FOTBAL  »  Superliga  »  INSOLVENŢĂ

Ionuţ Negoiţă, audiat la parchet în cazul insolvenţei lui Dinamo » Finanţatorul e acuzat de bancrută frauduloasă

FOTO: GAZETA SPORTURILOR
FOTO: GAZETA SPORTURILOR

Articol de GSP - Publicat miercuri, 13 decembrie 2017 17:40

Problemele de la Dinamo sunt departe de a se rezolva, astăzi clubul fiind lovit de o mai veche problemă, cea a insolvenţei.

Ionuţ Negoiţă, finanţatorul echipei din "Ştefan cel Mare", a fost chemat astăzi la Parchet pentru a fi chestionat în dosarul în care este acuzat de bancrută frauduloasă, în cazul insolvenţei echipei.

"Încă mai caut cumpărător pentru Dinamo", a fost singura declarație a lui Ionuţ Negoiţă la ieşirea de la audieri, conform Pro TV.

STATUL, ŢEPUIT

Dinamo a trecut prin procesul de insolvenţă în perioada mai 2014 - septembrie 2015, proces ce a redus datoriile de aproximativ 17,5 milioane € la doar 4,48 % din sumă! Marele pierzător în această acţiune a fost statul român, care a fost creditor cu 5,5 milioane €. Statul a recuperat doar 5,94 % din creanţă, dar nu a avut ce să facă, deşi a contestat decizia. Motivul? Principalul creditor înscris la masa credală a fost însă Ionuţ Negoiţă, cu datorii de aproximativ 9,6 milioane €.

A UMFLAT DATORIILE

Datoriile lui Dinamo către Negoiţă şi companiile sale au reprezentat în momentul întocmirii masei credale 55% din totalul datoriei de 17,5 milioane €. Astfel, la masa credală au apărut, alături de Negoiţă companii controlate de părinţii săi şi de alţi apropiaţi, ca Ideal Rezidenţial SRL, Confort City, Rin Hotel Management, Rin Hospitality şi altele.

O parte din bani au fost introduşi în tabelul de creanţe în nume propriu. În afară de datoriile către Negoiţă şi către stat, Dinamo mai avea de achitat bani către alte societăţi şi salariaţi. Dar de ce a făcut Negoiţă acest artificiu? Conform Legii insolvenţei, creditorul majoritar controlează Adunarea Generală a creditorilor, care aprobă planul de reorganizare şi automat hotărăşte ce sume se restituie. Cu alte cuvinte, Negoiţă ar fi "umflat" datoriile clubului către persoana sa pentru a putea avea control asupra deciziilor, ştiind că va şterge aceste datorii imediat ce intră în insolvenţă. Asta s-a şi întâmplat! Negoiţă, care avea de recuperat cei mai mulţi bani, 9,6 milioane €, a renunţat la datorie şi a hotărât ca statul să primească 5,94% din datorii.

Dinamo a mai avut restanţe salariale faţă de angajaţii clubului şi fotbalişti, dar le-a achitat complet până la sfârşitul procesului de insolvenţă. Legea insolvenţei obligă ca în cazul creanţelor salariale şi a creanţelor către bănci să fie returnate sume în proporţie de sută la sută.

CRONOLOGIA PROCESULUI DE INSOLVENŢĂ

  • Iunie 2012 - Ionuţ Negoiţă cumpără 30 la sută din acţiunile de la Dinamo
  • Martie 2013 - Ionuţ Negoiţă achiziţionează pachetul de acţiuni deţinute de Nicolae Badea şi Dragoş Săvulescu şi devine acţionar majoritar
  • 13 mai 2014 - Dinamo solicită intrarea în insolvenţă
  • 22 mai 2014 - Vasile Turcu, fost acţionar la Dinamo, susţine că "am informaţii că, la scurt timp după trimiterea solicitării de intrare în insolvenţă, Ionuţ Negoiţă a trecut autocarul clubului şi baza de la Săftica pe două societăţi care îi aparţin dumnealui"
  • 11 iunie 2014 - Camera de Consiliu a Tribunalului Bucureşti aprobă intrarea în insolvenţă
  • 23 septembrie 2015 - Tribunalul Bucureşti confirmă ieşirea din insolvenţă a clubului de fotbal Dinamo

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (50)
capitza1967
capitza1967  •  13 Decembrie 2017, 22:14

Prin aceste hotii ne-a furat pe toti si pentru aceasta va da socoteala si poate ajunge si la puscarie .

luciann
luciann  •  13 Decembrie 2017, 21:37
Postat de dinamo_fan pe 13 Decembrie 2017, 21:00

nu stiu exact ce inginerii a facut Negoita dar pana la urma omul a luat asupra lui 10 milioane euro datorii la care a renuntat, spre deosebire toti ceilalti dinaintea lui care nu au renuntat la nimic, ba au facut datorii si peste ce au creditat ei clubului. nu stiu daca vreun alt patron in istoria fotbalului RO a venit sa acopere datorii de 10 milioane. la cluj s-au acoperit vreo 3.5 parca din ce am citit pe undeva. oamenii il injura pe Negoita ca asa e prostimea dar sunt curios daca vreunul din aia care injura vine sa ajute Dinamo macar cu a mia parte din datoria aia acoperita de Negoita.

A renuntat la ce n-a avut sau cum!?:))) Asta a fost "manevra salvatoare", de ce acum vrea sa dea clubul? Oricum ramane cum am stabilit, se strange latul!:)))

1745flo
1745flo  •  13 Decembrie 2017, 21:08

Sa ne explice valahu prostu cum e cu bancruta... de doi ani ne tot oboseste ca moare de grija lui Negoita!

Vezi toate comentariile (50)
Comentează