FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Fotbalistul dorit de Becali a regresat în carieră după ce a fost victima rasismului: ”Jos cu maimuţa din copac!”

Tembo a fost golgeterul Campionatului African de Juniori din 2007
Tembo a fost golgeterul Campionatului African de Juniori din 2007

Articol de GSP - Publicat marti, 09 octombrie 2012 00:00 / Actualizat luni, 08 octombrie 2012 19:50

Tembo, zambianul de la Astra trecut pe lista de achiziţii a Stelei, era acum un an titular la Basel, dar o remarcă a antrenorului l-a făcut să ceară rezilierea contractului şi aşa a ajuns în România.

Fwayo Tembo e una dintre surprizele acestei ediţii din Liga 1. Zambianul a apărut la Astra în ultimul sfert de oră al meciului cu Dinamo, din urmă cu cinci săptămîni, şi a transformat penalty-ul cu care echipa lui Mulţescu i-au bătut pe "cîini".

Au urmat încă două goluri şi o pasă decisivă, în total are trei goluri şi un assist în numai cinci apariţii şi contribuţia lui a dus-o pe Astra pe podiumul clasamentului. Becali l-a menţionat pe african după victoria cu CFR Cluj: "Mai iau jucători în iarna asta doar dacă mai vrea Reghecampf, dar mie îmi place Tembo, l-aş aduce să joace al doilea vîrf, în spatele lui Rusescu".

Jignit pe teren
Zambianul l-a impresionat pe Gigi cu golul pe care l-a marcat în etapa trecută, la 1-1 cu Vaslui, dar povestea transferului său în România indică şi ea potenţialul pe care îl are Fwayo. La mijlocul lui 2010, el a fost luat de Basel de la Etoile du Sahel cu 1,2 milioane de euro şi a fost imediat folosit de campioana Elveţiei, chiar dacă avea 21 de ani şi era nou-venit. A bifat pînă în vara anului următor 30 de meciuri pentru Basel doar în campionat, plus prezenţe în Champions League.

După care, brusc, s-a întors gratis în Tunisia, de unde fusese luat. Ce s-a întîmplat? Tembo a părăsit Elveţia ca să evite un megascandal. El le-a povestit colegilor de la Astra: "În timpul unei şedinţe de pregătire, antrenorul i-a spus unui colaborator "Dă maimuţa asta jos din copac!", referindu-se la mine!".

N-a costat nimic
Fotbalistul a auzit şi a părăsit terenul. "Sub nici o formă, n-o să mai joc aici! Dacă voi nu acceptaţi să semnaţi rezilierea contractului, voi povesti în presă ce mi s-a întîmplat şi o să fac şi o plîngere la UEFA!", le-a transmis şefilor clubului.

Oamenii din conducerea lui Basel l-au lăsat să plece, ca să evite scandalul. Ca să poată juca, Tembo s-a întors la Etoile du Sahel, unde a jucat în prima jumătate a acestui an, apoi Dinu Gheorghe a aflat situaţia lui şi faptul că poate fi achiziţionat liber de contract şi l-a luat la Astra.

Gigi îl reprofilează
Becali a anunţat şi interesul pentru Tembo, şi poziţia pe care vrea să-l folosească pe zambian, în spatele unicului vîrf. La Astra el evoluează ca extremă dreapta. Din momentul în care a apărut în echipă, Mulţescu l-a folosit din ce în ce mai mult, iar acum a devenit titular înaintea lui Gabriel Enache, un internaţional de tineret român, reprofilat ca fundaş dreapta.

Steaua cenzurase africanii!
Interesul pentru Tembo anulează un principiu pe care Becali îl anunţase în urmă cu o lună: "Fără afro-americani la Steaua! Nu sînt rasist, dar ei nu se încadrează în echipă, asta e părerea mea! Negrul nu se pretează la Steaua". Gigi a povestit că şi din acest motiv l-a refuzat pe Sinama-Pongolle, un atacant francez cu un CV senzaţional, fost la Liverpool, Saint Etienne, Atletico Madrid.

4 goluri are Tembo la Astra, trei în campionat şi încă unu în Cupa României. În campionatul Elveţiei marcase de două ori în 30 de apariţii

1,72 metri măsoară Tembo, în vîrstă de 23 de ani. El face parte din "naţionala" Zambiei, unde în 2010 l-a avut antrenor pe dinamovistul Bonetti

200.000 de euro e valoarea actuală a lui Tembo pe transfermarkt.de, cu un milion de euro sub preţul transferului său de la Etoile du Sahel la Basel

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (19)
kakasan
kakasan  •  09 Octombrie 2012, 10:25
Postat de botizan pe 09 Octombrie 2012, 09:10

Hai nu exagera ca si tiganii sunt oameni , adica unii din ei , la fel ca romanii ... sunt tigani mai de treaba decat romani ...la fel cum sunt si negrii

Care sunt oameni?Ce frumos ar fi fost daca Hitler i gaza pe toti si nu mai existau asemenea creaturi pe suprafata Pamantului.

steaua.2
steaua.2  •  09 Octombrie 2012, 09:37
Postat de drunk_driver pe 09 Octombrie 2012, 09:33

Banel e singurul om :))))

Edilul social-democrat al Craiovei, Olguţa Vasilescu, evacuează şatrele de romi care s-au statornicit pe domeniul public. „Tabere de romi care ne furau capacele de canal, au fost evacuate din Craiova, in aceasta dimineata. In prezent, se salubrizeaza zonele. Unele satre se asezasera pe domeniul public de 5 ani, fara ca nimeni sa le deranjeze.

drunk_driver
drunk_driver  •  09 Octombrie 2012, 09:33
Postat de botizan pe 09 Octombrie 2012, 09:10

Hai nu exagera ca si tiganii sunt oameni , adica unii din ei , la fel ca romanii ... sunt tigani mai de treaba decat romani ...la fel cum sunt si negrii

Banel e singurul om :))))

Vezi toate comentariile (19)
Comentează