa ne certam pe ambiguitatile voastre.Nu se poate sa nu existe un articol de Regulament lamuritor. Daca nu exista, eu cred ca Budescu are drept de joc. Cred ca e normal ca sanctiunile dintr-un campionat incheiat sa se anuleze pt viitorul campionat. Ca nu suntem in cupeie europene sa se ,,reporteze''.

trink
trink  •  10 Septembrie 2021, 02:05

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

cornelcc
cornelcc  •  09 Septembrie 2021, 22:57
Postat de orlick pe 09 Septembrie 2021, 19:06

Sumudica a efectuat suspendarea suspendata din perioada când antrena Astra?

Da, la arabi, calare sub camiloi!

Vezi toate comentariile (19)
Comentează