FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB - SPORTING , MANȘA RETUR PLAY-OFF CHAMPIONS LEAGUE, 23 AUGUST, 21:45: PROTV, DOLCESPORT

REPORTAJ EXCLUSIV Gazeta a participat la procesul de montare a gazonului de pe Arena Națională » Cum se produce în comuna Săbăreni un gazon de Ligă la 1/2 din prețul de afară!

Articol de , - Publicat vineri, 18 august 2017 09:00

O echipă a Gazetei Sporturilor a participat ieri la întreg procesul de montare a noului gazon pe Arena Națională: iarba s-a recoltat la 8:00 dimineața, de la marginea Bucureștiului, a făcut o oră în trafic, după care a fost așternută cu utilaje specializate.

Primarii Bucureștiului s-au tot schimbat, însă problemele gazonului de pe cel mai mare stadion din țară au rămas mereu aceleași. De trei zile, pe Arena Națională se lucrează la foc continuu pentru ca, sâmbătă seară, un nou gazon, al 9-lea, să fie montat și pregătit pentru manșa retur din play-off-ul Champions League, Steaua - Sporting!

În premieră, iarba este produsă în România, iar conform producătorului costă sub 100.000 de euro! Precedentul covor a costat dublu.

Noua iarbă e produsă și însămânțată în septembrie 2016, în România. Până acum am avut gazon din Olanda, Italia, Austria și Ungaria. Acum vine de la Săbăreni, o comună din județul Giurgiu.

Gazonul se recoltează de la ora 8:00

O echipă a Gazetei a vizitat ieri dimineață "ferma". E la 20 de kilometri de București. După ce ieși din Capitală cu un trafic bară la bară, treci de Chitila și-o ții tot înainte până faci stânga, pe un drum comunal. Ajungi la Săbăreni, iar până la destinație e plin de indicatoare: "Fericirea la metru pătrat".

Sunt zeci de mașini care așteaptă să fie încărcate cu gazon, dar și un TIR cu o destinație clară: Arena Națională! Muncitorii sunt pe câmp încă de la ora 8:00! "De două zile se muncește la capacitate maximă, inclusiv noaptea. Am cumpărat reflectoare pentru a putea să recoltăm și noaptea", spune Ovidiu Petrache, directorul firmei.

Gazon SuperSport

Suntem pe un câmp. E imens. 60 de hectare! Are sistem de irigație de ultimă generație. Plus utilaje aduse special din Olanda și Marea Britanie, care au costat 700.000 de euro! De aici se încarcă în TIR-uri gazonul SuperSport, dedicat exclusiv terenurilor de fotbal cu peste 75% Poa pratensis (floarea fânului), realizat special pentru a rezista mai bine la utilizare intensă.

Rulourile au o lungime de minimum 6 metri și o lățime de 1,5 metri. Se recoltează și se montează mecanizat.

De la recoltare la montare, maximum 3 ore

Muncitorii fac role imense de gazon și le depozitează pe marginea câmpului. De aici intră în acțiune o altă echipă de oameni care încarcă rulourile într-un TIR, care pleacă spre Arena Națională.

Drumul se parcurge în mai bine de o oră, dar totul e în grafic. "De la recoltare și până la montaj nu trebuie să treacă mai mult de 3 ore", explică Petrache.

sabreni

BGS-ul în acțiune: "Bursucule", "Veverița"

Furnicarul de la fermă îl regăsim și la stadion. Zona în care se descarcă gazonul proaspăt e păzită ca o delegație oficială a unui șef de stat. Lipsesc lunetiștii și controalele antitero! BGS-ul, firma de pază care are în grijă stadionul, și-a dublat efectivele. Nimeni nu intră, nimeni nu iese! În curte se aude numai "Bursucule", "Veverița", "Poarta 03, recepție".

"Primăria fuge de presă ca dracu' de tămâie! Să nu prindă picior de ziarist pe aici că iese scandal uriaș", ne spune un angajat al firmei de pază. "Să nu intrați p-aici să-mi faceți probleme, rămân fără pâine". Zecile de telefoane la Primărie pentru a obține accesul în incinta stadionului au rămas fără rezultat: "Nu se poate, ne pare rău!".

Gazeta a intrat și pe stadion

Ziariștii Gazetei reușesc totuși să intre. Imaginea de sus e dezolantă. Doar pământ în loc de dreptunghi verde. Muncitorii încep în fața noastră să monteze primele rulouri de gazon. Mașinăriile fac legea în curtea Arenei, iarba intră ca într-un malaxor și acoperă încet-încet tot terenul. "Hai, băieți, să-i dăm viteză!". "Până diseară suntem cu jumătate de gazon montat, n-avea grijă, nea Ioane!", primește asigurări șeful de echipă.

"Durata de viață a gazonului va fi mai mică"

Oficialii firmei care montează iarba de Săbăreni ne atenționează: "Este de așteptat ca gazonul să aibă o durată de viață mai mică din cauza specificului construcției și a numărului mare de jocuri. Firma noastră nu oferă serviciile de întreținere, drenare, irigare. Aceste servicii sunt strict specializate, ca și producerea de gazon în sine, și sunt obiect de activitate diferit, al unor firme diferite, în serviciul direct al beneficiarului".

Sâmbătă se va tăia și panglica ;)

Muncitorii n-au timp de pauză, verdele pune stăpânire pe dreptunghiul plin de nisip de pe Arena Națională. Sâmbătă, Primăria pregătește o tăiere de panglică pentru presă. Cu sau fără primarul general! Probabil, cu! Puțină campanie în mijloc de august nu strică niciodată. Bucureștenii trebuie să vadă că s-a muncit cu drag și spor. Dar măcar vom avea un gazon de mare calitate la un meci de mare interes! Care ne așteaptă miercurea viitoare. Și îi vom aștepta pe verzii portughezi cu verdele nostru de Săbăreni!

Save

Save

Save

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (29)
cosminb84
cosminb84  •  19 August 2017, 08:32
Postat de George Buzianu pe 18 August 2017, 17:09

Domnilor, sunteti sigur ca asta este gazon de sport?!? Pare gazon decorativ!

am jucat de mai multe ori pe un gazon SUPERSPORT,al acestei firme,e bun,dar problema e alta,miercuri se va juca pe el,cu toate ca majoritatea recomandarilor spun ca dupa minim 10 zile,ar putea fi folosit in conditii normale.dupa ce se monteaza,el trebuie tratat cu niste solutii,iar operatiunea se repeta cam dupa 5-6 zile.apoi dupa 3-4 zile de la repetarea operatiunilor de tratare se poate utiliza gazonul in conditii normale.si mai trebuie luat ceva in calcul: arena nationala nu are conditii optime de aerare si lumina pentru gazon,iar aici vina o poarta proiectantul arenei,care ar fi trebuit tras de maneca...

284832601904827
JaxSoa Soa  •  18 August 2017, 23:33

Superb advertorialul.. Doar ca nu ati spus esentiaulul :) vrut sau nevrut desi cred ca mai degraba nevrut patronul firmeu Rulouri de gazon SRL din Sabareni nu este altul decat..primarul din Sabareni (Viorel Iosif) la "inaintare" fireste fiind prima doamna a acestuia. Membru deocamdata inca PNL ...dar probabil dupa "infuzia" financiara tocmai oferita.. f probabil in viitorul apropiat psd..ca oricum nu mai tinea mult treaba de la judeteana cut 4 madate consecutive.. iar pt alte afaceri infloritoare ale distinsului primar era suficient doar sa intrebati prin zona.

1500789460012481
George Buzianu  •  18 August 2017, 17:09

Domnilor, sunteti sigur ca asta este gazon de sport?!? Pare gazon decorativ!

Vezi toate comentariile (29)
Comentează
Close