FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Nici portar, nici afacere! Strategie defectuoasă la Steaua: situația pe care campioana voia s-o evite

Niță și Cojocaru duc o concurență echilibrată, fiindcă nici unul nu e îndeajuns de bun ca să se impună
Niță și Cojocaru duc o concurență echilibrată, fiindcă nici unul nu e îndeajuns de bun ca să se impună

Articol de GSP - Publicat duminica, 30 august 2015 00:00

Goalkeeperul de 19 ani a fost considerat o potențială ”marfă” pentru export și i s-a dat ocazia să joace. Prestațiile l-au coborît însă în umbra unui goalkeeper mediocru, obișnuit să fie soluția de backup.

Calculele din presezon nu seamănă mereu cu situația reală din campionat. Steaua simte asta, fiindcă strategia pe care o stabilise pentru postul de portar nu a funcționat deloc cum plănuiseră roș-albaștrii. Becali și Rădoi au discutat în vara asta despre achiziționarea unui goalkeeper în locul lui Arlauskis, pierdut gratis, la final de contract.

Au stabilit să nu mai vină nimeni, pentru ca Valentin Cojocaru să aibă posibilitatea să joace constant și să progreseze. La 19 ani și jumătate, Cojocaru e un portar foarte tînăr și vîrsta e un avantaj important pentru cota de piață și pentru dezvoltarea lui. Față de pauza estivală, meciurile oficiale au adus un element pe care roș-albaștrii nu-l luaseră în calcul: Valentin a apărat atît de slab încît l-a propulsat pe Niță titular!

Rezerva rezervei

Florin, 28 de ani, a fost între buturi și la Craiova, în cea mai recentă rundă din Liga 1, și la Trondheim. Cu el în poartă, Steaua a cîștigat ambele partide și a încasat un singur gol, din penalty-ul executat de Vătăjelu.

Niță își păstrează statutul și pentru jocul cu Viitorul și îl ține în continuare pe Cojocaru în afara echipei. Adică exact situația pe care steliștii voiau s-o evite cînd au renunțat să achiziționeze un goalkeeper experimentat și valoros. N-a fost nevoie de un număr 1 cu cotă mare, pe Cojocaru îl eclipsează și Niță!

A retrogradat

Portarul adus de roș-albaștri de la Chiajna, gratis, a fost rezerva lui Tătărușanu și apoi a lui Arlauskis. Cu nici unul dintre ei nu a "îndrăznit" să producă vreo concurență reală, întotdeauna a fost indiscutabil rezervă.

Nici pînă să ajungă la Steaua nu avusese o carieră grozavă. La 28 de ani, are numai 49 de partide în Liga 1, toate bifate pentru Concordia, o formație cu care retrogradase în Liga 1. Ilfovenii au picat în 2013 și din cauza unui sezon slab al lui Niță, dar s-au salvat datorită problemelor Rapidului, care n-a obținut licența.

"Cojocaru a apărat la începutul sezonului, e normal să i se dea șanse și lui Niță, să existe o concurență normală. Mi-a plăcut de Florin și la Craiova, și la Trondheim"
Helmuth Duckadam

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (37)
etoilerouge
etoilerouge  •  31 August 2015, 13:33

Tosca nu are alura fizica pentru pozitia in care joaca acum, este fortat acolo. La 180 cm inaltime esti bun cel mult lateral in aparare.

dora
dora  •  31 August 2015, 10:46

Niță nu a gafat, nici acum și nici în finalul sezonului trecut. Păcat că nu a fost jucat când trebuia în cupele europene...pentru că junele Cojocaru lua multe-multe goluri. El este certitudinea...Cojocaru este viitorul...

valiro
valiro  •  31 August 2015, 07:42
Postat de Petre Ioan Cretu pe 30 August 2015, 19:41

Nu asta zic, dar nu poate fi bun daca nu joaca. O sa vezi ca va fi foarte curand, in turul asta, cel mai bun jucator de la Steaua. Acum, de cand incepe sa mearga cuplul de mijlocasi centrali, Filip si Muniru, portarul nu mai este atat de expussi are foarte putine sanse sa greseasca.

Ba da, poate fi bun si daca nu joaca, daca se pregateste la antrenament. Dar el nici macar nu se osteneste sa se arunce... dar sa mai si faca un antrenament bun... Cat despre gafe, nu e nevoie sa le faca, e suficient sa vezi ce goluri ia, mai ales pe scurt, ca sa iti dai seama ca e slab portar. Tosca bun ? Poate ca asa vrea Dica, dar Tosca nu joaca in fata lui Guilherme si asa i s-a gasit post in centru. Fara sustinerea lui Dica nu era Tosca titular.

Vezi toate comentariile (37)
Comentează