FOTBAL  »  Superliga  »  TAS

Liga 1, abonata de serviciu la TAS » Cele mai importante decizii luate la Lausanne, care au lovit fotbalul românesc

Foto: Gazeta Sporturilor
Foto: Gazeta Sporturilor

Articol de GSP - Publicat joi, 13 iulie 2017 09:37

În ultimul deceniu n-a existat sezon în care Tribunalul de la Lausanne să nu schimbe hotărâri importante din litigiile judecate în ţară, cazul cu cel mai mare impact fiind cel de acum 4 ani, când Rapid a fost scoasă din Liga 1 după ce jucase două etape.

Iată cele mai importante decizii care au influențat fotbalul românescu, luate la Tribunalul de Arbitraj Sportiv:

1. 2008-2009: Dinamo a pierdut Champions League

În septembrie 2008, Poli Timişoara e depunctată de FRF cu 6 puncte în urma unei solicitări a FIFA în privinţa "problemei palmaresului". Poli a atacat decizia la TAS, care i-a dat câştig de cauză şi a reprimit punctele chiar a doua zi după finalul campionatului!

INFLUENŢA: Poli a trecut peste Dinamo în clasament, a terminat pe locul 2 şi a mers în preliminariile Champions League.

2. 2009-2010: Rapid, out din Europa!

În etapa a 20-a s-a jucat Rapid - Poli Timişoara, 1-0, giuleştenii folosindu-i pe Varga şi pe Tibi Bălan, legitimaţi cu o seară înainte. Poli a atacat dreptul de joc al celor doi, susţinând că Rapid i-a legitimat după închiderea perioadei de transferuri, iar cazul a ajuns inclusiv la TAS, care a menţinut victoria la "masa verde" pentru Timişoara.

INFLUENŢA: Dacă ar fi rămas scorul de pe teren, Rapid ar fi terminat pe locul 6 şi ar fi mers în cupele europene, aşa a fost pe 7 şi a ratat Europa.

3. 2012-2013: U Cluj, retrogradată de FRF, salvată de TAS

Universitatea Cluj a fost anunţată că e retrogradată din cauza faptului că n-a primit licenţa. Gruparea ardeleană a atacat decizia la TAS şi a avut câştig de cauză.

INFLUENŢA: U Cluj n-a mai fost retrogradată şi a fost reprimită în prima ligă.

4. 2013-2014: TAS a scos-o pe Rapid din campionat

Comitetul Executiv a decis disputarea unui meci de baraj între Rapid şi Chiajna pentru rămânerea în Liga 1. Rapid a câştigat barajul, dar Chiajna a contestat la TAS dreptul giuleştenilor de a evolua pe prima scenă şi a avut câştig de cauză.

INFLUENŢA: Deşi noul campionat s-a disputat, timp de două etape, cu Rapid, Chiajna a fost reprimită şi a fost nevoită să joace și meciurile din urmă.

În plus, un caz rezolvat pe plan intern: 2011-2012: titlu decis la rejucare

Meciul U Cluj - CFR a fost întrerupt în minutul 27, la scorul de 0-1, din cauza incidentelor generale produse de jucătorii ambelor echipe. Cazul a fost judecat în regim de urgenţă, iar forurile interne au decis rejucare din minutul 1. CFR Cluj a câştigat la rejucare, scor 3-2, cu acea victorie reuşind să obţină titlul de campioană.

"România nu dă cele mai multe cazuri la TAS, dar e ţara cu cele mai originale dosare! A fost prima care a pierdut o medalie olimpică, apoi tot prima care şi-a modificat componenţa campionatului după un verdict la Lausanne! Acum e prima care merge în Elveţia ca să-şi stabilească titlul" Cristian Jura, arbitru român la TAS

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
chris_bu67
chris_bu67  •  14 Iulie 2017, 11:08

Chiajna va avea curând soarta Rapidului și a celor de la Tg.Jiu

ray51
ray51  •  13 Iulie 2017, 13:04

Atatea balbe si erori ale FRF vechi si nou - de unde concluzia ca oamenii din fruntea acestui organism si stafful au fost si sunt aproape de 0. Oamenii cu ***..

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

para.para
para.para  •  13 Iulie 2017, 10:37

Ati schimbat "În plus, un caz rezolvat pe plan intern: 2011-2012: titlu decis la rejucare". Mai gigistilor, titlul acela nu s-a decis la niciun TAS din simplul motiv ca CFR si daca juca 10 meciuri ii batea de 10 ori pe U. Faptul ca s-a ajuns la TAS arata inca o data ca idolul vostru suprem, gigi, a avut influenta, mai precis banii lui. Dar Dumnezeu nu doarme si gigi cu tot cu banii lui a pierdut titlul pe teren. Ati tinut doliu, dar de fapt asta e viata ce va asteapta, din doliu in doliu.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează