FOTBAL  »  Superliga  »  OPINIE

Opinie de Radu Oprișan » Un altfel de patron » Două momente care creionează diferența dintre oamenii de fotbal din România și cei din străinătate

Miguel Angel Gil
(foto: Guliver/Getty Images)
Miguel Angel Gil (foto: Guliver/Getty Images)

Articol de GSP - Publicat luni, 23 aprilie 2018 15:34

Câți dintre microbiști nu s-au întrebat, văzând ieșirile patronilor din fotbalul românesc, dacă la fel se întâmplă și la Barcelona, Real sau Bayern?! Nici nu știm cum arată proprietarii acestor coloși! Evident, nu se pune problema schimbărilor din lojă ori traversarea bulevardului mânând oile cu mătura, îmbrăcați în trening!

În anul 2015 l-am cunoscut, la Madrid, pe patronul lui Atletico, Miguel Angel Gil, fiul controversatului Jesus Gil. Eram la Madrid împreună cu regretatul Didi Prodan, fosta glorie a lui Atleti, alături de conducătorii Academiei Atletico Madrid din București, pentru a-l conduce acolo pe Robert Ion, junior selectat de spanioli pentru a fi testat la Madrid.

Patronul marelui Atleti ne-a invitat la pranz într-unul din restaurantele exclusiviste ale Madridului. Zalacain, un local clasic, cu numai câteva mese, în care a cinat în numeroase ocazii Regele Juan Carlos împreună cu Regina, este primul restaurant spaniol care a primit 3 stele Michelin!Amplasat în vecinătatea Muzeului Joaquin Sorolla, restaurantul are ca platouri vedetă ragout de langustă cu chifteluțe din sfeclă mangold.

"Din localul acesta se conduce Spania", ne-a explicat zâmbind amabil Gill, justificând cumva aglomerația de la prânz. Fiind unul de-ai casei a primit automat recomandari pentru starter. A cerut precis la felul de bază antricot de vită cu ceapă caramelizată. Listă de vinuri i-a luat ceva timp. Avea 38 de pagini din toate regiunile Spaniei. A ales un rosu de Rioja din cramele Marques de Riscal, a explicat amabil că este recomandat pentru carne roșie la grătar. Iar carnea era într-adevăr roșie, aproape crudă, însă nebănuit de fragedă. La masă, Gill s-a dovedit a fi un companion de o eleganță aparte, pe care am mai întâlnit-o poate numai la Massimo Moratti, președintele lui Inter Milano, pe care ni l-a prezentat Mircea Lucescu în anul 1999. Știți care Moratti, cel care le făcea fotbaliștilor cadouri elevate, tablouri valoroase ori ceasuri scumpe! Atipic pentru noi! Credeți că l-ai putea mișca pe Golofca ori pe Alibec cu un Degas sau cu un Piliuță sau Blei?! Mai repede cu un Vacheron Constantin.

Așadar, Gill a dat dovadă de o eleganță aparte în comportament și în dialog. Fascinat de discuțiile legate de fotbal și televiziune, a promis că va veni la o emisiune a mea când va vizita România. După nici un an, am avut surpriza să constat că se ține de cuvânt! Venit să inspecteze Academia din București, Gill a fost invitat la prânz la restaurantul Casa di David. A comandat starterul și l-a rugat pe ospatar să mai întârzie un pic cu peștele deoarece a promis că ajunge la emisiune.

Câteva minute mai tarziu, s-a ridicat de la masă, iar apoi, coloana de Mercedesuri negre oprea în fața redacției Telekom Sport! Omul își respecta cuvantul dat cu câteva luni în urmă la Madrid chiar dacă asta a însemnat să se ridice de la masă! În localul exclusivist din Madrid am aflat lucruri inedite.

Pe un fond de liniște, discuția a căpătat tente stupide "Liga 1 style": "Vă implicați în alcătuirea echipei? Dar la schimbări?" Gill a surâs elegant: "Cum să discut așa ceva cu Simeone?! Eu nici nu merg la jocuri! Am avut probleme cu inima și prefer să le văd înregistrate. Cu o avere produsă în imobiliare, Gill îl lasă pe Enrique Cerezo, prieten al tatălui său să conducă clubul la care executiv este Emilio Gutierez. La momentul vizitei noastre, echipa părea că se apropie de sfârșitul unui ciclu, al super team-ului care câștigase EL la București: Radamel Falcao plecase, Arda Turan părea obosit, fusese descoperit Griezmann și readus Fernando Torres ca o mână de ajutor.

Mi-am permis să-l întreb pe Gill ce strategie are. "Vom prelungi contractul cu Simeone, el este creatorul echipei, el va începe un ciclu nou!"Peste două zile, presa anunța prelungirea. A urmat finala UCL, pierdută greu la penalty-uri îm fața lui Real! Filosofia unui astfel de om coboară până la cele mai mici amănunte din viața clubului. Juniorul condus de Didi Prodan la Madrid fusese selecționat în detrimentul altui pusti mai mingicar, dat fiind faptul că Robert vorbea spaniola, avea un discurs inteligent, rezultate bune la școală și era cerebral în teren!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (6)
papuravoda
papuravoda  •  23 Aprilie 2018, 22:59

Ca romanul - ti-a luat ochii cu restaurantul acela si e cel mai tare din parcare. In alta ordine de idei - va trebui sa cauti asemanari si la cluburi care traiesc preponderent din vanzarea jucatorilor , asa cum sunt cele mari ale noastre. - iau tineri sau mai putin tineri, ii duc prin Europa si-i vand cel putin dublu. Iti garantez ca la astfel de cluburi conducatorii au diverse interese si de multe ori impun jucatori in echipele de start. Nu e cazul lui Atletico.

lukasoil17
lukasoil17  •  23 Aprilie 2018, 18:41

Tov. ziarist...Barca și Realu' nu au patroni...au "socios" care o dată la 4 ani își aleg un presedinte care sa conducă clubul...iar dacă tot ai fost la Atletico de ce nu scrii nimic nici despre Jil ăl' batrân , D- zeu sa- l ierte, că era de 10 ori mai nebun decât Jiji si Nicolae...la un loc

don.uci
don.uci  •  23 Aprilie 2018, 18:13
Postat de adrian_riga pe 23 Aprilie 2018, 16:44

Un singur lucru nu inteleg, ce cautai tu, un ziarist, sa conduci nu stiu ce junior la Madrid? Ce cautai tu, ca ziarist, la un pranz cu patronul lui Atletico? Oare deontologia si integritatea nu te impiedicau sa faci asta? Oare cand vei scrie de acum incolo despre dl. Gil sau despre Atletico nu vei fi subiectiv? Stii ce a facut dl. Gil? Cu o friptura in sange si un vin bun si-a facut prieten un ziarist. Daca Burleanu face la fel dati titluri bombastice in "n" episoade. Sunteti jalnici.

barbate esti ***. Te`a prostit de tot Romania aparent. Totul e o conspiratie, totul e pe sub mana, totul e cu interes....Nici n`are rost sa aprofundez in mediocritatea ta de comentariu securist, si mira`m`as ca altcineva te va baga in seama. nu meriti.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează
Close