FOTBAL  »  Superliga  »  CSA STEAUA - ACADEMIA RAPID, 19:45, DIGI, GSP.RO

Verdict al unei legende înainte de CSA Steaua - Academia Rapid » A întors armele și declară tranșant: "Steaua adevărată e una singură"

FOTO: Arhivă GSP
FOTO: Arhivă GSP

Articol de - Publicat vineri, 13 aprilie 2018 23:38

Emerich Ienei, una dintre cele mai mari legende ale clubului roş-albastru, spune în premieră: "Echipa care e acum în Liga 1 e continuatoarea celei care a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986"

Steaua joacă azi, în Liga a 4-a, un derby cu Academia Rapid, de la ora 19:45! FCSB evoluează luni, în Liga 1! Cea mai mare polemică din fotbalul românesc îşi desfăşoară un nou episod al întrebării "FCSB e sau nu Steaua?".

Ieri, Gazeta Sporturilor l-a căutat telefonic pe Emeric Ienei, pentru a comenta pe marginea acestui subiect. Ienei e una dintre cele mai emblematice figuri din întreaga istorie a clubului: ca jucător şi mai ales ca antrenor.

Total surprinzător, Ienei a avut un discurs schimbat complet faţă de poziţia pe care a avut-o în ultima perioadă, mai precis de când clubul lui Gigi Becali a pierdut în instanţă dreptul de a folosi marca Steaua, în decembrie 2014! 

DE CE E IENEI O LEGENDĂ A STELEI

  • a fost fotbalist la CCA şi Steaua timp de 12 sezoane, 1957-1969
  •  a jucat în tricoul Stelei peste 250 de meciuri doar în campionat
  •  a câştigat 7 trofee ca jucător: 3 titluri şi 4 Cupe
  •  a avut 7 mandate ca antrenor: unul ca secund şi 6 ca principal
  • a câştigat 11 trofee ca antrenor: 6 titluri, 4 Cupe plus Cupa Campionilor Europeni
  •  a fost, pentru o scurtă perioadă, şi preşedinte la Steaua, în vara lui 2010, când fusese instalat antrenor Victor Piţurcă

Ce spunea Ienei până acum: "Echipa din Liga a 4-a e Steaua!"

Ienei are azi o poziţie schimbată cu 180 de grade faţă de ceea ce a susţinut până acum. În 2015, la câteva luni după ce Becali a pierdut marca Steaua, Ienei declara: "Eu sunt de partea celor care au dus Steaua în Europa și care au făcut Steaua cunoscută în lume. Echipa asta de acum (n.r. din Liga 1) și-a pierdut identitatea, fără nume și culori nu exiști. Sunt revoltat de această situație".

Pe parcursul anului 2017, Ienei a spus: "Suporterii sunt împărţiţi, dar eu spun că echipa care joacă în Liga a 4-a acum o să aibă mulţi fani pe viitor, pentru că asta este echipa continuatoare a Stelei!". Mai mult, chiar şi acum 4 zile, Ienei era pro-CSA: "Pentru mine, aceasta a fost și rămâne adevărata Steaua, echipa Armatei! Chiar dacă acum e în Liga a 4-a. FCSB este o echipă bună, valoroasă, dar nu poate nimeni să nege că Steaua Armatei este echipa care a reușit marile rezultate europene de-a lungul timpului".

Joi a fost prima dată când fostul mare antrenor şi-a schimbat optică, într-o declaraţie pentru realitateasportivă.net: "Pentru mine, Steaua este clubul care joacă în Liga 1!", afirmaţie pe care a confirmat-o şi a dezvoltat-o în interviul pe care l-a oferit  Gazetei Sporturilor. 

- Domnule Ienei, bună ziua! Ce faceți?
- Pe acasă, la Oradea. Una, alta prin casă, aștept meciul de diseară dintre Voluntari și Dinamo. Ce s-a întâmplat?

- Vrem să lămurim cu dumneavoastră un subiect, foarte sensibil pentru unii.
- Vă rog, cu mult drag. Despre ce este vorba?

- Cine este adevărata Steaua București: FCSB sau CSA?
- Domnilor, Steaua cea adevărată este una singură! Cea care în 1986 cu mine antrenor și un grup excepțional de băieți a reușit cea mai mare performanță din istoria fotbalului românesc. Împreună am câștigat Cupa Campionilor Europeni!

- Bun, această echipă care este astăzi?
- Din punctul meu de vedere, această echipă este cea care în acest moment joacă în Liga 1, cea care e pe primul loc în campionat, cea care ne reprezintă cu mândrie în Europa!

"Cum să fie o echipă de Liga a 4-a continuatoarea unei câştigătoare de Cupa Campionilor?"

- Deci dumneavoastră spuneți acum că FCSB este continuatoarea echipei care a câștigat Cupa Campionilor?!
- Exact! Este continuatoarea echipei care a făcut acea performanță pentru fotbalul românesc! Asta este Steaua!

- Dar până acum ceva vreme susțineați echipa Armatei, din Liga 4!
- Chiar dacă Lăcătuș este antrenor acolo și este prietenul meu, cum să susţin că o echipă de Liga a 4-a e continuatoarea? Le urez să aibă rezultate bune și să promoveze, dar nimic mai mult. Sunt în Liga 4, dar altă echipă este în Liga 1 care face performanțe pentru România. Cum să vorbesc de o echipă din Liga 4? Să facă rezultate, să facă tot ce-și doresc, dar eu susțin o singură echipă, cea din Liga 1.

- Dumneavoastră ați declarat de mai multe ori că CSA e Steaua adevărată. De ce v-ați schimbat?
- Lumea a fost împărțită încă din primele zile și au fost tot felul de discuții inclusiv între foștii mei jucători. Fiecare a avut dreptul la opinie și a spus ceea ce a crezut că trebuie să spună. S-a zis la un moment dat că noi suntem invidioși pe performanțele echipei din Liga 1. Eu unul nu sunt, mă bucur pentru ei și sper să câștige toate meciurile și să cucerească titlul de campioni. Mai au mult până să egaleze performanțele făcute de noi, dar le țin pumnii de fiecare dată.

Fusese invitat să dea lovitura de start!

Cei de la Clubul Sportiv Steaua l-au trecut pe Emeric Ienei pe primul loc între variantele de mari stelişti care ar putea să vină la meciul din această seară, Steaua - Rapid, pentru a da lovitura de începere.

I s-a adresat o invitaţie oficială fostului mare antrenor, însă acesta a refuzat: "La vârsta mea e mai greu să ajung de la Oradea la Bucureşti, să bat atâta drum!". 

Belodedici a făcut drumul invers: de la FCSB la CSA!

În 2015, atunci când Gazeta a făcut o anchetă printre fostele glorii ale clubului, Miodrag Belodedici era un susținător al formației echipei din L1.

"Pe mine mă reprezintă actuala echipă a Stelei. E fix aceeași în care am jucat eu și unde am făcut performanțe. Ce, joacă o emblemă? Nu! Indiferent de denumire, pentru mine e tot Steaua. Culorile sunt roșu și albastru, deci e Steaua București!".

La doi ani de la aceste declarații, fostul libero și-a schimbat radical declarațiile: "Cu noua siglă, nu mai e Steaua! FCSB se traduce Steaua București, dar problema este că dacă s-a schimbat sigla, putem deja să ne gândim la o altă echipă. Băieții care joacă acum nu vor avea nicio problemă, dar suporterii vor simți o diferență, așa cum simțim și noi, cei care am jucat pentru Steaua. Pentru că și noi suntem suporteri, acum", susținea Belodedici. 

11 trofeea câștigat Ienei ca antrenor: 6 titluri, 4 Cupe și Cupa Campionilor Europeni

81 de ani
are Emeric Ienei, vârstă pe care a împlinit-o pe 22 martie

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (93)
wishmaster
wishmaster  •  14 Aprilie 2018, 17:48
Postat de ucluj2011 pe 14 Aprilie 2018, 13:46

Verdict??? *** Verdictul se dă la Tribunal. Păi așa sunt destule legende ale Stelei care să spună că CSA Steaua este continuatoarea. Eu cred că Lăcătuș este de 1.000 de ori mai legendă decît Jenei. Vă faceți trafic nu-i așa? Scrieți aceleașu averații din 2 în 2 zile......

pai dacă poți sa afirmi asa ceva, tu ești o "averație" bai prietene... Jenei a creat prima echipa a "vitezistilor" in '85-86 și ma indoiesc sincer ca Lacatus a avut vreo contributie la nivel de strategie sau tactica. dacă tu spui ca Lacatus e mai legenda decât Jenei, înseamnă că n-ai văzut echipa aia vreodata jucand și ești doar un stupid, care-si baga nasul in farfuriile altora. io, zic să-ți vezi de Clujul tău ca ai destula istorie acolo, lasă tu Steaua ca ești mic și prost.

ucluj2011
ucluj2011  •  14 Aprilie 2018, 13:46

Verdict??? *** Verdictul se dă la Tribunal. Păi așa sunt destule legende ale Stelei care să spună că CSA Steaua este continuatoarea. Eu cred că Lăcătuș este de 1.000 de ori mai legendă decît Jenei. Vă faceți trafic nu-i așa? Scrieți aceleașu averații din 2 în 2 zile......

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

893357050780852
Mirel Ranete  •  14 Aprilie 2018, 12:22

Daca Belodedici spune ca Steaua nu mai este Steaua pentru ca si-a schimbat sigla, inseamna ca este prost. Steaua si-a schimbat sigla de mai multe ori. De exemplu in 32-33 de ani de la infintarea echipei, Steaua si-a schimbat sigla de 4 ori, din 74 pana in 2003 Steaua isi schimbase emblema iar de 3 ori. Deci daca ar fi sa ne luam dupa Belodedici, Steaua nu a existat.

Vezi toate comentariile (93)
Comentează
Close