FOTBAL  »  Superliga  »  FURTUNĂ ÎN ARBITRAJ

Step by step! » Ancheta DNA se orientează tot mai mult spre Sandu şi Dragomir

Toate drumurile duc la: Dragomir, Naşu şi Avram
Toate drumurile duc la: Dragomir, Naşu şi Avram

Articol de GSP - Publicat sambata, 01 octombrie 2011 00:00 / Actualizat sambata, 01 octombrie 2011 01:07

"Mita din elicopter" pare să devină un prilej: procurorii îi vor pe capii FRF şi LPF. Totul e dezvăluit de judecarea recursului lui Vasile Avram, convorbirile interceptate de DNA şi reacţiile magistraţilor.

În şedinţa în care s-au dezbătut recursurile lui Avram şi Ţerbea, numele lui Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir au apărut ritmic, apăsat: limbile mari ale unui ceas care parcă măsoară cît timp a mai rămas.

Cele trei ore şi jumătate de la Curtea de Apel s-au referit aproape în totalitate la corupţia din fotbal şi la presupusa mită care îi leagă pe inculpaţi. Foarte puţin la cît de justă e reţinerea lor pentru 29 de zile! În convorbirile telefonice interceptate de DNA, cîte stenograme au putut fi văzute pînă acum, FRF şi LPF, ca instituţii, prin angajaţi şi prin conducători, abundă. Sandu şi Dragomir sînt prezenţi.

Capii FRF şi ai Ligii se desprind drept ţintele pentru care dosarul "Mită în elicopter" e doar un pas necesar. De ce? Cu Avram şi Ţerbea în arest, înfundîndu-se tot mai tare prin declaraţii care se bat cap în cap sau contrazise de interceptările telefonice, procurorii se apropie de jackpot. Ca în jocurile copilăriei, fiecare reacţie a lui Avram şi a lui Ţerbea înseamnă "fierbinte". Pentru că, presaţi, cei doi nici nu mai ştiu ce e "rece" sau nu.

Fila "numer one" din dosar...
Judecătorul Mirancea i-a întrebat în şedinţa publică şi pe Vasile Avram, şi pe afaceristul mureşean, dacă au cunoştinţă de prima filă a dosarului lor. O citiseră amîndoi. Instanţa de recurs, deşi întrunită să dezbată strict arestul preventiv al inculpaţilor, a dezvăluit esenţialul demersului DNA: "Ştiţi că pe prima filă sînt nominalizate persoanele de la vîrful fotbalului românesc aflate în vizorul procurorilor, preşedinţii FRF şi LPF?"

Cel mai probabil, n-a fost o scăpare, ci un semnal. Rămîn întrebările: Ce caută Sandu şi Dragomir în debutul unui dosar care urmăreşte o presupusă mită între şeful CCA şi un om de afaceri? Din afara cazului, juriştii cu experienţă nuanţează:

"E greu de înţeles de ce într-o propunere de arestare preventivă apar referiri la persoane care n-au făcut, în mod direct, obiectul pentru care s-a solicitat arestarea! Doar dacă s-a pus, cumva, în mişcare acţiunea penală împotriva lor"

Cum ar fi ei vizaţi şi pentru ce? Naşu' declara în ziua reţinerii lui Avram: "N-aveţi nici o şansă să mă vedeţi şi pe mine arestat!"

... şi ultima, dar nu cea din urmă
Dosarele sînt publice, spune legea. Dar cele de urmărire penală, spune practica, rareori. De această dată, cineva a vrut. Pînă la apariţia stenogramelor (dosar de urmărire), Sandu şi Dragomir nu existau în cazul Avram-Ţerbea. Elicopter, 19.000 euro, Tîrgu-Mureş, Chivulete şi atît.

La ultima filă a dosarului de urmărire penală, procurorii au adunat profilurile unor personaje din fotbal, aşa cum apar ele în evidenţele DNA. Sandu şi Dragomir sînt prezenţi cu CV, fotografie, adresă şi alte detalii. Adresele sînt subliniate cu marker galben. Fosforescent.

Mită în elicopter sau mită la FRF-LPF?
În caruselul recursului, care îl acuză mai mult decît să-l ajute, Avram a povestit, fără să fie întrebat, episodul audierii la DNA, din iulie. Din cele 5 întrebări de atunci ale procurorului Badea, spune Avram, 4 au legătură cu Sandu şi Dragomir. Dacă fostul arbitru are afaceri cu cei doi, dacă ştie de banii primiţi de Mitică de la Marian Iancu pentru licenţierea Timişoarei, o serie de "dacă" la care importanţa răspunsurilor e depăşită de situaţia în sine.

Ce relevanţă ar fi avut acestea dacă audierea din iulie e legată de cazul Mită în elicopter? Dacă episodul de atunci e unul distinct, e clar că se desfăşoară o anchetă DNA pe urmele lui Sandu şi ale lui Mitică.

La finalul vizitei la DNA din iulie, Avram spune că i s-a cerut să facă "lucruri pe care nu pot să le fac, aş deveni ciuma şi paria societăţii". Să poarte microfon. Dacă nu i-au fost adresate decît întrebările despre care spune el, Avram ar fi obţinut din discuţiile cu Sandu şi Dragomir informaţii utile procurorilor. Ca să?

Mitică şi Naşu', n-ajută făptaşu'
Apărător al lui Ţerbea, avocatul Apostol, a prezentat la recurs o pledoarie din care au răsunat numele lui Sandu şi Dragomir. Tradusă din limbajul juridic, critica adusă e simplă: Ce rost au mărturiile lui Dragomir şi Sandu printre probele depuse de procurori în dosarul Avram-Ţerbea?

Aşadar, există nişte declaraţii ale capilor FRF şi LPF. Mai mult decît atît, sînt considerate de DNA atît de importante încît sînt folosite împotriva inculpaţilor. Ce au declarat Sandu şi Dragomir îl incriminează pe Avram în cazul acestei mite? Sau conturează pericolul social pe care îl reprezintă Avram, prin alte fapte asemănătoare săvîrşite? De ce ar fi făcut asta Sandu şi Dragomir? Or, poate procurorii au un probatoriu slab. Folosesc cartuşe de mistreţ la un iepure. Arătînd însă, în orice variantă, pisica: "Uite, ăştia sînt împotriva ta!"

"Nu, nu Sandu!" şi "Ştie Sandu"
La recurs, Avram admite că se consulta cu Mircea Sandu la delegări, "doar la meciurile foarte importante, cum ar fi derby-urile sau finala Cupei". Cînd instanţa dictează grefierei mărturia, Avram bate în retragere, impacientat: "Nu! Nu cu Sandu, cu Gheorghe Constantin, cu cei din CCA!". Ai spune că se teme de ceva. Şi acoperă. Ce însemnătate are pentru instanţă cu cine se consultă Avram la delegări, cînd şedinţele de recurs se axează în 99,99% pe discuţia: este sau nu un pericol social concret inculpatul?

Dar incoerenţa continuă. Avram pare să arunce pisica. Da, chiar în curtea FRF, cînd e prins cu fofîrlica în chestiunea supervizării meciului FCM-U Cluj, din ziua cînd ar fi luat mită. "Doar la meciurile excepţionale sînt trimişi supervizori", spune Avram, iar instanţa îi demonstrează că partida în cauză nu e nici pe departe. "Nu ştiu, FRF decide". Şi, în ultimul cuvînt pe care îl are luna aceasta fără cătuşe: "Eu n-am vrut să fac delegări, ca şef al arbitrilor, dar Federaţia mi-a spus: Te ocupi, tu răspunzi!" Şi Avram răspunde.

Gurile sparte care parcă au dreptate
În luna mai, Adrian Mititelu, gură bogată, îi spune lui Gigi Becali că Dragomir va fi arestat, fiind urmărit de DNA. Becali "se sparge" în iulie, la GSP TV. Da, Gigi, despre care Borcea îl avertizase pe Avram, într-o convorbire interceptată şi prezentă la acest dosar, că "e slobod la gură", şeful CCA mărturisind că a trecut prin mari emoţii după "ce-a zis ăsta, cu icoanele lui". Avram însă îl iartă pe patronul stelist: "El a zis că asta nu e Steaua pe care şi-o doreşte el, şi a plecat, da' ziariştii s-au tot ţinut după el". Becali s-a oprit cît să nu-i stea inima lui Avram: "Să-mi bag ... în gura mea şi să-şi bage şi toţi duşmanii mei", sintetizează Avram, plastic, la telefon, spaima.

"Nea Mitică"...
Marius Stan şi Ţerbea sînt revoltaţi pe 27 iulie că Mitică "şi-a tras comision aşa cum l-a tras" şi "lipsesc două milioane". De euro, din drepturi TV. Ţerbea îl sună în aceeaşi lună pe observatorul Ioniţă şi se asigură că "nea Mitică e liniştit". Altădată, Doru Neagu, şef Comisia de Disciplină LPF, îl atenţionează pe Ţerbea: "nea Mitică" l-a chemat şi i-a spus că "nemernicul de Popescu", director economic al Ligii, "a împărţit la 8 cluburi, dar cel mai mult i-a dat lui Tîrgu-Mureş". Pe 18 august, Avram şi Ţerbea se întîlnesc la "nea Mitică", să discute de ce Gyurii n-au ajuns, nici primul, nici al doilea.

Fireşte, "nea Mitică" va fi, pe rînd, vreun contabil Dumitru, un şofer Dumitru, un nume de restaurant. Rămîne însă Dumitru Dragomir, în prima şi ultima filă a dosarului.

... şi-un strop de rose
Pe 4, luna asta, Ţerbea îi garantează viceprimarului de Tîrgu-Mureş: "Mă duc eu mîine la Mircea Sandu şi-i spun să-i dea drumu'...Să facă comisia mîine, mă! Nu mă interesează". Dincolo de cacofonie, Subotici trebuia să aibă drept de joc pentru FCM cît mai repede. Cînd alege culoarea vinului pentru nunta fiului Marius, Vasile Avram specifică: "Şi un rose. Neapărat! M-am gîndit că pentru Mircea Sandu...".

Un Ionuţ îl roagă pe Avram să vorbească "la nea Sandu, să mă lovească şi pe mine luna asta, că am rămas în urmă cu graficul". Să nu uităm: inculpaţii Avram şi Ţerbea, membri ai Comitetului Executiv prezidat de Naşu'.

"Nu am păstorit şi nu păstoresc un fotbal corupt!" (Mircea Sandu)

"Eu sesizez de peste 10 ani autorităţile, am spus mereu că trebuie să se ia măsuri radicale" (Mircea Sandu)

"Avram e doar o victimă colaterală. Mă simt ameninţat" (Dumitru Dragomir)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (155)
bamse1901
bamse1901  •  04 Octombrie 2011, 10:29

ar cam trebui si acolo ca prea s-au crezut dumnezeii fotbalului romanesc

catalinozaurusrex
catalinozaurusrex  •  04 Octombrie 2011, 10:14

Cutremur si in fotbalul romanesc? ://mysport.gsp.ro/catalinozaurusrex/note/cutremur-si-in-fotbalul-romanesc-6984.html

guawar
guawar  •  03 Octombrie 2011, 20:24

CER IMPERATIV-DEZAFILIEREA FRF si LPF-aceste 2 FORURI impreuna cu PITURCA si FRATII BECALII-au distrus 2 ECHIPE miseleste:U.CRAIOVA si TIMISOARA si retrogradarea FC.DINAMO si Tg.MURES in LIGA 2 sau 3-de urgenta!!exista precedent in ITALIA cu JUVENTUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vezi toate comentariile (155)
Comentează