FOTBAL  »  Superliga  »  ANIVERSARE

OPINIE Radu Oprișan: "Liță Dumitru împlinește 68 de ani și rămâne un personaj legendar al fotbalului nostru, în care nu își găsește locul!"

Liță Dumitru și Johan Cruyff
Liță Dumitru și Johan Cruyff

Articol de GSP - Publicat marti, 02 ianuarie 2018 11:27

Pentru cei care nu l-au prins pe Liță jucând, rămâne legendară imaginea cu marele Cruyff grăbind pasul după el, să-i strângă mâna la un meci pe Ghencea! Sau declarația lui Hagi, că Liță a fost idolul său!

Fotbalistul de geniu a rămas undeva în istorie, însă am avut prilejul să cresc ca jurnalist lângă antrenorul și omul Liță Dumitru! Ca orice tip special, el lasă ceva în urmă. Ceva remarcabil! Echipa Concordia Chiajna, cu baza superbă, i-o datorăm lui Liță, el s-a ținut de capul primarului Mircea Minea să le ridice și a reușit.

Personaj care nu s-a sfiit niciodată să spună ce gândește, chiar dacă asta i-a dăunat, Liță a spus în două momente remarcabile vorbe mari, ce au rămas în folclorul fotbalului: "Băi, țineți minte, Bucureștiul fură fraierii", le-a spus lui Pancu, Iencsi și Bundea după o ieșire în discotecă, încheiată cu niște pumni și palme! După 14 ani, Pancu recunoaște: "Noi am fost fraierii, dar vorbele lui Nea Liță ne-au salvat atunci".

O alta vorbă celebră? Una referitoare la Șumudică: "Nebunul ăsta ajunge antrenor adevărat, are stofă!". Șumi nu bifase încă vreun meci la prima ligă, iar relațiile dintre cei doi nu erau deloc bune. Liță l-a adus pe Șumi la Rapid și tot el l-a trimis înapoi la Sportul!

Liță a avut mereu ochi, l-a remarcat pe Lobonț. Prin anul 1996, puștiul slăbănog cu urechi mari, scos la lumină de Marian Ioniță, a fost ochit la Hunedoara și adus de Sichitiu în Giulești, unde titular era Tene. Liță l-a plăcut și îl antrena special! Într-un cantonament din Poiana Brasov, Liță a scos untul din Lobonț, îi trăgea la poartă, numai în vinclu, până l-a facut titular. Mircea Lucescu începea echipa cu Lobonț!

Peste timp îl descoperea pe Gardoș și îl propulsa la Steaua. Echipele sale, FC Național și Jiul, jucau un fotbal modern și spectaculos.

La 68 de ani, tată de trei ori și bunic, Liță și-a descoperit plăcerea de a lucra cu copiii și probabil va scoate cât de curând o nouă valoare la lumină. Rebel și arțăgos, spunând mereu ce gândește, poate de aceea respins de fotbalul nostru, Liță Dumitru a plecat peste Ocean să antreneze copii. Mai plecase o dată în Germania, unde Gazeta îl găsea prin anul 2015 ca șofer pe un camion. "De-aici nu mai plec decât cu picioarele inainte" se certa el de la distanță cu un fotbal care l-a alungat. Din fericire nu a fost asa! Cumva Germania l-a salvat cațiva ani mai târziu, când i-a operat cancerul de la prostata și l-a vindecat. S-a chinuit apoi acasă pentru 1.000 de euro pe lună și, având datorii dupa operatie, acum caută o viață decentă în America!

Un fost fotbalist imens nu își găsește locul în fotbalul nostru și are, chiar și la 68 de ani, curajul să o ia de la început cum băga alunecări perfecte pe vremuri!

Liță a rămas un tip popular, moștenind arta de a fi hâtru de la Valentin Stanescu, cel ce i-a fost antrenor. Nu suportă să-i spui domn profesor, cum preferă treningul, costumul îl strânge. Trage o înjurătură parintească și zâmbește gândindu-se la nea Tinel. La mulți ani, Nea Liță!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (21)
polistul68
polistul68  •  03 Ianuarie 2018, 08:51
Postat de sibelius pe 02 Ianuarie 2018, 18:10

Maitre, de Euro ala cu zero puncte uitasi? De cartonasul rosu al lui Gica in meciul cu danezii(decisiv pentru calificarea la Coppa del Mondo) si implicit suspendarea in singura victorie din Italia(aia cu URSS) ca si meciurile mediocre facute de acelasi Hagi in Italia, iar? De retragerea de la Nationala, de puciul pentru bani idem? Bine ca nu i-ai trecut la realizari si transformarea lui Conte in antrenor dupa ce i-a rupt picioarele...

Desi e considerat cel mai mare fotbalist roman, Hagi nu a facut nici un meci "mare" impotriva echipeklor bune....nu ne-a ajutat niciodata in meciurile grele, nu a iesit cu nimic in evidenta..dar aici este un articol despre Lita Dumitru....poate cel mai complet fotbalist roman...avea tot ce i trebuia unui fotbalist..ambele picioare, visiune, curaj, tehnica sut, dribling, deposedare, detenta, forta....sa traiesti nea Lita.

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  03 Ianuarie 2018, 05:47
Postat de Ady Oster pe 02 Ianuarie 2018, 20:41

Bai fraiere, 1. Lita Dumitru a jucat la Cupa Mondiala 1970 in Mexic. 2. A avut oferta sa plece la Barcelona, dar pe vremea lui Ceausescu nu pleca nimeni. Altfel sigur ajungea acolo sau la Real sau la alta echipa mare cu care juca finale sau finale in Europa. Si in afara de asta, daca Hagi a spus cu gura lui ca Lita e idolul lui, ce naiba dai tu aiurea din plisc?

1. mai omit si eu unele amanunte, dar comentariul meu e mult mai amplu, cu mult prea multe argumente corecte. 2. vorbeste cuviincios, esti in spatiu public. chiar daca esti ascuns dupa un nick, nu inseamna ca ai dreptul sa te dovedesti prost crescut.

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  03 Ianuarie 2018, 05:42
Postat de sibelius pe 02 Ianuarie 2018, 18:10

Maitre, de Euro ala cu zero puncte uitasi? De cartonasul rosu al lui Gica in meciul cu danezii(decisiv pentru calificarea la Coppa del Mondo) si implicit suspendarea in singura victorie din Italia(aia cu URSS) ca si meciurile mediocre facute de acelasi Hagi in Italia, iar? De retragerea de la Nationala, de puciul pentru bani idem? Bine ca nu i-ai trecut la realizari si transformarea lui Conte in antrenor dupa ce i-a rupt picioarele...

nu e nimeni perfect, maradona a gresit mult mai mull, dar ramane maradona. e simplu, nu se poate pune niciodata semnul egal intre gica hagi si nimeni altcineva din romania. repet, a spus-o dobrin.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează