FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB - CFR 1-1

OPINIE Radu Oprișan folosește exemplul unui portar legendar pentru a-l apăra pe tânărul goalkeeper al lui FCSB » Pledoarie pentru Andrei Vlad

Foto: Cristi Preda
Foto: Cristi Preda

Articol de GSP - Publicat duminica, 11 februarie 2018 20:18

Puștiul din poarta Stelei a greșit exact când nu trebuia să o facă! În derby-ul denumit finala campionatului, când se luptau principalele contracandidate la titlu, FCSB - CFR 1-1.

Nu, gafa lui nu va decide campioana și în nici un caz fotbalul nu se oprește aici pentru Andrei Vlad. Va căpăta siguranță și emoțiile vor dispărea apoi vor urma momente în care vor ieși în evidență numai calitățile. Pentru că Andrei Vlad nu are numai vârsta de partea sa, ci și talentul, reflexele și jocul de picior. Știți ce a dus la gafa care a prilejuit golul CFR-ului? Faptul că Andrei s-a hotărât să riște. Și-a învins emoțiile, a uitat de vorba bătrânească "Joacă, tată, simplu", într-un fotbal în care principiul "pasă scurtă, viață lungă" te ferește de necazuri.

Andrei a făcut ceea ce le cerem tuturor portarilor: a ieșit pe centrare! Bine, a scăpat mingea, dominat de emoții. Are doar 17ani! O vârstă la care mulți dintre noi mergeam la cinema să vedem când Ștefan Bănică o pupa pe Oana Sârbu în "Liceenii" și Rodica Mureșan făcea o scenă topless în "Secretul lui Bachus".

Vârsta nu e o scuză pentru Andrei. Și el, și Dică, și Gigi știau la ce riscuri se expun. La fel a pățit-o un portar legendar, Bogdan Lobonț!

Descoperit de Marin Ioniță, ochit de Liță Dumitru și adus de Sichitiu în Giulești, el a fost titularizat de către Liță, care i-a dat la o parte pe consacrații Tene și Blid! Mircea Lucescu l-a păstrat ca titular în poarta Rapidului pe puștiul venit din Divizia B, de la Hunedoara. În primul an s-au bătut la titlu cu Steaua, au pierdut în ultima clipă la Craiova și au luat Cupa! Lobonț avea 20 de ani și venea din Liga a doua! A clacat și el într-un moment important, dar a fost protejat. Sezonul următor, după ratarea titlului la Craiova, Rapidul lui Lucescu s-a batut cu Dinamo, un Dinamo al lui Cornel Dinu, puternic pe toate planurile! Dinamo care a bătut în Giulești cu 4-1! Lobby și-a autoimpus o presiune fantastică: după prestații excelente, contabiliza meciurile fără gol primit. În august 1999, la un meci cu Oțelul, la Galați, Lobonț avea atunci 21 de ani, a gafat și Rapid a pierdut! În fiecare etapă era finala campionatului! Lucescu și conducătorii Rapidului au facut zid în jurul portarului: "Trebuia să se întâmple, ne așteptam, presiunea devenise prea mare pentru vârsta lui". Ce s-a întâmplat? Rapidul a câștigat campionatul și Lobonț a fost lăsat să se transfere la Ajax Amsterdam înaintea unui derby cu Steaua. Apoi, lumea s-a deschis pentru Lobonț: titular la națională, campion cu Ajax, transferul la Roma, Fiorentina. Roma îl tine și îl apreciază și acum, la 40 de ani. Au trecut 20 de veri de la acel august '99 de la Galați și nu s-a făcut gaură  în cer din cauza gafei lui Lobby.

FCSB și-a asumat riscul cu Vlad și acum ar trebui să se comporte onest și să își protejeze jucătorul prin vorbe și prin fapte! Cine știe unde îl vom regăsi pe Vlad peste niște ani!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (9)
1516992468349740
Kiruu Nichi  •  12 Februarie 2018, 12:46

Numele acelui meci de cosmar pt Rapid este....TUDOREL PELIN!!!

vladutz13
vladutz13  •  12 Februarie 2018, 10:33

De cand pana cand este Lobont un portar legendar? :)) Wow.

ana_moura
ana_moura  •  11 Februarie 2018, 23:05
Postat de ana_moura pe 11 Februarie 2018, 23:01

***! Greseala e greseala indiferent la ce echipa se face! daca e fcsb nu e greseala?... E asa, doar o glumiță de neam-prost!?

Maaaree portar! Doar e la fcsbeaua lui gigi bulău! Echipa de pensionari pietoni care nu joaca nimic dar Deaconu o tine fraudulos pe locul 1........

Vezi toate comentariile (9)
Comentează