FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ GSP

În Liga 1 se poartă "autobaza" lui Cîrţu :) » 12 din 18 echipe se apără supranumeric şi atacă sporadic

Atît Oţelul, cît şi Steaua, două dintre protagonistele campionatului, practică un fotbal precaut
Atît Oţelul, cît şi Steaua, două dintre protagonistele campionatului, practică un fotbal precaut

Articol de GSP - Publicat vineri, 22 aprilie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 22 aprilie 2011 17:05

Sistemul brevetat de Sorin Cîrţu, cel al apărării supra-aglomerate, cîteodată chiar şi în 9 oameni, pare să aibă mare succes printre antrenorii din Liga 1. Nu mai puţin de 12 echipe din 18 folosesc metoda antrenorului Stelei, aglomerînd apărarea şi lăsînd atacul în mîna a doar trei sau patru fotbalişti. Astfel, tehnicienii noştri par să se ghideze după zicala: "Fotbalul se joacă pe goluri, nu pe ocazii" ;) . Acesta poate fi motivul pentru care Liga 1 este un campionat cu medii foarte scăzute la capitolul ocazii pe meci şi goluri marcate. În campionatul nostru se marchează 2,4 goluri pe meci, o medie mică dacă ne uităm la ce se întîmplă în restul Europei.

CAMPIONAT / MEDIE DE GOLURI PE MECI
Norvegia - 3,34
Olanda - 3,19
Germania - 2,93
Ungaria - 2,83
Anglia - 2,78
Danemarca - 2,72
Spania - 2,69
Turcia - 2,68
Belgia - 2,64
Austria - 2,54
Scoţia, Ucraina - 2,52
Portugalia - 2,43
.................
ROMÂNIA - 2,40
Franţa - 2,32
Bulgaria - 2,31
Grecia - 2,2

FRICA DE ÎNFRÎNGERE A TĂIAT DIN SPECTACOL
O privire scurtă peste sistemele tactice ale echipelor din Liga 1 ne arată un aspect evident: toată lumea e mai preocupată să nu piardă decît să cîştige! Este şi normal, avînd în vedere că an de an a crescut miza financiară în campionatul nostru, fiecare punct acumulat devenind extrem de important în privinţa configuraţiei finale a clasamentului. Cum banii din drepturile TV se repartizează în funcţie de locul ocupat de cluburi în clasament, este lesne de înţeles de ce unele formaţii sacrifică spectacolul în favoarea unui joc sigur, la capătul căruia se poate cîştiga măcar un punct. Nu mai puţin de 66% din formaţiile din liga noastră folosesc un sistem considerat ultra-defensiv, 4-5-1, doar 6 echipe făcînd notă discordantă.

În acest modul, singurul vîrf împins (care uneori nici măcar nu este atacant de meserie) este ajutat pe faza de atac de mijlocaşii de bandă, plus unul dintre fotbaliştii din axul central. Însă, odată cu pierderea mingii, vîrful rămîne, invariabil, izolat între cei 4 fundaşi adverşi, deoarece toţi colegii săi se retrag în apărare. 

EI JOACĂ FĂRĂ ATACANŢI!
Rapid (îl foloseşte vîrf pe Herea, mijlocaş ofensiv la bază)
FC Braşov (îi foloseşte pe postul de vîrf pe Chipciu, mijlocaş lateral, sau pe Teixeira, mijlocaş ofensiv)
Oţelul (îl foloseşte atacant pe Gabi Paraschiv, de meserie mijlocaş central)

ECHIPELE "TACTICIZATE"
Sistem 4-5-1:
Unirea Urziceni (antrenor Marian Pană, 18 goluri marcate)
Gloria Bistriţa (Nicolae Manea, 30)
Gaz Metan (Cristi Pustai, 30)
Univ. Craiova (Laurenţiu Reghecampf, 27)
U. Cluj (Ionuţ Badea, 38)
Rapid (Marius Şumudică, 37)
FC Braşov (Antonio Conceicao, 27)
CFR Cluj (Alin Minteuan, 39)
Branesti (Ilie Stan, 29)
Sportul (Gigi Mulţescu, 26)
Steaua (Sorin Cîrţu, 36)
Otelul (Dorinel Munteanu, 36)

Indiferent că se află în lupta pentru cupele europene sau pentru evitarea retrogradării, echipele care joacă în modulul 4-5-1 depind de cele mai multe ori de realizările individuale ale starurilor din primul 11. Dacă exploziile unor jucători ca Eric, Spadacio (plecat între timp de la Rapid), E. Kone sau Ad. Cristea nu apar în timpul jocului, partida devine una ternă, fără faze de poartă, care se consumă printr-o luptă surdă la mijlocul terenului, balonul fiind plimbat dintr-o jumătate de teren în alta.

"CURAJOŞII" LIGII 1, MERITUOŞII LIGII 1
Doar 6 echipe româneşti au abandonat ideea sistemului cu un singur vîrf, preferînd clasicul 4-4-2 care oferă nu doar o elasticitate absolut necesară în fotbalul modern, cît şi o gamă mult mai variată de soluţii în faza ofensivă.

Sistem 4-4-2:
Astra (Tibor Selymeş, 28 de goluri marcate): cuplu Miranda - Fatai (*Astra a jucat tot în 4-5-1 marea majoritate a sezonului, dar Selymeş a schimbat tactica în ultima lună)
FC Vaslui (Viorel Hizo, 39): cuplu Adailton - Bello (Temwanjera, Pouga)
Pandurii (Petre Grigoraş, 30): cuplu Lemnaru - Stromajer
Poli Timişoara (Duşan Uhrin, 50): cuplu Zicu - Goga (Axente, Zăgrean)
FCM Targu Mureş (Ioan Ovidiu Sabău, 29): cuplu Didi - Ruiz
Dinamo (Ioan Andone, 56): cuplu Ganea - Dănciulescu (Alexe)

Printre aceste echipe regăsim două candidate la titlu, Timişoara şi Vaslui, dar nici măcar UNA din zona retrogradării. Acesta poate fi un semn că cei care aleg să nu păcălească fotbalul sînt mai cîştigaţi, avînd, exponenţial, mai multe rezultate favorabile. Spre exemplu, chiar dacă nu se află în lupta pentru cupele europene, Astra şi Pandurii au etalat un joc din ce în ce mai bun şi mai deschis în retur, consecinţa fiind naturală: ambele au avansat treptat şi sigur în clasament.

De altfel, în această categorie formată din doar 6 echipe regăsim şi cele mai bune atacuri din Liga 1, cu Dinamo premiantă la capitolul eficienţă. Să fie doar o pură coincidenţă faptul că echipele cu cele mai bune statistici ofensive folosesc doi atacanţi? Puţin probabil. Tu ce părere ai?

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (33)
llallana
llallana  •  22 Aprilie 2011, 22:43
Postat de madalinstn pe 22 Aprilie 2011, 17:06

Sistemul 4-4-2 nu mai este folosit in campionatele tari din Europa,degeaba ai 2 atacanti daca mingea nu ajunge la ei,si aici nu vorbim de teama.Deja numarul 9 este pe cale de sisparitie,ca si numarul 10.Se cauta fotbalistii polivalenti.Bale poate juca mijlocas foarte bine,Ronaldo si Messi la fel de bine mijlocasi de creatie,banda sau chiar atacanti.In general iti trebuie un atacant puternic ce tine de minge pana urca mijlocasii sau deviaza catre ei.La fel mijlocasii sa faca ambele faze la fel de bine,ex Xavi Alonso.In ziua de astazi se joaca in viteza,forta ,angajament,posesie.De aceea modulele 4-5-1,4-2-3-1,4-3-1-2 si chiar 4-3-3,dar pt asta tre sa ai astfel de jucatori.

Modulul 5-3-2 a fost cel mai de succes din fotbalul romanesc. Aduceti-va aminte de Rapidul construit de Razvan Lucescu cu Ionut Stancu sau Bozovic(cred ca el era) in stanga si Valentin Badoi in dreapta. Ei doi arau banzile, pe faza defensiva aveau un sistem 5-3-2, chiar 5-4-1, atancatii erau Buga si Daniel Niculae, iar Buga era un pic mai retras, si pe faza ofensiva 3-5-2. Dar aveau si 3 fundasi centrali care acoperau daca fundasii de banda erau prinsi in atac, Perja acoperea in stanga si Marius Constantin in dreapta, Iencsi fiind un fel de libero. Ala mi s-a parut a fi cel mai bun sistem folosit vreodata de echipele din Romania. 4-4-2 mi se pare un sistem depasit.

afterd
afterd  •  22 Aprilie 2011, 22:19

Bun asa. In sfarsit articole de analiza. Go Alex !

vladutzucluj
vladutzucluj  •  22 Aprilie 2011, 21:36

Ideea e ca daca vrem sa fim carcotasi, putem sa fim... Dar totusi nu suntem chiar atat de distrusi.

Vezi toate comentariile (33)
Comentează