FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB - CFR CLUJ

Camora legendar! Cifră istorică atinsă cu FCSB! » Conduce detașat în clasamentul all-time al prezențelor în Liga 1 ale fotbaliștilor străini

Mario Camora, CFR Cluj
Mario Camora, CFR Cluj

Articol de , - Publicat joi, 15 decembrie 2022 20:19 / Actualizat joi, 15 decembrie 2022 20:30

Titular în această seară în FCSB - CFR Cluj, Mario Camora (36 de ani) a bifat cel de-al 350-lea meci al său pe prima scenă a fotbalului românesc, fiind de departe jucătorul străin cu cele mai multe prezențe în Liga 1. Fundașul portughez cu cetățenie română a fost căpitan de 225 de ori și are nouă trofee câștigate la Cluj: 6 titluri de campion în Liga 1, două Supercupe și o Cupă a României.

Mario Camora este în istorie! Atât pentru CFR Cluj, cât și pentru întreg fotbalul românesc. Transferat acum 11 ani, pe 24 mai 2011, la gruparea din Gruia, portughezul a fost trimis pe teren din primul minut de Dan Petrescu și a bifat cel de-al 350-lea meci al său în Liga 1.

Titular în FCSB - CFR Cluj, Mario Camora a intrat în istoria Ligii 1 

„N-am privit cu ochi buni varianta România. Mai aveam o ofertă și din Portugalia, nu prea voiam să vin aici. Nu ieșisem niciodată din țară, nu știam unde vin. Am cerut două zile să vin să văd Clujul. Am văzut orașul cu Răzvan Zamfir și cu domnul Iuliu Mureșan, am semnat după prima zi, am ajuns la un consens”, își amintește Mario.

La fix două luni după ce și-a pus semnătura pe contractul cu CFR, Mario a și debutat oficial pentru clujeni. Într-un meci jucat acasă, cu Astra Ploiești, la acel moment, câștigat cu 2-0 de "feroviari". Camora a fost titular, debutat în premieră de tehnicianul Jorge Costa, și a fost notat cu 6 în caseta meciului de către Gazetă.

„Am multe amintiri frumoase la CFR! Dar prima e de la întâiul titlu de campion, când am venit, în sezonul 2011-2012. Meciul cu Universitatea Cluj pe care l-am câștigat 3-2 și am fost campioni. Asta a fost prima amintire așa frumoasă. Apoi, evident, meciurile din Champions League au fost ceva deosebit pentru mine”, spune acum Mario.

Burcă, Manea și Yuri au căzut de acord » Ce fotbalist de la Mondial ar vrea la CFR Cluj: „Dă cel puțin 30 de goluri în fiecare sezon!”
CFR Cluj
Burcă, Manea și Yuri au căzut de acord » Ce fotbalist de la Mondial ar vrea la CFR Cluj: „Dă cel puțin 30 de goluri în fiecare sezon!”

Mario Camora, portughezul devenit român

Apoi a venit și primul gol în tricoul vișiniu, în ultimul minut al deplasării de la Piatra Neamț. CFR conducea cu 1-0 prin reușita lui Vranjes (19), apoi Mario a stabilit scorul final în 90+2, finalizând un contraatac al lui Sougou. 

Interesant că acel joc a consemnat o altă premieră la capitolul jucători străini. Ricardo Cadu devenea străinul cu cele mai multe partide disputate în Liga 1, 152.

De atunci au trecut 11 sezoane și Mario e tot la CFR! E căpitan, liderul vestiarului și român cu acte în regulă, jucând inclusiv pentru echipa națională a României. „Oamenii mi-au plăcut din primul moment în România. Clujul era și atunci un oraș în care pulsa viața. De aceea le zic tuturor, și din țara mea natală, să vină să vadă România, să nu-și facă o idee doar din auzite”, mai spune acesta.

11 goluriși 24 pase de gol are Mario Camora în Liga 1. A primit 70 de cartonașe galbene și de cinci ori a fost eliminat în timpul unui joc

900 de miide euro este cota de piață a lui Mario, conform siteului de specialitate transfermarkt.com

Meciurile lui Mario Camora în România

  • 350 în Liga 1
  • 72 în cupele europene
  • 24 în Cupa României
  • 3 în Cupa Ligii
  • 7 în Supercupa României
Camora legendar! Cifră istorică atinsă cu FCSB! » Conduce detașat în clasamentul all-time al prezențelor în Liga 1 ale fotbaliștilor străini
Camora la primul său meci oficial jucat în Liga 1, în 2011, cu Astra Ploiești

Limba română am învățat-o ușor. Când am venit aici, eram 11-12 portughezi, antrenor Jorge Costa. Apoi, am plecat în cantonament în Austria, o lună, m-am pus la masă cu Cadu, care era de ani buni aici, cu Stăncioiu, cu Mureșan. Așa am învățat, stând la masă cu cei ce vorbeau română. Și am prins repede
Mario Camora, fundaș CFR Cluj

Mănânc orice, nu refuz niciodată. Slănină, prăjită sau crudă, cu ceapă, perfect! Dar niciodată mămăligă. Sarmale? Doamne, ce bune sunt! Ciorbă de burtă mănânc de două-trei ori pe săptămână, îmi place foarte mult. Nu țin nicio dietă. Sunt un norocos
Mario Camora, fundaș CFR Cluj

Top all-time prezențe în Liga 1 ale fotbaliștilor străini

1. Mario Camora (CFR Cluj)350
2. Junior Morais (Rapid)299
3. Takayuki Seto (Petrolul)291
4. Ousmane Viera (retras)235
5. Eric de Oliveira (retras)222
6. Filipe Teixeira (retras)209
7. Thaer Bawab (retras)207
8. Ricardo Cadu (retras)202
9. Nuno Viveiros (retras)199
10-11. Bojan Golubovici (retras)197
William de Amorim (retras)197

Și-a depășit președintele :)

Cristi Balaj, actualul președinte al celor de la CFR Cluj, a fost unul dintre cei mai importanți arbitri pe care i-a avut fotbalul românesc. În 1994 acesta renunța la cariera de fotbalist la FC Baia Mare și decidea să intre în arbitraj, la 23 de ani. 

A fost „central” în meciuri de Liga 3, Liga 2 și Liga 1, a avut delegări inclusiv în Champions League (debut în 2010 la AC Milan - Auxerre). Meciul Gaz Metan - Astra din 2016 a fost ultimul pentru Balaj, adunând în total 341 de confruntări doar în prima ligă.

ArbitruNr. meciuri
1. Alexandru Tudor381
2. Sebastian Colțescu355
3. Cristi Balaj341
4. Istvan Kovacs320
5. Ovidiu Hațegan295

Dan Petrescu: „La Urziceni, în 3 ani, n-am antrenat decât faza de apărare, la CFR lucrez doar ofensiv”

CITEȘTE ȘI:

CFR Cluj a ofertat 3 fotbaliști de la aceeași echipă! » Dan Petrescu a rămas profund impresionat după meciul direct
MERCATO
CFR Cluj a ofertat 3 fotbaliști de la aceeași echipă! » Dan Petrescu a rămas profund impresionat după meciul direct
Rezervă la Mondial, nelipsit din topul gafeurilor în Liga 1 » Avantaj pentru CFR cu Istvan Kovacs la centru în derby-ul cu FCSB
 FCSB - CFR CLUJ
Rezervă la Mondial, nelipsit din topul gafeurilor în Liga 1 » Avantaj pentru CFR cu Istvan Kovacs la centru în derby-ul cu FCSB

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
wheelwright
wheelwright  •  15 Decembrie 2022, 22:11

Din 2020 e fotbalist roman, de cand si-a luat cetatenia romana. Pana atunci puteti adauga la statistica ce vreti ca fotbalist strain, dupa nu se mai poate, ca e minciuna. E roman, a si jucat pentru nationala.

istet10
istet10  •  15 Decembrie 2022, 20:53

Nu este fotbalist strain.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează