FOTBAL  »  Superliga  »  VIITORUL

FOTO Campioana inventată în lanul de porumb » Cum și-a construit Hagi echipa în 8 ani. Plus evoluția infrastructurii: are cea mai tare bază de fotbal din țară

Imediat după ultimul fluier al partidei ce a adus Viitorului titlul de campioană, fanii constănțeni au invadat terenul din Ovidiu // Foto: Facebook +5   FOTO
Imediat după ultimul fluier al partidei ce a adus Viitorului titlul de campioană, fanii constănțeni au invadat terenul din Ovidiu // Foto: Facebook

Articol de - Publicat miercuri, 24 mai 2017 00:00

Hagi și-a construit echipa în 8 ani, din ”C” până în Champions League. Și mai spectaculoasă e evoluția infrastructurii, cea mai tare bază de fotbal din România creată pe un câmp, de la zero.

Viitorul Constanța a preluat locul echipei CS Ovidiu din Liga a 3-a, la început și-a încropit un lot, pe care l-a îmbunătățit treptat și a urcat din "C" în "B" și apoi în "A". Până la titlul din acest sezon.

Progresul spectaculos al formației lui Hagi nu e unic, și Astra Giurgiu, campioana din sezonul trecut, a promovat la fel. În 2007, alb-negrii erau în Liga a 3-a, iar în 2016 au luat titlul.

Tolontan despre subiect: "Priviți cele două imagini pentru istorie de pe coperțile Gazetei! Fotografii de colecție despre Hagi și cei care «gândesc pozitiv»"

Opt terenuri inventate

01 20

*coperta de azi a GSP

Ce face unic proiectul lui Hagi: infrastructura, formidabilă pentru nivelul din România, ridicată de la zero, pe un câmp pe care nu exista în 2008 niciun semn că acolo s-ar putea juca fotbal.

Gică a cumpărat teren și s-a apucat să construiască. În prima fază, au fost ridicate facilități pentru juniori, obiectivul principal al clubului.

Echipa mare s-a plimbat câțiva ani la Constanța, pe stadionul Farul, și la Chiajna. Statutul de chiriaș s-a schimbat abia în 2015, când a fost inaugurată arena din Ovidiu, pe care dobrogenii au sărbătorit acum câștigarea campionatului.

În acest moment, există șapte terenuri de fotbal, dintre care șase sunt cu iarbă naturală. Urmează să fie construit încă unul cu gazon sintetic și care va fi acoperit cu un balon, pentru a fi utilizat și atunci când vremea nu permite să se facă antrenamente în aer liber.

Club pentru copii

Mai există birouri, facilități de cazare. E în lucru un hotel cu 120 de locuri de cazare pentru fotbaliști, o clădire aflată în construcție.

Hagi intenționează să contracteze un credit pentru a finaliza lucrarea. Ar putea-o încheia cu banii pe care îi obține din vânzarea unor jucători, dar și-a dezvoltat afacerea și cu credite în toți acești ani și consideră că e mai rentabil așa, decât să consume toate încasările din transferuri pentru extinderea infrastructurii.

Investițiile, în jur de 11 milioane de euro de când a fost deschis clubul, sunt concentrate pe descoperirea și antrenarea copiilor. Ca să justifice condițiile de lux pe care le-a creat pentru tineri, Hagi are un plan inedit pentru o campioană: vrea să vândă în vara asta tot ce se va putea!

Nedelcu, Benzar, Coman sunt principalele produse de export. "În spatele lor avem juniori care trebuie să capete spațiu, să aibă ocazia să fie promovați și să joace", calculează Gică.

Informații despre baza pe care a construit-o Hagi:

  • complexul e amplasat în nordul oraşului Constanta, pe centura ce leagă oraşul de localitatea Ovidiu
  • se întinde pe o suprafaţă de 7 ha şi are în componenţă 8 terenuri de fotbal, birouri, hotel, vestiare şi diverse corpuri cu funcţii specifice
  • stadionul principal are o capacitate de 4.545 de locuri
  • primele lucrări la Academie au început în aprilie 2009 și au fost finalizate în iulie 2015, când a fost omologat stadionul pentru Liga 1
  • în acest moment Academia beneficiază de un stadion principal, 1 teren sintetic, două terenuri de iarbă, un teren mic de iarbă
  • urmează să se mai construiască în cel mai scurt timp un teren de iarbă complet acoperit cu balon
  • acum se construiește în interiorul Academiei un hotel de trei etaje cu 120 de locuri pentru sportivi
  • se lucrează la construcția unui corp de clădire pentru o sală modernă de conferințe, sediul clubului cu birouri, sala de relaxare pentru jucători și un restaurant

Alesese alt loc

Hagi se orientase la un spațiu dintr-o altă localitate dobrogeană atunci când s-a gândit să-și facă academia. A cumpărat un teren în comuna Mihail Kogălniceanu, pe care a plătit un milion de euro.

Doar că trebuiau construite drum și alte utilități, pe care Primăria nu le-a mai făcut. Gică a rămas cu terenul, pentru că-l cumpărase în perioada de "bum" imobiliar și n-a mai avut cum să-l vândă la un preț apropiat de cel cu care-l achiziționase.

Și-a mutat planul la Ovidiu. "Și aici plătesc pentru tot, și pentru aerul pe care-l respir plătesc!", se plânge Hagi. El ia în calcul o extindere a bazei, doar că ar fi nevoie să mai cumpere teren în jur.

"Și prețul pământului a crescut față de cât costa când am luat eu. S-a scumpit pentru că am construit eu, am scumpit singur terenul pe care vreau să-l cumpăr!", le-a mărturisit Gică apropiaților.

Gigi l-a refuzat

Înainte să-și investească propriii bani în clubul pe care l-a inventat, Hagi îi propusese lui Becali să realizeze academia la Steaua, unde ar fi beneficiat și de un brand mai puternic, și de suporteri, cei mai mulți din România.

Doar că Gigi n-a fost interesat de un astfel de plan, a considerat că investiția în juniori nu e rentabilă. "Dacă ar fi acceptat ce i-am propus atunci, Becali ar fi fost acum un om foarte bogat", a comentat Gică recent.

Gigi a încercat în anii trecuți să realizeze un plan asemănător în Ghencea, cu academie de tineret, cu multe terenuri de antrenament și cazare în incintă a tinerilor cei mai talentați.

După 3 ani a închis totul și a redus numărul grupelor de juniori la cinci, câte cere regulamentul. "Nu e convenabil să consumi bani pentru copii, plăteam un milion de euro pe an doar pentru asta și nu câștigam nimic" a fost concluzia.

Campion de 5 ori la rând

La juniori U19, cea mai importantă grupă, Viitorul a câștigat campionatul de fiecare dată în ultimii 5 ani! Condițiile de pregătire pe care le-a creat Hagi au atras aproape toți tinerii buni din țară.

Hagi a plătit doar pentru Roșu din echipa mare, 30.000 de euro, dar a achitat sume de transfer mai mari pentru juniori pe care i-a considerat de mare potențial.

Finala din acest sezon la juniori A va fi pe 3 iunie, Viitorul-Dinamo. "Câinii" sunt antrenați de Florin Bratu și au o generație foarte bună, cu mulți jucători rulați în Liga a 3-a, la Dinamo II.

Campioana de la acest nivel de vârstă participă în Youth League, versiunea pentru tineret a Champions League.

Viitorul are ocazia să se califice în Champions și cu echipa mare, pentru că va participa în tururile preliminare. Dinamo nu a jucat în grupe cu seniorii niciodată în istorie.

"Cine spune că nu era nimic pe terenul pe care se află acum Academia se înșală! Erau lanuri cu grâu, cu porumb, era plin de tractoare. Fotbal nu se juca, se muncea la câmp"
Victor Râmniceanu, portar Viitorul

"La proiectul acesta m-am gândit imediat ce m-am lăsat de fotbal. Ideea a fost să construiesc o academie, în România era nevoie de investiții în tineri. Juniorii sunt pilonii pe care se bazează tot clubul"
Gică Hagi

11.000.000 €e suma pe care Hagi a investit-o din 2009 până în prezent exclusiv în ridicarea Academiei din Ovidiu

Save

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (25)
ungurul_vesel
ungurul_vesel  •  24 Mai 2017, 21:13

A fost baiat destept si a accesat niste fonduri de la UEFA din care a construit baza, bravo lui.

of_cati_incapabili
of_cati_incapabili  •  24 Mai 2017, 16:47
Postat de robert1205 pe 24 Mai 2017, 14:07

stadionul principal are o capacitate de 4.545 de locuri. De ce nu incearca sa extinda capacitatea la 8000 de locuri, deoarece la jocurile din play off si la cele cu Dinamo si Steaua nu mai erau bilete. Stadionul FARUL este in paragina de mai bine de un an, plin cu boscheti in jur, in tribune si pe teren.

Sa le luam pe rand. Locuri - nu are bani; Stadionul Farul - cand a vrut sa preia farul, cu tot ce inseamna a fost luat la misto de primarie si conducerea de atunci...deci...sanatate :)

timm
timm  •  24 Mai 2017, 15:51
Postat de Viorel Stelistul pe 24 Mai 2017, 10:49

Membrii Comitetului Executiv al FRF trebuie sa aiba mare grija cum voteaza in cazul stabilirii campioanei 2016-2017. Avand in vedere cazul Mititelul versus FRF, votul dat de membrii CEx trebuie sa fie bazat exclusiv pe litera regulamentului si nu pe considerente de constiinta, de sentimentalism, de simpatii. O decizie care afecteaza interesele unei parti si genereaza prejudicii nu se poate lua pe interpretari ale regulamentului, pe constructii sau dezvoltari de logica, pe comparatii cu alte situatii din trecut, ci exclusiv in conformitate cu dispozitiile scrise ale regulamentului. Atentie mare la vot pentru ca intr-o eventuala actiune in justitie, de recuperare a prejudiciului creat, faptele celor care voteaza si decid se vor analiza pe baza regulamentului scris nu pe supozitii, interpretari, analize comparative, ori in regulament se precizeaza clar: in caz de egalitate criteriul de departajare este cel al meciurilor directe din campionat, deci toate cele 4 meciuri.

Pai ai spus sa voteze conform regulamentului. Foarte bine. Viitorul Campioana. fcsb sa aiba grija sa plareasca datoria la CSA ca ...vine falimentul. Asa Vorel sa tii cu dreptatea.

Vezi toate comentariile (25)
Comentează