FOTBAL  »  Superliga  »  LUPTA LA TITLU

Junii Europei » Viitorul poate deveni cea mai tânără campioană din istoria continentului

Golul marcat de Ţucudean în FCSB-Viitorul 1-1 ar putea cântări decisiv în lupta pentru titlu // FOTO Alex Nicodim
Golul marcat de Ţucudean în FCSB-Viitorul 1-1 ar putea cântări decisiv în lupta pentru titlu // FOTO Alex Nicodim

Articol de - Publicat duminica, 07 mai 2017 00:00

Dacă va cuceri titlul, Viitorul devine cea mai tânără campioană din istoria celor 54 de ligi de pe continent.

Tinerețea Viitorului nu se simte doar prin fotbaliștii promovați de la Academie, precum Florinel Coman, Casap sau Dragoș Nedelcu. Dacă va cuceri campionatul, Viitorul devine cea mai tânără campioană de pe continent după anul apariției.

Până acum, recordul era deținut de kazahii de la Astana, fondați cu jumătate de an înainte. Club format însă după o fuziune și intrat direct în prima ligă internă.

Viitorul a promovat, pe rând, în liga a doua, apoi în prima, a ajuns în cupele europene în urma unui sezon trecut reușit și acum e mare favorită la titlu.

24de echipe au cucerit, până acum, titlul în România: prima a fost Olympia București, în 1910

Poate lua titlul luni!

Viitorul poate cuceri, în premieră, titlul chiar din această etapă. Trebuie să se îndeplinească trei condiții:

  • Să învingă la Craiova pe CSU;
  • Steaua să piardă meciul cu Astra, de la Giurgiu;
  • Dinamo să se încurce cu CFR Cluj.

E, de altfel, singura opțiune ca titlul de campioană să nu fie decis în ultima etapă.

Astana, fondată cu un an înainte

Până acum, recordul era deținut de o echipă din Kazahstan. FC Astana, grupare care a participat deja și în grupele UEFA Champions League (ediția 2015-16), a fost fondată pe 27 decembrie 2008, după fuziunea a două echipe din Alma-Ata, FC Megasport și FC Alma-Ata.

Echipa a fost introdusă direct în prima ligă, a jucat prima partidă în martie 2009 și a ieșit vicecampioană la debut.

Cea mai "tânără" din Scoția, mai veche cu 100 de ani!

11 echipe au cucerit campionatul în Scoția din 1891 până în prezent. Cel mai tânăr club este Dundee United, fondat cu 100 de ani înaintea Viitorului, în 1909!

Celelalte campioane s-au fondat, în afară de Aberdeen (1903), acum două secole: Kilmarnock (1869), Third Lanark, Rangers, Dumbarton (toate 1872), Hearts (1874), Hibernian (1875), Motherwell (1876), Celtic (1888), Dundee FC (1893).

Cazul Liepaja: a rămas aceeași, a schimbat societatea

În 2015, campioana Letoniei a fost Liepaja. Deși pe stema clubului apare anul 2014, acesta reprezintă doar anul schimbării denumirii după retragerea fabricii Liepajas Metalurgs, intrată în faliment.

Clubul și-a păstrat poziția în prima ligă, jucătorii, grupele de copii și juniori, a fost preluat de autoritățile locale, iar presa din Letonia îl vede ca pe continuatorul formației sucombate.

După 62 de ani!

În plus, Viitorul bifează o altă premieră: va fi echipa care reușește să câștige cel mai repede un titlu de campioană după anul fondării. Ultima grupare care cucerise titlul în același stil a fost chiar Dinamo, care a luat Divizia A în 1955, la 7 ani după apariție.

Viitorul l-ar putea cuceri după 8 ani. De remarcat că între 1974 (Craiova) și 2008 (CFR), timp de 34 de ani, în România n-a existat vreo echipă care să ia titlul pentru întâia oară. Iată ultimele 8 campioane în premieră:

Ultimele 8 campioane în premieră

CAMPIOANĂ ANUL PRIMULUI TITLU ANI TRECUȚI DE LA FONDARE
Astra Giurgiu 2016 95
Oțelul Galați 2011 52
Unirea Urziceni 2009 55
CFR Cluj 2008 101
Universitatea Craiova 1974 26
FC Argeș 1972 19
Rapid 1967 44
DINAMO 1955 8

Alături de Hollywood Hitmen și Știința Miroslava :)

În 2009 s-au fondat, la nivel global, circa 300 de cluburi care participă în competiții profesioniste ori semiprofesioniste.

De exemplu, în liga a 4-a americană a apărut Hollywood United Hitmen, în Puerto Rico o echipă cu numele Real Madrid, în Moldova FC Cimișlia și Dava Soroca, iar în România Știința Miroslava, echipă de liga a treia.

Cel mai cunoscut nume fondat în 2009 este RB Leipzig, trupă care va încheia, cel mai probabil, campionatul Germaniei pe locul secund.

Mai tânără decât "liliputanele"

Surprinzător, nici măcar campionate mici, de amatori sau semiamatori, cum ar fi cele din San Marino, Gibraltar, Luxemburg sau Andorra, nu au campioane fondate în 2009 sau după.

De exemplu, cel mai proaspăt fondată echipă din Gibraltar este chiar cea en titre, Lincoln Red Imps, trupă care și-a pus bazele în 1976!

Iată, mai jos, cea mai tânără campioană din fiecare țară, împreună cu anul fondării.

 caseta campioane

3campioane are Ucraina, cele mai puține din toată Europa: Dinamo Kiev, Șahtior și Tavria Simferopol

1889e anul în care Preston North End a devenit prima campioană a Angliei și, extins, prima campioană din istoria Europei și a fotbalului mondial

54de titluri are Glasgow Rangers, cea mai titrată campioană de pe glob

13campioane s-au fondat în noul mileniu, cele mai cunoscute fiind Ludogoreț (2001, Bulgaria) și Nordsjaelland (2003, Danemarca)

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează