FOTBAL  »  Superliga  »  CIFRE INSTAT

Schimb de forțe în Liga 1 » Comparaţie-şoc: Steaua de ieri e Viitorul de azi!

Florinel Coman traversează cel mai bun moment din carieră // FOTO Raed Krishan
Florinel Coman traversează cel mai bun moment din carieră // FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat duminica, 26 martie 2017 00:00

Raportul InStat al meciului direct din etapa trecută indică o comparaţie-şoc: trupa lui Hagi a avut un număr dublu de driblinguri reuşite faţă de formația lui Reghe.

Cândva, Steaua era recunoscută ca fiind echipa care produce fotbalul cel mai spectaculos. Implicit avea şi jucătorii cei mai tehnici, care reuşeau să aibă calitate în execuţii şi să stăpânească inclusiv procedeul poate cel mai pretenţios din fotbal, driblingul.

La acest capitol însă, Steaua nu mai are monopol în Liga 1 fiindcă unul dintre cei mai mari, dacă nu cel mai mare, dribleri pe care i-a avut vreodată România, Gică Hagi, a reuşit cu clubul său, Viitorul, să o depăşeacă în mod autoritar pe Steaua în această privinţă.

Toţi au driblat măcar o dată

În confruntarea directă, de săptămâna trecută, raportul de driblinguri a fost unul realmente surprinzător: Viitorul 18, iar Steaua numai 9!

Nu doar că dobrogenii i-au surclasat pe roș-albaștri la acest capitol, dar e surprinzător modul în care arată tabloul celor de la Viitorul în privinţa driblingurilor reuşite.

În afara portarului Râmniceanu, absolut toţi jucătorii, chiar şi cele 3 rezerve utilizate, au bifat măcar o dată un astfel de procedeu, lider fiind Florinel Coman.

În partea cealaltă, dintre cei 13 fotbalişti de câmp folosiţi de Reghecampf, doar jumătate au driblat, 7 dintre ei, iar pe primul loc e un fundaş, Momcilovici, 3!

cifre jucatori viitorul steaua

8dintre cei 13 jucători ai Viitorului au avut procentaj de 100% în privinţa driblingurilor reuşite din totalul încercărilor

2dintre cei 7 fotbalişti ai Stelei care au driblat măcar o dată au avut procentaj de 100%, ambii fundaşi: Bălaşa şi Momcilovici

23de ani a fost media de vârstă a fotbaliştilor folosiţi de Viitorul în meciul cu Steaua, dintre aceştia 6 au fost eligibili pentru regula U21

27de ani a fost media de vârstă a jucătorilor Stelei în partida de la Ovidiu, dintre ei numai 3 au fost eligibili pentru regula U21

Ce era odată Pintilii e acum Nedelcu...

Duelul dintre cei doi închizători a fost clar câştigat de elevul lui Hagi, care a avut un număr dublu de baloane recuperate şi de două ori mai multe pase complete reuşite.

Nu doar driblingurile au făcut diferenţa în Viitorul - Steaua 3-1, ci şi modul în care a arătat duelul direct al omenilor din "inima" echipei. Dragoș Nedelcu versus Mihai Pintilii.

Ambii jucători de centrul terenului, cu rol esenţial atât defensiv, cât şi ofensiv, fiindcă de la ei se aşteaptă să se recupereze baloanele, dar şi să plece construcţia acţiunilor ofensive.

Nu doar că duelul a fost dezechilibrat, dar puştiul lui Hagi l-a surclasat pe cel care a pierdut la începutul acestui an banderola de căpitan al roș-albaștrilor:

DEFENSIV - De două ori mai bun

În privinţa modului în care cei doi s-au descurcat când adversarii erau în posesia mingii, Nedelcu are cifre senzaţionale. A reuşit nu mai puţin de 14 recuperări. Niciun alt fotbalist de pe teren nu a atins acest nivel, în timp ce Pintilii se poate lăuda numai cu 7. Adică la jumătate din câte a bifat mijlocaşul dobrogenilor.

Şi la capitolul dueluri câştigate, Dragoș a dominat autoritar. A avut un procentaj formidabil, 95% dueluri câştigate: din 16 a pierdut unul singur. De partea cealaltă, Mihai s-a aflat de 15 ori în luptă directă cu un adversar şi s-a impus de numai 9 ori!

OFENSIV - A jucat şi a pasat dublu

Şi pe construcţie, Nedelcu a fost mai bun decât Pintilii. În primul rând a avut de controlat un număr mult mai mare de baloane: 74 faţă de numai 42 ale stelistului. Constănțeanul a fost fotbalistul care a atins de cele mai multe ori mingea dintre toţi cei 28 de jucători din meciul de la Ovidiu.

Apoi, volumul paselor, dar şi acuraţetea lor îl indică superior pe mijlocaşul lui Hagi. A oferit nu mai puţin de 63 de pase bune, faţă de doar 32 ale lui Pintilii. Are şi procentajul de pase complete mai bun: 85% versus 75%!

Au fost cei mai buni

Dezechilibrul dintre Nedelcu şi Pintilii poate explica de fapt succesul Viitorului, mai ales că cei doi au fost declaraţi, pe baza cifrelor firmei de monitorizare, cei mai buni din echipa lor.

Conform Indexului InStat, Dragoș a avut 314 şi fost primul de la gazde, la fel ca şi Florinel Coman, dar peste Ganea, 294, şi Morar, 293. Mihai a avut indexul 262, după el fiind: Momcilovici, 255, Bălaşa, 252, şi Moke, 246

Gigi îl vrea deja

Faptul că Pintilii începe să nu mai fie fotbalistul din primul mandat al lui Reghe, care făcea un cuplu redutabil cu Bourceanu în faţa apărării, l-a determinat pe Becali să caute alte soluții din vară. Şi s-a orientat chiar către Nedelcu.

Pentru care susţine că a făcut deja o ofertă, la pachet cu Florinel Coman, 19 ani, în valoare de 3 milioane de euro! Pe Pintilii l-a cumpărat în vara lui 2012, de la Pandurii, pentru 800.000 €, după care l-a vândut peste 2 ani în Arabia Saudită, la Al Hilal, în schimbul a 2,5 milioane €.

"Nedelcu va ajunge fotbalist mare de tot dacă nu va avea ghinion cu accidentările, îmi place mult"
Liţă Dumitru

"Hagi are în curte un fotbalist care în maximum un an va fi titular în naţională, e peste tot ce avem pentru postul de mijlocaş central, e vorba despre Nedelcu"
Ilie Balaci

CIFRE FAŢĂ ÎN FAŢĂ

  • 22 de ani şi jumătate era vârsta pe care Pintilii o avea în momentul debutului în L1
  • 17 ani şi jumătate e vârsta la care Nedelcu a disputat primul său meci în L1

 

  • 26 de ani era vârsta lui Pintilii în momentul în care a marcat primul gol în Liga 1, din 11m
  • 18 ani şi jumătate avea Nedelcu când a înscris prima dată în L1

 

  • 27 de ani fără 3 luni avea Pintilii atunci când a debutat în naţională, în amicalul San Marino - România 0-1
  • 20 de ani fără 3 luni e vârsta la care Nedelcu a jucat primul său meci pentru naţionala mare, amicalul Rusia - România 1-0

 

  • 0,7 milioane de euro e cota de piaţă a lui Pintilii în acest moment, conform transfermarkt, de peste 3 ori mai mică faţă de acum 2 ani şi jumătate
  • 1 milion de euro e nivelul la care e evaluat Nedelcu, de 20 de ori mai mult decât valora acum 2 ani şi jumătate

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (6)
balauru48
balauru48  •  26 Martie 2017, 14:03
Postat de Manu Ion pe 26 Martie 2017, 11:21

Daca nu era Nita in poarta ,nu batea Viitorul !

Daca Nita nu era in poarta, fcsb era acum in play out!

939271716140965
Manu Ion  •  26 Martie 2017, 11:21

Daca nu era Nita in poarta ,nu batea Viitorul !

aius
aius  •  26 Martie 2017, 11:00

Voi ati inteles, rostul acestui articol...AZI?!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează