FOTBAL  »  Superliga  »  MEDIA

EXCLUSIV Surpriză de proporții! Comentator „importat” din politic de Prima TV la FCU Craiova - FCSB: „Sunt sferturi de fotbaliști, oricine îi poate comenta”

Mircea Dinescu ar putea comenta meciuri la Prima TV
Mircea Dinescu ar putea comenta meciuri la Prima TV

Articol de , - Publicat joi, 16 septembrie 2021 09:50 / Actualizat joi, 16 septembrie 2021 10:31

Prima TV, postul generalist deținut de firma care are și drepturile TV ale campionatului din România, va transmite în fiecare etapă câte un meci, cel de sâmbătă seara, primul urmând să fie FCU Craiova - FCSB. Comentariul partidei din acest week-end va fi asigurat de Bogdan Cosmescu și, o alegere inedită, Dragoș Pătraru!

Premieră absolută în România. Nu mai puțin de 4 posturi TV vor difuza același meci, începând din weekend-ul viitor, în seara zilei de sâmbătă. Prima TV intră și ea în jocul Ligii 1 și a decis să transmită în direct, rundă de rundă, o partidă. De fiecare dată va fi cea programată sâmbătă seara. 

Prima confruntare va fi cea din etapa viitoare, FCU Craiova - FCSB, iar în runda a 10-a, FCSB - Academica Clinceni. În afara celor de la Prima TV, meciul respectiv va fi în continuare disponibil și pe celelalte 3 posturi: Digi, Telekom și Look.

Prima TV a fost preluată de curând de Clever Media, firma care deține, prin intermediul EAD, drepturile de televizare ale Ligii 1. În vara lui 2019, EAD a cumpărat pentru 5 ani campionatul intern, după care primele posturi către care a vândut au fost DigiSport și Telekom. 

Dragoș Pătraru și Bogdan Cosmescu comentează FCU Craiova - FCSB

Acestea nu sunt posturi generaliste, ci sunt disponibile doar în rețeaua de cablu proprie: RCS, respectiv Telekom. Apoi, drepturile au fost disponibile și pentru posturile de sport deținute de Clever Media, Look Sport. Acestea pot fi accesate de toți abonații de cablu, fiindcă ele apar în grilă la toți operatorii. 

La meciul din această sâmbătă comentariul de pe Prima TV va fi asigurat de Bogdan Cosmescu și Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii „Starea Nației”, de la același post TV. Din informațiile GSP, pe viitor sunt șanse mari ca meciurile să fie comentate de alte vedete ale postului, printre care Florin Călinescu sau Mircea Dinescu.

Surpriză de proporții! Comentator „importat” din politic de Prima TV la FCU Craiova - FCSB: „Sunt sferturi de fotbaliști, oricine îi poate comenta”
Dragoș Pătraru

„La ce fotbal avem noi, oricine poate să-l comenteze. Avem doar sferturi și jumătăți de fotbaliști”, a spus Dragoș Pătraru.

Noutatea e că un post generalist, care nu e exclusiv de sport, va transmite partide de fotbal din Liga 1. Ultima dată când s-a întâmplat așa ceva a fost în urmă cu 9 ani. Antena 1 difuza jocuri de pe prima scenă. De-a lungul anilor, în această postură s-au mai aflat TVR 1, ProTV, Kanal D, Național TV și Antena 1.

Prima TV va fi un jucător important în zona fotbalului începând din 2022, mai ales din perspectiva echipei naționale. A câștigat drepturile TV pentru partidele României, împreună cu Antena 1, pentru perioada 2022-2025. Aici vor fi incluse partidele din Liga Națiunilor, edițiile 2022 și 2024, preliminariile CE 2024 și barajele aferente acestui turneu, dar și preliminariile CM 2026 și play-off-uri pentru competiția de peste 5 ani!

Cine este Dragoș Pătraru 

  • Jurnalist în vârstă de 43 de ani, Dragoș Pătraru și-a început cariera la ziarul Prahova, înainte să împlinească 18 ani.
  • A continuat prin moderarea unei emisiuni de sport la Radio Contact. În anul 2000 și-a înființat propriul ziar de sport, Fair Play de Prahova, iar în 2008 a preluat managementul postului de televiziune Prahova TV.
  • 4 ani mai târziu a mers la România TV, iar în 2013 a început celebra emisiune de satiră politică „Starea nației”, mutată în 2014 la TVR. Între timp, emisiunea s-a mutat la Prima TV și a ajuns la al șaselea sezon.

Sâmbăta, doar fotbalul poate concura cu filmele și divertisment

Prima TV nu s-a aflat, de regulă, în top 5 audiențe în serile de sâmbătă. Posturile care au fost pe podium au fost ProTV, Antena și Kanal D, care au fie filme artistice, fie emisiuni de divertisment. De exemplu, în ultima sâmbătă în care s-a jucat Liga 1, înainte de întreruperea pentru meciurile echipei naționale, pe 28 august, singurul post care a reușit să se bată cu cele mari a fost DigiSport, care a transmis partida Rapid - Universitatea Craiova 1-2.

În mediul urban, Digi a fost pe locul 4, foarte aproape de România TV, dar peste Antena 3 și Kanal D, în vreme ce pe publicul comercial, Digi a fost chiar pe 3, sub Antena 1 (care a difuzat emisiunea Splash) și ProTV (filmul Titanic), dar cu aproape 20% peste Kanal D.

40% din veniturileraportate de cluburile din Liga 1 în 2020 au fost reprezentate de drepturile TV, în creștere evidentă față de procentul din 2019, care era de numai 27%

La noi, toate meciurile televizate...

Liga 1 e un campionat total atipic din punctul de vedere al transmisiunilor TV, măcar din două puncte de vedere. Primul: toate jocurile sunt televizate și, evident, nu se dispută niciodată două jocuri la aceeași oră. Al doilea: un meci va fi transmis, începând din runda viitoare, de nu mai puțin de 4 posturi!! Drepturile TV în România au fost achiziționate pentru suma anuală de 28,5 milioane de euro, fără TVA.

... în Anglia, debutul lui Ronaldo nu s-a văzut

România e extrem de departe, ca bani pentru drepturile TV, față de marile campionate. Cel mai bine vândută competiție internă e Premier League, care trece mult de un miliard de euro pe an. 

Chiar și așa însă, există o reglementare extrem de dură, la care s-a renunțat doar temporar, când accesul publicului n-a fost permis pe stadioane din cauza restricțiilor cauzate de coronavirus: niciunul dintre meciurile care se dispută sâmbătă de la ora locală 15:00 nu poate fi televizat pe teritoriul țării. În exterior, inclusiv în România, drepturile au fost vândute inclusiv pentru aceste meciuri, dar nu și pentru Anglia. De exemplu, sâmbătă, debutul lui Ronalo din meciul United - Newcastle 4-1, în care a reușit o "dublă", n-a fost transmis live în Insulă!

CITEȘTE ȘI

S-a întors Keșeru, a revenit spectacolul! Ce bornă a atins „bombardierul” FCSB-ului, după eurogolul reușit cu Dinamo

Top secret: GSP are contractele celor mai tari antrenori din Liga 1! Cât câștigă Petrescu, Iordănescu și Reghecampf

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (30)
1814817768742407
Tatar Alexandru Ioan  •  16 Septembrie 2021, 18:25

***....******????***...... ***!!!!???

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1398483176954444
Nicu Mirza  •  16 Septembrie 2021, 16:15

Poate vom avea si altfel de comentarii nu asa "sufocante" ca in prezent ! Comentatorii incearca sa-si "etaleze" cunostintele si te sufoca vorbind tot timpul uitand ca si noi vedem meciul ! Ei transmit ca la radio : X suteaza cu piciorul stang ; Y preia cu capul , etc . E un comentator la DIGI care te exaspereaza cu "interesant " : jucator interesant , pasa interesanta , transfer interesant , sut interesant , etc . Parca imi este dor de Topescu !

kuba
kuba  •  16 Septembrie 2021, 15:37

Breaking News :Televiziunea Trinitas va transmite meciurile fc fcsb-ului!

Vezi toate comentariile (30)
Comentează