FOTBAL  »  Superliga  »  SEPSI SFÂNTU GHEORGHE

INTERVIU EXCLUSIV cu antrenorul lui Sepsi, Valentin Suciu: "Oriunde mergeam, lumea îmi spunea că sunt bozgor, chiar dacă mă cheamă Suciu!"

foto: Raed Krishan, GSP
foto: Raed Krishan, GSP

Articol de - Publicat miercuri, 30 august 2017 00:01

Tehnicianul covăsnenilor, Valentin Suciu, spune că multă vreme a fost afectat de scandările tribunelor, însă acum nu îi mai pasă. Recunoaște că saltul din "D" în "A" l-a amețit puțin, dar speră să antreneze cândva în străinătate.

-Domnule Suciu, sezonul trecut obiectivul era să nu retrogradați în Liga a 3-a și ați ajuns în Liga 1...
-Da, așa e, aproape nimeni nu ne dădea șanse să promovăm. Eu îmi cunoșteam jucătorii, știam ce pot, dar nu cunoșteam nivelul diviziei secunde. Cu toate că fotbalul a evoluat, nivelul celui din România a scăzut la nivelul fiecărei ligi. Cluburi mai puține, cu probleme financiare... ăsta a fost norocul nostru! Am avut adversari mai valoroși, care aveau ca obiectiv promovarea, dar din cauza dificultăților financiare nu au mai putut să se mențină acolo, sus.

-Și acum obiectivul este tot salvarea de la retrogradare, ce surpriză mai produceți?
-Nu știu, vedem. Momentan ar fi culmea să ne propunem mai mult! Ce a fost în "B" e altceva. Aici este alt nivel, trebuie să fim realiști! În Liga a 2-a am prins un culoar favorabil, mai mult ne-au ajutat rezultatele decât jocul în sine, iar în turul campionatului nu ne-a băgat nimeni în seamă. Am avut foarte mult noroc sezonul trecut!

"Nici nu știam cum să mă bucur"

- Ați dus echipa din Liga 4 în Liga 1 în numai 6 ani. Aveți vreun secret?
- Sunt mândru că într-un timp atât de scurt am reușit să ajung să antrenez în Divizia A, până la urmă de-asta te apuci de antrenorat, ca să ajungi la un nivel cât mai înalt. Sincer vă spun, nu credeam că voi ajunge atât de repede, însă asta înseamnă că facem bine ce facem. Eu și staff-ul meu îi suntem recunoscători patronului Laszlo Dioszegi pentru că a avut încredere în noi și ne-a dat credit chiar și în momentele mai dificile.

-Sunteți născut, trăit în Sfântu Gheorghe, care e relația în oraș între români și etnicii maghiari, că se tot vorbește despre conflicte?
-Din cauza asta am avut foarte mult de suferit. Și la fotbal, și în viața de zi cu zi. Indiferent unde mergeam, nu conta că mă cheamă Suciu, tot bozgor mi se zicea! Sau dacă mă duceam în Ungaria mi se zicea "românule"! Până la urmă m-am obișnuit. În Sfântu Gheorghe, toată lumea trăiește civilizat. Totul este, din punctul meu de vedere, ațâțat de zona politică. Unde se implică politicul, acolo intervin problemele. Avem prieteni români, prieteni maghiari, prieteni țigani, câtă vreme omul e corect și cinstit poți lega o prietenie cu oricine. Se mai ceartă ungurul cu ungurul, românul cu românul, inevitabil apar discuții, însă nu la nivelul la care se gândește lumea care nu cunoaște realitatea din zonă!

-Credeți că lumea percepe greșit și echipa din cauza zonei din care face parte?
-Din păcate, da, suporterii majoritari sunt maghiari, cântă pe ungurește, iar asta irită multă lume. Totuși, dacă ar traduce cineva ceea ce se cântă, sunt sigur că și-ar schimba părerea. Nu scandează nimic antinațional, doar susțin echipa. Din Liga a 3-a tot se scandează împotriva ungurilor meci de meci, deja ne-am obișnuit.

 Citește în ediția tipărită de azi un superinterviu cu Valentin Suciu! Poți răsfoi Gazeta și în varianta online, aici!

ALTE ARTICOLE DIN EDIȚIA DE AZI

√ Are încă încredere în Daum: "Trebuie să continue la națională, nu e vina lui că suntem în situația asta"

√ Florin Andone admite că a avut până acum prestații fragile la națională: "Am nevoie de un gol ca să mă descătușez"

√ Daum a testat mai multe variante, dând senzația că împotriva Armeniei va folosi un 4-2-3-1

√ FCSB și-a găsit specialiști în lovituri libere

√ Negoiță și-a asigurat spatele: în cazul plecării lui Contra, vine antrenorul-impresar + patronul are încă o variantă de rezervă

√ Nu rata ponturile din pagina dedicată pariorilor!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (37)
948327571867742
Molnar Attila  •  31 August 2017, 09:43

SA NU VA FIE RUSINE CA VA CONSIDERA ***.Eu asa am trait 76 ani, si la arnata si in viata.Cred ca acuma intelegeti mai bine ce inseamna sa fi -OM-si respect.Invatati linba si luati si cetatenia sa fie mai rezonabil cuvantul ***.SUCCES TIN CU SEPSI.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

tihi
tihi  •  30 August 2017, 20:04

In sport limba oficiala este fair playul...restul nu are nici o importanta.... Barcelona este sustinuta in catalana,Realul in spaniola,si nu este nici o problema !!! Doar la noi se pun intrebari,cea ce inseamna ca este o problema de educatie si de cultura ,daca vreti de inteligenta.Fiecare om are dreptul sa foloseasca limba materna fara obligatii speciale !! Succes SEPSI OSK Sok Sikert !!!

anditu2003
anditu2003  •  30 August 2017, 12:57
Postat de Stolojan Claudiu pe 30 August 2017, 01:11

El pare a fi un om muncitor si corect... are si rezultate, bravo lui. Cat despre suporterii lui Sepsi... eu nu inteleg un lucru... cred ca toti suporterii si jucatorii lui sepsi cunosc limba romana dar limba maghiara nu. Un prim exemplu de jucator care (cred ca )nu cunoaste maghiara este Patrick Petre... Oare de ce nu canta ei in limba romana sa-i inteleaga toata lumea? Ma intreb cum se simt jucatorii romani dupa meci cand merg la galerie sa-i salute si aia scandeaza frenetic in ungureste... cred ca se intreaba si ei.. oare acum ne injura sau ne aplauda? :)

Esti prea intrebator da gigelu cand juka in kina la canton ce intelegea ?

Vezi toate comentariile (37)
Comentează