FOTBAL  »  Superliga  »  EI DESPRE NOI

EXCLUSIV Un străin de la Sepsi dezvăluie care a fost primul lucru pe care l-a aflat despre România: "Mi s-a spus că românii fură mult, să am grijă la bagaje!"

Foto: Raed Krishan/Gazeta Sporturilor
Foto: Raed Krishan/Gazeta Sporturilor

Articol de - Publicat vineri, 08 septembrie 2017 11:21

Începând din astăzi, Gazeta Sporturilor demarează un serial pe care-l veți regăsi săptămână de săptămână în paginile ziarului. Rubrica se numește "Ei despre noi" și este destinată în exclusivitate jucătorilor străini din Liga 1.

Senegalezul Issa Thiaw joacă la Sf. Gheorghe, unde maghiarii sunt mai mulți decât românii, dar dezvăluie în premieră că s-a îndrăgostit de România și că și-a schimbat percepția după ce a ajuns la noi în țară.

Cum a ajuns în România

"Un impresar italian din Senegal m-a dus la Voința Sibiu în probe. Părinții mei voiau să termin studiile, eram în primul an la facultate, dar am decis să îmi urmez visul, să fac doar fotbal.

Când am decis să plec de acasă nu m-am gândit la bani, am plecat pentru că iubeam fotbalul și simțeam că România este o rampă de lansare pentru mine. Dacă te gândești doar la bani nu ai nicio șansă în viață".

Ce știa despre noi

"Sincer, înainte să vin în România nu auzisem foarte multe despre țară și despre ce urmează să găsesc p-aici. Chiar nu știam, auzisem doar de câțiva fotbaliștii senegalezi care erau aici în România, Ousmane N'Doye și Sougou.

Auzisem, în schimb, de Hagi sau de Mutu, doi dintre fotbaliștii de care știam. Mi-a mai plăcut mult și de Chivu, dar nu-mi mai amintesc unde juca atunci".

  • Nume complet: Mame Seydina Issa Laye Thiaw
  • Data nașterii: 21 octombrie 1992 (24 de ani)
  • Locul nașterii: Yoff (Senegal)
  • Post: mijlocaș
  • Echipă actuală: Sepsi Sf. Gheorghe
  • Număr: 10
  • Cotă de piață: 200.000 euro

Orașele din România

"Sfântu Gheorghe este un oras mic, liniștit, cu oameni deschiși. Din punct de vedere sportiv, poți să faci performanță dacă îți dorești asta. În timpul meu liber merg la Brașov, oraș frumos, cu atracții turistice, mult mai liniștit și primitor.

Mi-a plăcut Sibiul, orașul unde am fost prima oară. Un oraș dezvoltat și frumos, unde mi-am făcut primii prieteni în România. Alba Iulia este un oraș super-fain cu oameni deosebiți. Aici a fost locul unde am început să vorbesc română".

Ce face în timpul liber

"Chiar dacă nu-mi place să ies în oraș, prefer să merg la Brașov, la aer liber, unde e mai liniște. Când e frumos afară, profit și ies la o terasă cu colegii mei din echipă, jucăm FIFA.

În restul timpului îmi place să citesc, să mă uit la filmulețe din istoria și cultura mea. În afara terenului mă înțeleg cel mai bine cu Dragoș Huiban, coleg de-al meu, mijlocaș. Să mă scoată la suc acum, că l-am lăudat".

Cluburi unde a mai jucat:

  • 2012: RS Yoff
  • 2012: Voința Sibiu
  • 2012: FC Cisnădie
  • 2013: Unirea Alba Iulia
  • 2014-2016: Șoimii Pâncota
  • 2016: Sepsi Sfântu Gheorghe

Mâncare

"Mâncarea românească e foarte bună. Păcat că nu pot să mănânc mai multe feluri, pentru că nu mănânc porc. Dar, oricum, la noi se spune că «un om deschis și primitor face mereu mâncare bună». Deci în România se face o mâncare bună, iar mie îmi plac mai mult ciorbele. Eu nu am băut niciodată alcool".

Despre România

"Sunt oameni foarte primitori. Recunosc că mi-am schimbat părerea despre România înainte să ajung aici. Sora mea din Franța îmi spunea să am grijă la bagaje și de mine pentru că românii fură mult!

Ea îmi spunea doar ce vedea în Franța la televizor și i-am spus că și-a făcut o părere greșită! Așa se spune și că în Africa sunt numai animale, oameni dezbrăcați, cu cercei, cu nu mai știu ce. Total fals. Nu mai credeți tot ce se spune la televizor!"

Ce l-a impresionat

"Îmi place căldura oamenilor din România și faptul că străinii sunt ajutați imediat. Am auzit tot felul de chestii despre cum trăiau oamenii în comunism și ce probleme aveau.

E normal ca oamenii să se plângă zi de zi, nu se poate să meargă totul foarte bine. Eu mă simt foarte bine în România, iar bunicul meu avea o zicală: «Puține vorbe și mai multe fapte!»Încerc să-mi văd de treaba mea și de drumul meu".

Senegal

  • Sistem politic: republică semi-prezidențială
  • Suprafața: 196,723 km²
  • Populație: 11.658.000
  • Capitala: Dakar (2,2 milioane de locuitori)
  • Modenă: francul vest-african (1 euro=656 franci)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (4)
jullien_alphonse
jullien_alphonse  •  08 Septembrie 2017, 14:36

Domnu jurnalist, ce e aia "1 euroă".......... nu credeţi că Modena e în Italia? "Senegal - Modenă: francul vest-african (1 euroă656 franci)"

ervfr
ervfr  •  08 Septembrie 2017, 14:27

Diferenta este ca germanii nu urasc evreii asa cum se vedea in propaganda din anii'40, dar romanii fura in continuare la fel ca si in anii 1900.

dinamo_fan
dinamo_fan  •  08 Septembrie 2017, 13:59

Oricat ar fi de adevarat sau nu, cand mergi intr-o tara straina ca sa muncesti nu dai niciodata declaratii de genul asta...sau macar nu public. E vorba de bun simt. Cum ar fi sa mergem in Germania la munca si sa spunem ca din auzite germanilor nu le plac evreii ???

Vezi toate comentariile (4)
Comentează