FOTBAL  »  Superliga  »  RETRO GSP

RETRO GSP Povestea ultimului derby Rapid - Steaua din comunism: „S-au bătut parte-n parte cu Miliția. S-a jucat până a câștigat cine trebuia!”

Povestea ultimului derby Rapid - Steaua din comunism / foto: Arhivă GSP +14   FOTO
Povestea ultimului derby Rapid - Steaua din comunism / foto: Arhivă GSP

Articol de , - Publicat miercuri, 11 august 2021 09:26 / Actualizat miercuri, 11 august 2021 14:44

Povestea ultimului derby Rapid - Steaua din comunism: „A durat 100 de minute, arbitrii au fluierat doar în favoarea lor, iar la final galeria noastră s-a bătut parte-n parte cu Miliția!”. 

Duelurile dintre alb-vișinii și roș-albaștri au fost mai mereu cu scântei, așa cum se anunță și confruntarea de duminică seara. Unul, însă, a intrat în istorie, deși contextul în care s-a disputat nu anticipa vreo partidă de poveste.

UNII ÎN „B”, ALȚII ÎN FINALA CCE

Pe 25 iunie 1989, în Regie era programată, în manșă unică, una dintre cele mai dezechilibrate semifinale de Cupă. Argumente?

  • # Rapid tocmai retrogradase din prima divizie, locul 17 din 18 
  • # ultimul meci direct, în campionat, se terminase cu 8-2 în favoarea Stelei! 
  • # Steaua nu pierduse niciodată în ultimii 3 ani (avea 102 jocuri consecutive fără eșec!) 
  • # trupa lui Iordănescu era una dintre forțele continentului; pe 24 mai disputase a doua finală de Cupa Campionilor, 0-4 cu AC Milan
+10 FOTO

Cu toate acestea, cei 15.000 de spectatori care au umplut "Sportul" au asistat la o întâlnire extrem de echilibrată, terminată 3-2 pentru "militari" și decisă de un gol al lui Ilie Stan căzut la ultima fază a partidei. O ultimă fază care a venit, susțin rapidiștii, abia prin minutul 100, deși în acele vremuri nu se acordau decât un minut sau două de prelungiri. 

Florin Constantinovici, titular atunci în linia de mijloc a giuleștenilor, are totul proaspăt în memorie, chiar dacă au trecut mai bine de trei decenii.

„NERVI, ÎNJURĂTURI, INTRĂRI DURE"

- Domnule Constantinovici, ce vă mai amintiți de la acel derby cu Steaua, ultimul înainte de Revoluție? 
- Aproape tot. Eram tânăr, 21 de ani. Abia mă luase Rapidul, savuram fiecare secundă petrecută pe gazon.

- Cum se face că ați rezistat atât în fața Stelei, care era evident mai bună? 
- Prin ambiție, prin dăruire totală. Cred că nici un succes al nostru n-ar fi fost imposibil. Bine, dacă s-ar fi jucat în aceleași condiții pentru toți...

Povestea ultimului derby Rapid - Steaua din comunism: „S-au bătut parte-n parte cu Miliția. S-a jucat până a câștigat cine trebuia!”

- Adică? 
- Adică să fi avut parte de un arbitraj corect.

- Păi, n-a fost? 
- O vreme, a fost. Însă după ce adversarii au înțeles că nu se vor mai distra, așa cum făcuseră în campionat, la acel 8-2, au apărut nervii, înjurăturile, intrările dure. Totul sub ochii îngăduitori ai arbitrilor.

PIȚI, DUBLU-FAULT

- Într-o filmare de câteva minute care există pe youtube de la acel meci, se vede o astfel de fază la care arbitrii nu intervin: Pițurcă îl calcă pe Rada și îl lovește în plex, într-un moment în care mingea era în cu totul altă parte! "Centralul" Igna se consultă cu tușierul Costică "Vâlcea", ridică din umeri și nu ia nicio măsură. 
- Și de ar fi fost aia singura fază! Mulți dintre noi am avut de suferit...

- Inclusiv dumneavoastră? Că ați ieșit la pauză. 
- Nu, de ce să mint?! Am fost înlocuit din rațiuni tactice. Sau pentru că am fost slab. (Râde)

- În cronica partidei, ziaristul Constantin Alexe scria că și de la Steaua a ieșit un jucător accidentat. E vorba despre Ungureanu, lovit după un duel cu Ciolponea. 
- Vă dați seama că nici noi n-am stat să privim cum suntem călcați în picioare. Însă sunați-i pe Goanță și pe Damaschin să vă povestească de ce lovituri au avut parte!

- Golul lui Ilie Stan, din minutul 90, cum a fost? 
- Care minut 90?!? S-au jucat 100 de minute, poate chiar mai mult! S-a jucat până a câștigat cine trebuia!

SCANDĂRI ÎMPOTRIVA CEAUȘEȘTILOR

- A fost ceva similar cu "cazul Oradea", din '88, când Steaua s-a impus tot cu 3-2 și tot după o reușită venită după multe minute de prelungiri? 
- La Oradea nu știu exact ce a fost, că n-am fost acolo. Însă în Regie numai fotbal nu s-a jucat, mai ales în ultima jumătate de oră.

- Tot în acea filmare de pe youtube se aud fanii rapidiștii scandând vehement "Hoții, hoții!". Care a fost atmosfera la final? 
- Ohoo, dar câte au mai strigat! Pentru prima oară atunci am auzit scandări și împotriva familiei Ceaușescu, iar după ce suporterii au ieșit din stadion s-au înregistrat ciocniri violente cu milițienii, în special în zona Gării de Nord.

- Duminică seara ce simțiți că se va întâmpla în derby-ul de pe Arena Națională? 
- Steaua e favorită, clar. Însă tot printr-o mobilizare exemplară se pot anula diferențele de valoare. În plus, Rapid va avea de partea ei câteva zeci de mii de oameni, iar asta va conta enorm.

La 4 zile după succesul contestat cu Rapid, Steaua avea să câștige și finala, 1-0 cu Dinamo, gol Hagi, trecându-și în palmares a 17-a Cupă a României. "Cu Dinamo roș-albaștrii au avut mai puține emoții decât au avut cu noi", a rememorat Constantinovici.

Rapid - Steaua 2-3 (1-1)

25 iunie 1989, Cupa României '88-'89, semifinale, Rapid - Steaua 2-3 (1-1)
Au marcat: Minoiu (31'), Damaschin II (52') / Pițurcă (42', 48'), I. Stan (90')

Rapid: Barba - Aprodu, Cârstea (62' Craiu), Rada, Vameșu - Constantinovici (46' Drăghici), Estinca, Goanță, Ciolponea - Damaschin II, Minoiu. 
Antrenori: Ion Motroc și Ion Pop
Steaua: S. Lung - D. Petrescu, Bumbescu, Iovan, Ungureanu (67' Bălan) - Minea (55' Balint), I. Stan, I. Rotariu, I. Dumitrescu - Lăcătuș, Pițurcă. 
Antrenori: Anghel Iordănescu și Dumitru Dumitriu

Stadion: "Sportul" / Spectatori: 15.000 
Arbitri: Ioan Igna (Timișoara) - Adrian Porumboiu (Vaslui), Gheorghe Constantin (Râmnicu Vâlcea)

+10 FOTO

13-7a fost raportul șuturilor spre poartă, în favoarea steliștilor. Șuturi cadrate, 4-3, tot pentru roș-albaștri

17-4a fost raportul cornerelor, în favoarea "militarilor"

Steaua ne-a și subestimat atunci. Hagi și Tudorel Stoica nici n-au evoluat contra noastră, au fost menajați pentru finala cu Dinamo

După mulți ani am discutat cu Marius Lăcătuș despre acel meci și a recunoscut că a fost surprins de replica noastră, nu se așteptau să le facem viața atât de grea" Florin Constantinovici Florin Constantinovici

Nu vreau să comentez prea multe, că se interpretează și nu mai vreau conflicte cu nimeni. Spun doar atât: atunci a fost ceva ce cu greu se poate imagine în ziua de astăzi! - Marian Rada

Vezi și: 

RETRO FC Argeș, la 68 de ani. Ce recorduri au stabilit piteștenii în fotbalul românesc?

57 de ani de la meciul care a declanșat ura între Arad și Timișoara: „La final a fost măcel! Galeriile s-au înfrățit și s-au bătut cu Miliția!”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (40)
adrianflorea
adrianflorea  •  13 August 2021, 18:22
Postat de ciprianbirtea pe 13 August 2021, 08:35

La Oradea a fost 1-2 în acel meci FC Bihor - Steaua la care se face referire.

Credeți-ne pe cuvânt, FC Bihor - Steaua 2-3. Marcatori: Mujnai (36', 45') / Belodedici (23'), Hagi (80'-pen), Balint (90'). O fi fost și vreun 1-2, însă nu în '88. Sănătate!

ciprianbirtea
ciprianbirtea  •  13 August 2021, 08:35

La Oradea a fost 1-2 în acel meci FC Bihor - Steaua la care se face referire.

dubluv
dubluv  •  13 August 2021, 08:34

cum sa prelungeasca jocul pana a castigat cine trebuie? Urmau 30 de minute de prelungiri, de ce sa prelungeasca mai mult? Apoi zice ca stelistii au jucat dur, dar "va dati seama ca nici noi nu am stat cu mainile in san". E fraier cine il crede pe Constantinovici.

Vezi toate comentariile (40)
Comentează