FOTBAL  »  Superliga  »  REPORTAJ GSP

FOTOGRAFIA UNUI DEZASTRU. Așa arată acum stadioanele din București. Interviu cu Mircea Sandu: "Au dispărut marile fabrici şi uzine, au dispărut şi echipele"

Așa arată acum stadionul Danubiana, unde totul este o ruină, foto: Raed Krishan/GSP
Așa arată acum stadionul Danubiana, unde totul este o ruină, foto: Raed Krishan/GSP

Articol de GSP - Publicat luni, 14 martie 2016 10:34

Fostul şef al FRF, Mircea Sandu, încearcă o explicaţie pentru care Capitala a pierdut în două decenii şi jumătate două treimi din echipele de fotbal.

Iată un fragment din interviul EXCLUSIV acordat astăzi de fostul șef al fotbalului românesc în Gazeta Sporturilor. Dialogul integral poate fi citit numai în ziar sau pe platforma online Gazeta Digitală!

- În 1990, la nivelul primelor 3 ligi din România exista o singură echipă din Ilfov şi 18 din Bucureşti. Astăzi, sunt nu mai puţin de 9 cluburi în Ilfov şi Capitala mai are doar 6!
- Să ştiţi că nu e surprinzător. Chiar deloc!

- Serios? De ce, ce explicaţii aveţi?
- Înainte de '90, chiar şi imediat după, toate marile fabrici, uzine din Bucureşti, IOR, Mecanică Fină ş.a., aveau un teren de fotbal, îşi angajau jucători de peste 26-27 de ani ca salariaţi, maiştri şi uite aşa se năştea o echipă. Încet-încet, au dispărut aceste fabrici, uzine, automat au dispărut şi formaţiile lor.

- Azi sunt de 9 ori mai multe echipe din Ilfov, cărui fapt se datorează această multiplicare incredibilă?
- Sunt câteva. În primul rând, a existat un boom imobiliar, deci au apărut oameni de afaceri potenţi. Apoi, primarilor, consilierilor judeţeni le-a plăcut sportul. Însă cel mai important, cred eu, a fost factorul politic. Mulţi au gândit că dacă fac o echipă de fotbal bună, asociată construcţiei unei biserici, a unei grădiniţe, înseamnă automat un motor electoral foarte mare. Au participat cu această candidatură mixtă în programul de primar şi acopereau astfel toate păturile sociale din zona respectivă.

- Credeţi că acest trend se va schimba în privinţa Bucureştiului?
- Din păcate, nu cred. Nici n-are cum să fie o altă evoluţie  pentru că în toţi aceşti ani după Revoluţie nu s-au format societăţi comerciale puternice, care să aibă stabilitate. În schimb, au apărut cluburi private de copii şi juniori, care sunt destul de bine organizate, însă atât. Nu prea văd să apară echipe în Bucureşti care să ajungă la nivelul primelor două-trei eşaloane.

Citește reportajul integral: Fotbalul s-a mutat în Ilfov » Cum e afectată competiția și cum a pierdut Capitala în 25 de ani două treimi din echipele de fotbal

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (12)
sharpe1923
sharpe1923  •  14 Martie 2016, 17:38

Cu toate ca exista legi in care se mentioneaza ca nu poate fi schimbata activitatea sau destinatia unei baze sportive,toate acesrea sunt acum schimbate in ansambluri rezidentiale,mall-uri sau scoli private....deci STATUL sau AUTORITATILE STATULUI nu sunt vinovate,cine a dat autorizatii...plus ca ne exista o lege a sportului...daca investesti on sport/sanatate sa-ti fie redus impozitul in functie de investitii.....nu vrem sport,nu vrem sanatate....vrem mall-uri cu de toate...o tara de IPOCRITI

darkdark
darkdark  •  14 Martie 2016, 14:49

Asta este de fapt rezultatul politicii lui Mircea Sandu ca presedinte FRF ...

spinoza
spinoza  •  14 Martie 2016, 14:19
Postat de adriann_ pe 14 Martie 2016, 14:02

Faptul ca Mircea Sandu nu este acum in puscarie ne arata ce justitie de mucava avem de fapt in Romania.

Ai dreptate! Au disparut echipe frumoase din cauza lor! Nu le-a pasat decat de ei si banii lor. Fotbalul romanesc poate sa moara.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează